Basket i Kista

Rikspolischef Dan Eliasson skriver om utsatta områden, åtgärder mot livsstilskriminella och fördelningen av polisassistenter.

En fråga som vi diskuterat sedan länge är situationen i våra mest utsatta områden. I veckan skrev jag en debattartikel i DN där jag problematiserade frågan. Om inte övriga offentliga och privata aktörer stiger fram och tar ytterligare ansvar så riskerar de pengar vi begärt för de kommande åren att inte räcka. Alla måste hjälpa till helt enkelt. Vi fick ganska bra gehör för våra synpunkter. Samtidigt finns naturligtvis de som är kritiska. I DN beskrevs jag som den gråtande polischefen. Nåja, jag tar det med ro.

Bygger broar genom basket

Jag var ute i Botkyrka förra veckan och på Järvafältet i Stockholm denna vecka. Jag är än mer övertygad om att alla aktörer måste göra mer. Situationen är ohållbar över tid. Om vi drar en linje bakåt i tiden och tänker oss hur det såg ut för 20 år sedan och förlänger den framåt och tittar vart den leder oss i framtiden om 20 år så förskräcker tanken.

När jag var på Järvafältet besökte jag Kista centrum. Där har man ordnat en basketplan i centrum. Varje onsdag kl. 13.00 spelar våra arbetskamrater basket med unga i området. Syftet är att vi ska möta ungdomar och att de ska se att det finns människor bakom uniformen. Bra initiativ av våra arbetskamrater som skapar bättre förutsättningar för kontakter med lokalsamhället. Men jag blev inte övertygad om kvalitén hos oss som basketspelare!

Instrument mot livsstilskriminella

På Järvafältet åkte jag också polisbil med Micke och Olof. Två skickliga och otroligt stabila arbetskamrater. De tyckte att debattartikeln var bra, men undrade varför jag inte pratade om att uppgradera polisyrket i artikeln. Jag frågade om jag verkligen i varje sammanhang behöver säga det. Efter lite funderande blev svaret att det kanske inte behövdes trots allt, men att behovet av att höra de orden är så stort att när det inte sägs så blir många på en gång oroliga.

I det sammanhanget nämndes också behov av en mängd lagstiftningsåtgärder för att komma åt livsstilskriminella. Jag delar denna uppfattning. Vi ska göra en inventering om vad som krävs och föra ytterligare samtal med vår uppdragsgivare. Resurser är en sak. Instrument för att kunna ingripa är en annan. Det finns mer att göra på båda fronter.

Förtjänst och skicklighet

Fördelningen av polisassistenter väcker en del känslor. Av 350 ansökanden har 277 (79 %) fått igenom sitt förstahandsval kring vilket polisområde de ska tjänstgöra. 25 personer (7%) har hamnat i ett polisområde de inte hade sökt till.  Principen om förtjänst och skicklighet utifrån regeringsformen styr den här processen.