Löneuppgörelse klar

Lönerörelsen, besök i region Öst och Bergslagen och konsekvenser av anställningsstoppet Läs rikspolischefens veckobrev.

Vi har kommit överens med Polisförbundet om ett nytt löneavtal. Avtalet gäller de nya lönerna från och med den 1 oktober i fjol.

Överrens med Polisförbundet

Avtalet är en fortsättning på arbetet med att stegvis uppvärdera polisyrket. Det är ett långsiktigt arbete och vi gör nu en särskild satsning på och höjer kraftigt snittlönerna för de poliser som har arbetat i minst sex år och tjänar under 28 000 kronor i månaden. I avtalet ligger också att fortsätta satsa på poliserna i de 14 prioriterade områdena, höja OB-tillägg, förbättra karriärvägarna, erbjuda möjlighet att växla avtalspension mot lön, en utökad möjlighet att ta ut föräldralön etc. Läs mer om avtalet här.

Det känns bra att vi har kommit överens men det finns mer att göra. Nu fortsätter vi förberedelsearbetet för att sluta ett lokalt samverkansavtal. Min ambition är avtalet ska vara på plats senast den 1 januari 2018. Jag tror att alla parter tjänar på det. Ett samverkansavtal kommer att underlätta att komma överens i en mängd frågor och att skapa lösningar som tar hänsyn till lokala förutsättningar för att verksamheten ska bli effektivare.

Kraft och engagemang i veckans verksamhetsbesök

I veckan besökte jag Skäggetorp i Linköping, ett av våra utsatta områden. Här gör våra områdespoliser och kommunpolis små underverk varje dag. Det blev en bra dialog och diskussion om området också med kommunala företrädare som verkligen brinner för att göra skillnad och förbättra situationen i ett område med stora utmaningar. Jag beundrar deras engagemang och kraft, det behövs mer av sådant. Det är bara tillsammans vi kan bromsa och på lite sikt vända utvecklingen i våra utsatta områden.

I Katrineholm mötte jag delar av personalen som arbetar på den polisstation som på nyårsnatten utsattes för en attack med handgranat. Som tur var blev ingen skadad men jag blir både förbannad och stridslysten. Attacken är dessvärre inte den enda på senare tid och är ett oacceptabelt angrepp både på polisen och det svenska samhället. Det är synnerligen prioriterat att hitta och lagföra de skyldiga. Vi ska dessutom göra allt vad vi som myndighet kan göra för att förhindra att det sker igen. Det ska kosta att ge sig på polisen.

I Örebro mötte jag utredare av grova brott. Även här möttes jag av ett stort engagemang och fick mängder av goda idéer om hur vi kan förbättra både utredningsverksamhet och resultat. Vi ska säkerställa att vi tar om hand kunskapen från organisationen på bästa tänkbara sätt. 

Rätt besked om ersättning

Ni som följer mina veckobrev minns kanske historien från i somras om kollegan Peter som nekades ersättning efter att ha blivit beskjuten när han efter ett rån förföljde rånarna. Nu har Brottsoffermyndigheten beviljat honom ersättning, vilket är bra. Peter är tyvärr långt ifrån ensam om att ha utsatts och bara en av flera som har haft svårt att få ersättning efter liknande händelser. Systemet måste förändras och jag arbetar aktivt med det.

Anställningsstoppet

I samband med mitt möte med inrikesminister Anders Ygeman för två veckor sedan meddelade jag att vi inför ett anställningsstopp på nationella avdelningar. Ett drastiskt beslut för att se till att vi säkerställer att resursförstärkningen som vi arbetar med hamnar längs ut i organisationen

Anställningsstoppet är inte absolut men vi kommer att pröva varje begäran om nya tjänster och vara mycket restriktiva i bedömningen. Eventuella undantag ska vara verksamhetskritiska.

Dan Eliassons signatur