Polisen levererar

Besök i USA och goda nyheter på djurområdet. Läs rikspolischefens veckobrev.

 När detta publiceras träffar jag kollegor i USA. Veckan har innehållit flera möten i Washington och New York. Jag har träffat tillförordnade chefen och andra i ledningen för FBI, chefen och ledningen för gränskontrollmyndigheten U.S. Customs and Border Protection samt ledande representanter för New York-polisen.

Transatlantiskt utbyte

FBI delade mycket frikostigt med sig om sina kunskaper och förmågor. Det gäller bland annat förmågan att analysera stora mängder datatrafik. Bra möten som på sikt kommer att generera bättre förmåga för oss på det tekniska området inom utredningsverksamheten. Även gränskontrollmyndigheten hade mycket intressant att berätta kring arbetet med att hantera information om resande till och från USA. Här finns mycket att inspireras av. Inte minst när det gäller arbetet med att skapa en särskild förmåga att hantera passagerarinformation före maj nästa år, vilket gällande regelverk kräver. Jag slogs av våra kollegors vilja att fördjupa vårt samarbete. Det vill jag också!

Prisad medarbetare

Nyligen kom ett roligt tillkännagivande. Gotlandspolisen Mikael Åslund, som jobbar på vår rättsavdelning, har fått priset som ”Årets djurvän” av Svenska djurskyddsföreningen. Mikael är en mycket välförtjänt pristagare som under en lång tid har gjort stora insatser för att utveckla polisens arbete i djurfrågor. Mikael har också en viktig roll som ansvarig utredare när verkställigheter i djurärenden nästa sommar ska lyftas bort från polisen till länsstyrelserna. Ett riksdagsbeslut är nära förestående efter att regeringen i går godkände en lagrådsremiss i frågan. Detta är en viktig reform som bidrar till ytterligare renodling av polisens verksamhet. Finns det inte rationella skäl kan andra myndigheter ansvara för uppgifter som de kan göra lika bra som oss. Vi ska fortsätta ligga på regeringen kring ytterligare renodling av vårt uppdrag. Det gäller till exempel omhändertagande av berusade där ett intressant pilotprojekt pågår i region Stockholm.

Rekordmånga ansökande

En ännu roligare nyhet är den nya statistik som har kommit från Rekryteringsmyndigheten. Rekordmånga – 9 353 personer – har sökt till polisutbildningen som startar januari 2018. Förra omgången var det 6 000 sökande och gången dessförinnan var det 8 400, vilket nog delvis beror på att den tidigare spärrtiden avskaffades. Flera faktorer har sannolikt bidragit till detta ökade intresse. Vi har haft en aktiv kommunikation kring ansökningstillfället som fått stor räckvidd i sociala medier. Uppmärksamheten efter terrorhändelsen har säkert också ökat intresset för vår samhällsviktiga verksamhet. Stort tack till alla er som har bidragit till detta fina resultat! Vi ska satsa ännu mer i vårt rekryteringsarbete framöver. Vi kan väl betrakta detta som en flygande start.

Bra leveranser

Vi tvingas ofta förklara varför vi har klarat upp allt färre brott under senare år. Men bakom statistik, staplar och diagram döljer sig en annan bild. Den här veckan har man kunnat läsa om hur polisområde Syd i Stockholm efter flera tillslag lyckats få elva personer anhållna för människorov, utpressning och grov misshandel. I Göteborg inleddes i veckan rättegången mot en tongivande kriminell i stadsdelen Bergsjön som har åtalats för vapenbrott och penningtvätt. Ett omfattande analysarbete ligger bakom åtalet. I Kungsbacka greps i veckan tre personer sedan poliser känt igen en bil vid en rastplats och efter en efterföljande spaning kunde gripa tre personer misstänkta för stölder av båtmotorer.

I stort som smått levererar polisen varje dag. Det är viktigt att inte glömma bort när vår effektivitet ifrågasätts. Och den lilla uppgång vi sett i resultatet hittills i år ser ut att hålla i sig. Enligt de preliminära siffror jag nyss har tagit del av har antalet ärenden redovisade till åklagare ökat med cirka 1,5 procent från januari till maj jämfört med samma period i fjol. Sakta kämpar vi oss tillbaka. Bra jobbat alla!

Till sist. Ytterligare två glädjande nyheter.

En Sifo-undersökning i veckan visade att förtroendet för polisen har ökat från 54 till 63 procent mellan mars och maj i år, vilket förklaras med terrordådet på Drottninggatan. Jag tycker alltjämt att vi alltid ska bedöma förtroendet för oss utifrån undersökningarna från SOM-institutet och Brottsförebyggande rådet, vars vetenskaplighet står i en särklass. Jag tycker ändå att vi kan glädjas åt detta och ana en indikation om högre förtroende i kommande SOM- och Brå- mätningar.
 
Återigen har vår fina personaltidning Svensk Polis belönats i tävlingen Swedish Content Awards. Svensk Polis vann pris i kategorin "bästa text" för reportaget om polisen Christer Nilsson som räddade babyn som kastades i ett kraftverk. Ett starkt reportage om ett fantastiskt polisingripande.