Positiva signaler om mer resurser

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om polisens resurser, samverkan med arbetstagarorganisationer och diskussionerna om poliskulturen.

I veckan lämnade vi in en skrivelse till regeringen som beskriver våra resursbehov med anledning av migrantsituationen och det förhöjda terrorhotet. Vi ser ett behov av någonstans mellan 1 500-2 500 poliser och mellan 1 000-1 600 civilanställda. Denna samlade resurs behövs de kommande åren om vi inte ska tvingas prioritera ned annan viktig verksamhet. Vi fick också en snabb återkoppling på denna begäran från det politiska systemet. Både statsministern och inrikesministern signalerade lyhördhet kring våra önskemål. Det känns bra inför framtiden.

Samarbete med facket

Som ni vet löper nu arbetet på med lönerevisionen. Parallellt med det behöver vi fortsätta utveckla vårt samarbete med de olika arbetstagarorganisationerna. Med Polisförbundet för jag en särskild dialog efter missnöjet kring höstens lönediskussion. Det är min förhoppning att vi ska kunna inleda samtal om hur vi kan fördjupa samarbetet ytterligare till gagn för både medarbetare och verksamhet. Nyligen skickade jag ett brev till Polisförbundet om hur vi tänker i några aktuella frågor: facklig tid, fackligt deltagande vid chefstillsättningar och eventuellt ändrad Besta-klassificiering för poliser. Läs brevet här.

Polisens kultur granskad

Slutligen några ord om DN-skribenten Hanne Kjöllers nya bok som har uppmärksammats i veckan. Hon använder väldigt hårda ord om vår interna kultur. När jag jämför kulturen inom polisen med andra myndigheter är jag dock inte lika säker på att skillnaderna är så stora. Det hindrar inte att vi har utmaningar att ta tag i. Flera saker som omnämns i boken är skäl till att den pågående ombildningen sker. Det gäller till exempel att polisens effektivitet ska öka. Andra utmaningar, till exempel behovet av medarbetardrivet utvecklingsarbete, adresseras också genom ombildningen.

”Så fina medarbetare”

På tal om kultur fick jag denna återkoppling för ett tag sedan:
”Hej Dan, igår fick jag punktering på Värmdöleden. När jag väntade på bärgaren kom en polisbil och stannade bakom mig. Två mycket trevliga och charmiga poliser erbjöd sig att vänta tills jag hade fått hjälp. Jag blev så väl bemött med soliga leenden och mycket värme där jag stod i snålblåsten. Jag vill gratulera dig som har så fina medarbetare. Hälsningar Charlie.”

Snacka om bra kultur!

Slutligen. Har förstått att vissa har synpunkter på mitt uttalande i SVT om knivmordet på ett hem för ensamkommande pojkar i början av veckan. För mig är det lika självklart att samhället ska ingripa resolut mot de som begår grova brott, som att vi ska arbeta mot att angripa brottslighetens orsaker. Samtidigt som vi stödjer och sörjer med de anhöriga, måste vi kunna prata om de faktorer som bidrar till att människor begår grova brott.