Sexuella ofredanden, sexualbrott och teknikutveckling

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om kampanjen #tafsainte, IT-brott och hur polisens nya tekniska lösningar revolutionerar polisarbetet.

Sexuella ofredanden
I tisdags lanserade polisen kampanjen #tafsainte, en i mina ögon både viktig och angelägen satsning. Trots goda ambitioner lyckas ett antal debattörer vända på perspektiven och fokusera på symbolen för insatsen – armbandet. Armbanden är inte den enda insatsen eller ens den viktigaste. Syftet med kampanjen är att betona att sexuellt ofredande är olagligt och att fler ska anmäla. Vi arbetar både mot tjejer och killar för att markera allvaret. Vi utvecklar våra metoder, förstärker närvaro, vaksamhet och kommer att ingripa på festivaler och andra platser där ofredandena sker.

Häromdagen fick jag en dragning av de ansvariga för kommenderingen för We Are Stockholm. Det var här de sexuella trakasserierna i stor skala först märktes. Vi påbörjade samverkan både med kommunen och med arrangörerna tidigt under förberedelserna. I år ökar vi därför antalet uniformerade poliser, placerar kvalificerade utredare på plats för att kunna höja både tempo och effektivitet i utredningarna. Arrangören kommer också tillföra egen personal vars uppgift är att spana efter de som ofredar så att vi kan ingripa. Jag hoppas många vuxna tar sitt ansvar och finns på festivalområdet. Eftersom det samtidigt pågår en kulturfestival så det torde finnas något för alla.

It- och barnporrbrott
I veckan besökte jag It-brottsenheten på Nationella operativa avdelningen. Här blandas polisiär- och civil kompetens med ett fantastiskt bra resultat. Bland många mötte jag en multimediapedagog som arbetar med bildanalys. Med något som liknar magi (nåja, bra program fungerar också bra) förvandlas en suddig bild på ett ansikte eller nummerplåt plötsligt till en klar och tydlig bild, redo att användas i utredningen. Jag fick en även genomgång av vårt arbete mot sexuella övergrepp på barn. När jag ser bilderna och konstaterar vad en del män gör så blir känslorna övermäktiga och orden räcker inte till. Är oerhört tacksam över de arbetskamrater som ser till att många av dem hamnar bakom lås och bom. Otroligt bra och viktigt polisarbete!

Polisens it-stöd
Vi moderniserar polisens it-stöd. Vi har köpt in och fördelat 10 000 mobiler till poliser i yttre tjänst. Detta ska tillsammans med de appar som lanserats både förenkla och effektivisera arbetet i yttre tjänst. I nästa steg får bland andra utredare, forensiker och chefer ta del av den nya tekniken.

Vi kör en pilotversion av it-stödet för ärendesamordning som snabbt visar vilka ärenden som kan och ska samordnas, på lokal, regional och nationell nivå. Verktyget gör det möjligt för utredaren att söka med sökord eller dimensioner och uttryck. Ärenden som sedan redovisas samlat till åklagaren för en mer effektiv hantering. Även när det gäller brottssamordning går arbetet framåt och en pilot rullar. Brottssamordnarna kan i verktyget söka i nationella RAR på flera dimensioner för att få fram samtliga ärenden inom ett specifikt brottsområde under en viss tid eller inom en viss region, polis- eller lokalpolisområde. Responsen från användarna är positiv, framför allt med att de nya verktygen som spar mycket tid i sökarbetet.

Läget inom polisen
I veckan deltog jag i ett samtal med poliserna Alex och Tina om läget i organisationen. Jag är försiktig med slutsatser, men det känns som om tonläget och stämningen under vårkanten förändrats till att bli mindre negativ och på sina håll till och med positiv. Vi får se hur läget utvecklas under hösten. Samtalet finns att ladda här.

Avslutningsvis vill jag önska alla en riktigt skön sommar. Får vi en bra arbetssommar och sköna ledigheter så blir hösten lättare. Nästa vecka stundar Almedalen. Mer om detta nästa gång jag skriver.