Ett efterlängtat besked

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om det nya löneavtalet för poliser och sitt besök i Botkyrka i Stockholm Syd.

En efterlängtat besked i måndags var att vi nu har kommit överens med Polisförbundet om lönerna i avtalsperiodens tredje och sista revision. Jag är mycket glad och nöjd över att vi kunde lösa denna fråga i enighet. Avtalet innebär en nödvändig uppvärdering av de lägst betalda poliserna. Vi lyckades också få till en lönesatsning för de som ska arbeta i yttre tjänst och i de särskilt prioriterade områdena, helt i polisreformens anda. Vi tog också ett steg framåt i arbetet med att lönen ska vara ett viktigt medel för att uppnå verksamhetens mål. Goda arbetsinsatser ska synas när det sätts nya löner!

Stora utmaningar i Botkyrka

I veckan var jag också hos polisområde Syd i Stockholm. Mitt besök i Borkyrka visade att region Stockholm i full fart är på väg in i ”nyläge 2”, alltså det skedet där omorganisationen går i skarpt läge. Lokalpolisområdeschefen i Botkyrka, Erik Åkerlund, kunde till exempel berätta om hur han fått en markant resursförstärkning i år jämfört med förra året. Lokalpolisområdet har gått från cirka 60 till drygt 120 poliser. Visserligen har uppdragets breddats, men sammantaget så är lokalpolisområdet betydligt mer kraftfullt i år jämfört med förra året. Bra! Vi står inför stora utmaningar i områden som Botkyrka, men resursförstärkningarna gör skillnad. Det tror jag alla kan vara överens om.

Kolleger som gör skillnad

I detta sammanhang vill jag tacka Alex och Sofie som ledsagade mig under besöket. Sofie är en engagerad kommunpolis som ständigt söker nya sätt att utveckla vårt samarbete med kommunen och Alex har tillsammans med skolledningen på en skola totalt förändrat stämning och förutsättningar för lärandet. Otroligt viktiga insatser för Botkyrka här och nu, men också för framtiden.

Hur ska vi stimulera lärande?

Ibland känns verkligheten overklig. Helt plötsligt står världens mest kände professor i kriminologi på mitt rum och ger mig en medalj. Det handlar om den utmärkelse som Cambridge University tilldelat mig för "outstanding leadership in evidence based policing". Bakgrunden är mina insatser för att skapa "the Stockolm Prize in Criminology" under min tid på justitiedepartementet. Jag är naturligtvis glad över denna medalj, men ännu gladare blir jag om vi som myndighet lär oss av all den kunskap som priset genererar. Gör vi det? Eller måste vi i ledningen skapa strukturer för det? Se där, ytterligare en fråga att fundera på! 

PS. Det verkar finnas ett rykte inom delar av polisen att jag har sagt att chefer och medarbetare inte bör fika tillsammans. Vilket skitsnack! Tro inte på allt du hör. Var källkritisk. DS.