Almedalen, en av årets höjdpunkter

Rikspolischef Dan Eliasson om polisens insatser i Almedalen, ett uppmärksammat uttalande och om dem som jobbar i sommar.

 

Almedalen är en av årets höjdpunkter och nu är den avklarad. Som alltid är den både omdiskuterad och omhuldad. Här samlas politik, civilsamhälle, det offentliga och det privata Sverige för att under en dryg vecka debattera och diskutera. Almedalen är med sin öppenhet och tillgänglighet ett nästintill världsunikt arrangemang. Ett signum för en levande demokrati. Att polisen deltar är tradition – vår närvaro märks och gör skillnad.

I år arrangerade polisen fyra egna seminarier och medverkade totalt på ett drygt 40-tal. I våra seminarier, som hölls under torsdagen, tillsammans med en rad andra rättsvårdande myndigheter lyfte vi: det gemensamma arbetet mot våldsbejakande extremism, arbetet med att säkra ordningen och bryta tystnadskulturen i utanförskapsområdena samt om brott mot välfärdssystemet. Slutligen hölls en diskussion med generaldirektörerna för Brå, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten och undertecknad kring framtidens utmaningar för rättsväsendet.

Almedalen har för mig två perspektiv. Det ena är möjligheten för polisen att utbyta idéer och tankar samtidigt som vi presenterar och förklara våra utmaningar, prioriteringar och lösningar. Det andra är den kommendering som arbetar för att säkerställa att arrangemangen kan genomföras under trygga och säkra former. Den insats som nu rullar gör ett fantastiskt arbete och jag ser att vi löser vårt uppdrag professionellt och med god förmåga. Ett stort tack till er alla som gjort årets aktiviteter möjliga.

I Almedalen förorsakade jag uppenbart en rad reaktioner och en del jobb i myndigheten, genom att svara på en fråga i direktsändning, om min egen ställning utifall att Sverigedemokraterna skulle bilda regering. Jag har fått både hejarop och en hel del kritik, men jag står för det jag en gång gjort offentligt. Att bära ansvaret som myndighetschef och hamna i konflikt med mina grundläggande värderingar, att inte gå ihop med uppdragsgivaren, det är inte farbar väg för mig. 

Sommaren ligger nu framför oss. Jag ser att alla de som tjänstgör kommer att dra ett stort lass, många gånger under tuffa omständigheter. De som har semester ska vila och njuta av ledighet efter allt slit under första halva av 2016. När jag lyfter blicken ser jag att vi hela tiden tar betydande steg i arbetet med att genomföra vårt stora uppdrag som en polis. När vi ses igen efter ledigheterna är fokus framåt – på våra långsiktiga mål för att värna trygghet, rättssäkerhet och demokrati. De känns mer aktuella än någonsin.