Händelserik vecka

Rikspolischef Dan Eliasson skriver i sitt veckobrev om polisens ekonomiska läge och berättar om fredagens möte med inrikesministern.

 

Det har varit en intensiv vecka på många sätt. Tidigare under veckan hade vi ett möte med nationella strategiska ledningsgruppen. Vi pratade mycket om vår ekonomi, om verksamhetsresultaten och olika personalpolitiska frågeställningar.

När det gäller vår ekonomi så har vi i veckan lämnat in vår senaste anslagsprognos. Att vi har anställt fler medarbetare under 2016 innebär att 2017 blir mer ekonomiskt ansträngt. Detta betyder både att vi måste intensifiera arbetet med att effektivisera verksamheten och att vi behöver tillföras mer resurser. Vi ska precisera våra framtida resursbehov i det budgetunderlag som överlämnas till regeringen den 1 mars.

Utöver det har jag och ledningsgruppen ägnat en hel del tid och kraft åt att förbereda det möte hos inrikesministern som jag har varit på idag. Det var ett konstruktivt möte där jag kände att vi fick ett bra stöd för de åtgärder vi vidtar för att förbättra utredningsresultaten, öka polisens lokala tillgänglighet och göra polisen till en mer attraktiv arbetsgivare.

Förra veckan skrev jag om attacker mot polisen och polisens lokaler samt om polisers svårigheter att få ut kränkningsersättning. Den här veckan utsattes det kombinerade polis- och stadshuset i Höganäs för en brandattack. Det här måste få ett slut! Därför blir utredningen som ska överväga skärpta straff mot blåljuspersonal extra viktig.

Dan Eliassons signatur