Finast i vår myndighet?

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om polishunden Vera och situationen vid fotbollsderbyn.

En intensiv vecka går mot sitt slut. Mängder av möten och intryck. I tisdags och onsdags var jag i Västerås och Fagersta. På tisdagskvällen åkte jag runt med hundföraren Mats i Västerås. Det blev en lugn kväll och jag fick möjlighet att dryfta frågor om hundförarnas vardag. Det blev tydligt att hundförarna vill bli väl integrerade i lokalpolisområdena och inte hamna bredvid verksamheten som någon form av satellit. Det verkar som att burar, foderlega och bilar inte var det stora problemet. Däremot skulle större frihet i budgethänseende vara önskvärt, dvs. inte mer pengar utan större möjlighet att använda pengarna lite friare.

Vera imponerade

I Västerås fick jag dessutom möjlighet att träffa Vera, en Jaktspaniel på 16 månader som fortfarande var under utbildning. Även om jag känner till förmågan så blev jag ändå positivt överraskad över vilken värdefull resurs hundförare och hund utgör. På mindre än en minut påträffade Vera vapendelar som var väl gömda i ett stort garage med mängder av bilar. När hon hittade delarna la hon sig platt ner för att påvisa fyndet, utan att röra det. Det kändes nästa som trolleri eller någon form av magi. Att Vera dessutom var en av de finaste hundar jag träffat förstärkte upplevelsen.

Fungerar polisens styrning?

I Fagersta blir man varse den lilla ortens utmaningar. Här måste man vara redo att hugga i alla frågor. Jag fick en genomgång av två större ärenden, bl.a. en mordbrand, och blev imponerad av hur metodiskt våra utredare tar sig an arbetet. Här såg jag att vi eventuellt har en utmaning när det gäller vår modell att fördela medel. Ett stort ärende tar mängder av kraft i Fagersta. Om det är så att vår fördelningsmodell bygger på belastning. Hur stor är viljan att ta sig an svåra ärenden som inte ger något större avtryck i budgethänseende? Lever pinnarna kvar bakvägen genom vår budgetmodell? Det är inte avsikten i alla fall. Jag har redan kollat med några regionchefer och hittills är mitt intryck att systemet fungerar som det ska.

Situationen vid fotbollsderbyn

Söndagens fotbollsderby i Stockholm blev en mycket stökig tillställning. Både på arenan och när publiken skulle ta sig dit. Många människor, som inte ens skulle gå på matchen, hamnade mitt emellan olika supportergrupper som uppträdde hotfullt ombord på tågen. Peronger fylldes av bengalrök och tåg fick stoppas då supportrar gick över rälsen mellan perrongerna. Flera poliser skadades av knallskott, kastade föremål och sparkar i det allmänna tumultet. Det här är naturligtvis oacceptabelt. Poliser ska inte riskera skador i samband med matcher. Vanliga människor ska inte heller behöva vara rädda för att röra sig på platser som supportrarna passerar. Vi har nu lagt in en högre växel för att stävja denna utveckling. Åtgärder ska vidtas inom kort. Att säkra ordning och trygghet på allmänna platser är polisens mest centrala samhällsuppgift.