70 älgjägare kontrollerades vid jaktstarten

Polisen i Skellefteå fanns på plats i skogen när årets älgjakt inleddes den första september. Dag två kontrollerades fordon, förare, vapen och handlingar.

Älgjakt i SkellefteåStrax efter klockan 03.00 rullar patrullerna ut från polishuset i ett nattsvart Skellefteå. Den här morgonen ska solen gå upp klockan 05.20 och eftersom älg får jagas från och med en timme före solens uppgång gäller det att vara på plats i god tid före trafiken.

I år har de lånat en minibuss från trafikpolisen som är utrustad med en Evidenzer.

– I fjol blåste den första bilföraren vi stoppade över straffbar gräns, vilket innebar att vi blev tvungna att packa ihop och åka in till Skellefteå på en gång. Nu kan vi ta utandningsprov i ett bevisinstrument direkt på plats, säger Peter Enmark, yttre befäl i Skellefteå.

Patrullerna styr mot femvägsskälet som är målet för morgonens kontroller. Det plingar till i mini-bussens halkvarnare – en signal om att varma kläder är att föredra. Femvägsskälet är numera en fyrvägskorsning där den femte vägen av trafiksäkerhetsskäl är något förskjuten från korsningen.

– Vi ställer oss på strategiska platser där vi vet att många jägare kommer att passera inför dagens jakt, säger Peter Enmark.

Vid femvägsskälet kan man ana gryningen i horisonten. Det är knäpptyst. Men det dröjer inte länge innan ljudet från en bil bryter tystnaden och två ljuskäglor rullar över trädstammarna intill vägen från Boliden. Det är två gästjägare från Stockholm som ska möta upp resterande jaktlag. Allt är i sin ordning.

– Man vill träffa så många jaktlag som möjligt så att det sprider sig att polisen faktiskt genomför kontroller i samband med jakten, säger Peter Enmark.

I takt med att morgonen gryr ökar strömmen av bilar. En del jägare saknar giltig legitimation och andra slarvar med jaktkortet, bland annat en jaktledare.

– Vårt arbete sker med utgångspunkten att upplysa om skyldigheterna och regelverket samt i möjligaste mån fastställa identiteten på plats när giltig id-handling inte tagits med. Detta för att inverka så lite som möjligt i den enskildes förväntan om att få jaga, säger Peter Enmark.

Ett helt jaktlag kommer i samlad tropp och blir kontrollerade nästan helt utan anmärkningar. Jaktledaren förklarar att efter förra årets kontroll där en rattfylla påträffades har man nu infört nolltolerans mot alkoholförtäring inför jakten.

– Bra med direkt feedback. Den sociala kontrollen är den bästa kontrollen. Det vi avser med den här typen av insatser är att få jägarna att snacka med varandra – med effekten att man har ordning på nykterhet, vapen, licens och jaktkort, säger Peter Enmark.  

Älgjakt i SkellefteåKlockan har passerat sex och jakttrafiken börjar ersättas av vanlig trafik. Efter en matpaus framför en öppen eld fortsätter kontrollen med uppsökande patrullering längs skogsbilvägar där älgjägare uppehåller sig. Här och där påträffas ett antal äldre fordon som misstänks vara så kallade ”jaktbilar” – företrädesvis avställda, slitna fordon som används för jaktändamål.  Vid närmare kontroll visar de sig vara avställda.

Insatsen fortsätter under förmiddagen och avslutas strax innan lunch. I polishuset i Skellefteå summerar Peter Enmark tvådagarsinsatsen.

– Vår uppfattning av de kontroller vi genomfört i år är att älgjägarna haft mycket god ordning när det gäller vapenförvaring och licenshandlingar. Det är ett antal jägare som saknat eller inte haft med det statliga jaktkortet. Ännu fler hade inte giltig legitimation med sig när de gav sig ut för att jaga.