Vi i ledningen måste lyssna ännu bättre

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om vardagens utmaningar, behovet av fortsatt kommunikation av ombildningen och om kungens besök.

I tisdags kväll var jag i Göteborg och träffade två turlag och diskuterade läget i organisationen i stort och i Göteborgs City i synnerhet. Lokalpolisområdeschefen Anders Börjesson hade bjudit in mig och jag tyckte vi hade ett väldigt bra samtal.

Vardagens problem skymmer

Naturligtvis blev det en hel del diskussion om löner och den pågående lönerevisionen. Men vi pratade även om andra viktiga frågor. Det handlade bl.a. om det avstånd som uppfattas finnas mellan ledning och de som arbetar längst ut i organisationen. Ledningen pratar mycket om övergripande frågor som förflyttning av resurser, medborgarlöften och regionledningscentraler. Samtidigt erbjuder vardagen utmaningar exempelvis i form av för lite utbildning i olika frågor, bristande utrustning eller inte tillräckligt bra fordon. Det här är något jag tar med mig i det vidare arbetet, flera av regioncheferna gör samma reflektion.

En rolig del av samtalet blev när en av poliserna, Andreas, coachade mig. Han sa: Var dig själv Dan och inte så politiskt korrekt som du är ibland! Kunde inte låta bli att skratta. Jag som ofta anses vara lite yvig i mitt sätt att vara.

Mer diskussioner krävs

På tal om skillnader i fokus. Vi har nyligen gjort en enkät bland 10 000 polisanställda om olika frågor i ombildningen. Det är uppenbart att vi har mycket mer att göra. Många av er beskriver en osäkerhet om vad som händer och vart vi är på väg. Säkert har den intensiva vardagen, särskild under hösten 2015, krävt mycket av vår uppmärksamhet. Men för den skull får vi ju inte tappa sammanhang och kunskap om ombildningen.

En väl förberedd kung

I veckan hade vi också besök av kungen. Som vanligt var han intresserad och väl förberedd inför sitt möte. Det märks att kungen, med all den erfarenhet och kunskap han har samlat på sig, har en mycket god överblick över det svenska samhället. Han var engagerad och ställde många bra och ibland utmanande frågor. Vi var många som träffade kungen och tror att vi alla kände oss stimulerade och lite uppspelta.