Vi klarade även denna sommar

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om behovet av sommarsemester, resursläget och höstens stora frågor.

Så sakta börjar fler och fler komma tillbaka efter semestern. Det känns mycket bra. Själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi. Det är vad jag tar med mig från min sommarledighet. Visst har jag gjort några dagar då och då under min semester, men jag har också haft stunder av total ledighet. Hoppas att alla ni också på ett eller annat sätt har haft bra sommarledighet och kommer åter fyllda av kraft och energi. Det behöver vi alla för de utmaningar vi står inför under hösten och vintern.

Vi behöver sommarsemestern

Som vanligt har det pratats om för lite bemanning under sommaren. Vissa har till och med hävdat att denna sommar varit besvärligare än vanligt med bemanningen, men trots det har vi lyckats dra runt verksamheten även denna sommar. Bra jobbat och stort ansvarstagande som vanligt! Visst hade vi kunnat göra mer om vi varit flera i tjänst under sommaren, samtidigt ska vi hålla över ett långt arbetsliv och även polisanställda ska ha möjlighet att ha ett fungerande familjeliv. Då måste vi acceptera att vi inte kan köra på för fullt under sommaren.

Budgeten blir viktig

Som en del av er har noterat så har vi blivit fler det senaste året. Det är bra, men vi behöver bli ännu fler. Hur många kommer att avgöras av statsbudgeten för kommande år som riksdagen beslutar om i december. Regeringen bereder frågan just nu och någon gång i början/mitten av september får vi besked om hur regeringen ser på våra resursbehov. Vi har redan föregripit denna process något genom att vi dels har fattat beslut om att anställa 700 fler civilanställda, dels genom att kraftigt ökat intaget till polisutbildningen.

Ombildningen fortsätter

Hösten kommer att präglas av slutförandet av ombildningen. Öst, Mitt och Bergslagen ska gå över till nya regionledningscentraler. Resurser ska fortsätta förflyttas till lokalpolisområdena. Fler områdespoliser ska på plats. Arbetet i de särskilt prioriterade områdena ska förstärkas. Våra nya regionala kontaktcenter ska hamna på plats. Utredningsverksamheten ges nya förutsättningar. Vår förmåga att hantera terror ska förstärkas ytterligare. Vi är inne i en omfattande utvecklingsfas som påverkar oss alla.

”Börjar kännas bättre”

Jag har pratat med många arbetskamrater under sommaren. De allra flesta har vittnat om att ombildningen sakta börjar kännas bättre. En arbetskamrat uttryckte det på följande sätt. "Jag har känt mig mer sårbar jämfört med tidigare. Det har gjort att det som jag tidigare tyckte var små problem plötsligt kändes som stora problem. Men nu börjar det kännas bättre. Om min sommarledighet blir bra så kommer det nog att kännas mycket bättre till hösten."

Jag hoppas verkligen att allas sommar har varit bra. Vi ses i verksamheten kommande dagar, veckor och månader.