Allt fler i kärnverksamheten

Rikspolischef Dan Eliasson skriver i sitt veckobrev om att antalet brottsutredare ökar och hur den lokala polisverksamheten är med och tar nationellt ansvar.

I veckan var jag i region Väst. Jag hade mängder med möten med duktiga arbetskamrater. Jag fick en stark känsla av att någonting positivt håller på att hända. Exempelvis vittnar både sektionerna för bedrägerier och brott i nära relation om att det nu har blivit tydligt att fler jobbar med utredningar inom respektive område. Det glädjer mig. Regionpolischef Klas Friberg berättade också målande om hur arbetet med de arbetskamrater som är i omställning fungerar. Hittills har mer än 150 av de 200 som är i omställning hittat nya arbetsuppgifter. Det här är viktigt.

Halland tar nationellt ansvar

Jag träffade också företrädare för polisområde Halland. Här har man gjort någonting som glädjer mig mycket. Man har tagit på sig samordningsansvaret för omfattande brottslighet mot äldre i hela vårt land. Tidigare har landsöverskridande brottslighet ofta uppfattats som en svartepetter man inte vill ha ansvar för i ett lokalt polisområde. Men i Halland, ännu mer precist i Falkenberg, har Beatrice Damirjian tagit ett nationellt ansvar på ett imponerande sätt. Mer av sådant vill jag gärna se. I Halland påpekades också att utredningsresultaten är väsentligt bättre hittills i år jämfört med i fjol. Roligt och bra.

Träff med polisområdeschefer

Under onsdagen träffade jag de flesta polisområdescheferna vid ett möte. Här blandades stort och smått. Frågor som semesterbemanning, kommunikation och stationsbefälens roll diskuterades. I denna grupp finns en otrolig erfarenhet och kompetens. Jag kände att vi som myndighet nog kan dra ännu mer nytta av deras förmåga i olika nationella frågor. Återigen, samma reflektion var jag än vänder mig. Oavsett om det är ingripandepoliser, utredare, medarbetare vid nationella stödavdelningar, nationellt forensiskt center, polisområdeschefer etc. Jag möter överallt duktiga och erfarna arbetskamrater som tar stort ansvar och är otroligt lojala mot uppdraget. Med den inställningen blir det alltid ett bra resultat till slut.

Chefsstöd i lokalpolisområden

I veckan tog vi i ledningsgruppen emot en redovisning om hur arbetet med att säkra sex beslutsnivåer i den nya organisationen går. Det är uppenbart att många lokalpolisområdeschefer behöver en bättre uppbackning runt sig för att kunna sköta sitt chefsuppdrag på ett optimalt sätt. Redovisningen visar också att vi behöver föra en diskussion om hur polisområdeschefsrollen kan utvecklas. En rapport om olika modeller för chefsstöd på LOPO-nivå ska nu remitteras för att säkerställa att nödvändiga beslut i denna fråga fattas före utgången av juni.

Lyssna på när jag grillas

Förra veckan blev jag intervjuad av Filip Annas vid vår kommunikationsavdelning om några av de frågor om ombildningen som har skickats in av reformstödsgruppen. Det var många bra frågor om hur vi ska komma närmare medborgarna, hur vi ska få mer resurser och om den pågående lönerörelsen. Intervjun finns att lyssna på i denna podd.