Rikspolischefen svarar Anders Karlsson

Dan Eliasson svarar på Anders Karlssons öppna brev.

Hej Anders,

Tack för ditt öppna brev.

Som jag skrev i mitt veckobrev i morse så förorsakade jag uppenbart en rad reaktioner i Almedalen. Jag svarade på en fråga i direktsändning, om min egen ställning utifall att Sverigedemokraterna skulle bilda regering. Jag har fått både hejarop och en hel del kritik, men jag står för det jag gjort offentligt. Att bära ansvaret som myndighetschef och hamna i konflikt med mina grundläggande värderingar, att inte gå ihop med uppdragsgivaren, det är inte en farbar väg för mig.

Jag har verkat som chef för flera myndigheter under både regeringarna Reinfeldt och Löfven. Idag sitter det representanter från alla riksdagspartier i polisens insynsråd. Det är en del av den svenska demokratin. Det är bra och berikar vår verksamhet. På samma sätt som jag har rätt att nyttja min rätt till yttrandefrihet så är du är i din fulla rätt att ha synpunkter på mitt svar på frågor i en livesänd intervju. Jag uppskattar ett öppet samtal om den här typen av svåra och komplicerade frågor. Jag är säker på att både du, jag och alla andra polisanställda kan göra tydlig åtskillnad mellan våra personliga åsikter och att vara en professionell yrkesman eller yrkeskvinna. I den senare delen är polisens uppdrag tydligt definierat av statsmakten i lagar, förordningar och regleringsbrev.

Jag ser fram emot att träffa dig under hösten och fortsätta ett samtal om hur vi ska utveckla vår gemensamma myndighet i olika frågor.

Med bästa hälsningar,
Dan

 

 

 

 

 

 

Anders Karlssons inlägg i debatten.