Gotlandspolisens utmaning: Stockholmsveckan

På Gotland kallas vecka 29 Stockholmsveckan. Tusentals ungdomar trängs i Visby och promillehalten är hög – varje år. Men antalet frihetsberövanden har halverats jämfört med för fyra år sedan. Svensk Polis var på plats för att ta reda på hur.

VisbyÖver Gotland gassar eftermiddagssolen. Det är årets dittills varmaste dag enligt meteorologerna, en tisdag i juli och klockan är tre. Tusentals ungdomar strömmar från Tofta strand söder om Visby, på väg in till den gamla hansastaden för after beach. 

Yttre befälet Daniel Karlsson inleder utsättningen för kvällsturen på Visby polisstation. På plats är en blandad kompott av Gotlandspoliser, förstärkning från Stockholm och några aspiranter.

– Fokus ligger på att upprätthålla ordningen i Visby. Nolltolerans gäller mot alkoholförtäring på allmän plats – vi häller ut allt vi ser.

Igång på allvar

Det förväntas över 2 000 gäster till Kallis, säger han. Kallis, det gamla kallbadhuset intill hamnen, satsar liksom många andra Visbykrögare stort under det som av många benämns som Stockholmsveckan och det är ikväll det drar igång på allvar. Ett av världens största bryggerier sponsrar eftermiddagens tillställning. Sedan ungefär fem år tillbaka har vecka 29 varit årets mest arbetsintensiva period för Gotlandspolisen. 

Strax före fyra på eftermiddagen rullar patrull 44-9410 med David Lundberg, Sofie Dahlström och Robert Rommersjö längs Visby ringmur och strandpromenaden på väg mot Kallis.

Sofie Dahlström har arbetat som polis i sju år, först två år på Norrmalm i Stockholm och sedan fem år på Gotland. David Lundberg tjänstgör normalt i Söderort i Stockholm, men ansökte till Gotland när sommartjänsterna utlystes. Robert Rommersjö påbörjade sin aspiranttjänstgöring i juni och stannar året ut.

Tre omhändertaganden

Många sällskap har picknick vid vattnet och patrullen hinner inte långt innan de beslagtar och direktförverkar alkohol från ett yngre sällskap. Över radion rapporterar yttre befälet Daniel Karlsson att drygt 2 300 personer är inne på Kallis. Polisen har gjort tre omhändertaganden av berusade ungdomar utanför på knappt tio minuter.  

Musiken hörs över hela hamnområdet och inne på Kallis råder feststämning. Gratis sponsorvatten delas ut i entrén. Det är uppskattat i värmen. Efter en dag i solen på stranden är det många som inte har vätskebalansen i schack och då kan alkohol få tråkiga konsekvenser. Kommunens kontrollant är på plats i sällskap av två poliser och granskar arrangemanget.

– Här finns många som ser till att ingen överservering sker. De som är för berusade leds ut. Polis finns på plats. Jag är nöjd med det jag har sett, säger Jörgen Wiss från alkoholenheten, region Gotland. 

Fullt i arresten

Det kommer larm om att en man ligger utslagen i hamnen ett par hundra meter bort. Patrullen tar sig snabbt dit och tar med mannen till polisstationen för tillnyktring i arresten. 

– Det börjar bli fullt nu, vi måste börja pussla om det fortsätter i den här takten, säger vakthavande befäl Pia Persson. Mannen placeras på en bänk bredvid en annan ung man som också är omhändertagen för fylla.

Stämningen är trots allt god och de båda följer polisernas instruktioner med glatt humör, om än långsamt. Det dröjer inte länge förrän de somnar i varsin arrest. Klockan 17.30 är alla tillnyktringsplatser i Visby belagda. Pia Persson berättar att alla som omhändertagits är unga män födda mellan 1992 och 1994. Det börjar sakta skymma över Visby. Efter att Kallis har stängt har de flesta gått hem för att ladda om batterierna inför kvällen.

Alkoholförbud på platsen

Patrull 44-9400 tar ett varv längs strandpromenaden. Patrullen består av gotlänningen Markus Nyman och stockholmaren Anna Klingström. Hon arbetar till vardags på krimjouren på Södermalm. 

Solnedgången lockar folk och i horisonten står himlen i rosa brand. Nya grupper av ungdomar sitter utspridda och dricker alkohol.

Det råder alkoholförbud på platsen och poliserna häller ut öl, vin och cider.

– Det kanske upplevs hårt, men vi ser en positiv effekt. De här personerna blir sannolikt inte lika onyktra ikväll som de annars riskerat bli. Risken minskar för att något tråkigt drabbar dem, antingen som brottsoffer eller något annat, säger Markus Nyman. 

Letar efter narkotika

I hamnen festar folk både på mångmiljonbåtarna och på kajen. En av båtarna har ett stort ljudsystem som låter som en veritabel nattklubb. Kajen omfattas av alkoholförbudet. Markus Nyman och Anna Klingström ger sig in i folkhavet och resultatet blir en mängd direktförverkanden av alkohol. Några knorrar men de flesta finner sig. Kort därefter är kajen tom och festfolket borta. Några äldre män på en segelbåt ger poliserna tummen upp. 

– Det känns som en kväll med bra klimat. Folk är prestigelösa, säger Markus Nyman. 

Köerna ringlar till nattklubbarna och nattlivet i Visby sprakar av housemusik, rökmaskiner och ljuseffekter. Markus Nyman och Anna Klingström går runt i trängseln och gör även en extra kontroll med ficklampa på toaletter och i skrymslen. 

– Jag letar efter spår i exempelvis damm. Det förekommer att man placerar narkotika för leverans på lite undanskymda ställen, säger Markus Nyman. 

När klockan slår två stängs samtliga nattklubbar i Visby. I strid ström promenerar festfolket över Stortorget. En aggressiv ung man avvisas och en person iklädd mc-klubbemblem, känd av polisen sedan tidigare, visiteras.

Visbymodellen viktig

Utöver ett tiotal omhändertaganden för fylleri kan Gotlandspolisen summera en lugn inledning på vecka 29. Varken våldsbrott eller narkotikabrott har rapporterats.  Kronobergsmodellen är en viktig framgångsfaktor, men även Visbymodellen har stor betydelse enligt Mats Östman, biträdande chef för ordningspolisen på Gotland.

– Visbymodellen är en brottsförebyggande satsning som handlar om en samverkan mellan polisen och lokala myndigheter. Den innebär också att personal i yttre tjänst besöker krogarna under kvällar och nätter. Vi har en bra dialog med ordningsvakter och krögare i Visby och det ger en strategisk överblick, säger han.

En stor andel av turisterna under vecka 29 är under 20 år. I Visby finns en lokal ordningsföreskrift som förbjuder alkoholförtäring på allmän plats i innerstaden. 

– Det ger ett utrymme för direktförverkande av alkohol och är ett effektivt verktyg för att hålla ordning och det håller nere våldsbrotten, säger Mats Östman.

Under ett dygn tjänstgör omkring 20–25 poliser på Gotland, men eftersom det är semestertider har de fått förstärkning från Stockholm och huvudstadens krogsektion har skickat fyra narkotikaspanare just den här veckan.  I övrigt är bemanningen i princip på normalnivå. 

– Prio ligger på yttre tjänst och ingripandeverksamheten. Icke akuta utredningar får vänta till hösten, säger Mats Östman.