I våldtäktsmannens spår

Specialutbildade polishundar kan säkra spår efter våldtäktsmän. Tioåriga Dodge hittar mikroskopiska rester av både sperma och blod. – Han är ett redskap som tyvärr ofta glöms bort, säger hundförare Mats Thomasson.

Natten har varit kall, närapå nollgradig. Hon vaknar när det ljusnar, hör fåglarna sjunga och inser att hon sovit utomhus i en skogsdunge. Hennes byxor är neddragna. Hon minns inte mycket från igår, mer än att något otäckt hände.

Hon ringer polisen när hon tagit sig hem, och förklarar att hon har blivit våldtagen. Visst, hon kan peka ut platsen där det hände. Jodå, det känns okej att åka dit igen redan i eftermiddag.

Mats Thomasson har tre hundar i bakluckan på polisbilen. Men bara en av dem är tränad för kriminalsök. Dodge är tio år och förstår redan när husse får anropet att han snart ska få arbeta. Han varvar upp i hundburen, snurrar några varv runt sin egen svans, stirrar på husse i backspegeln – är vi framme snart?

Redskap för teknikerna

Dodge är polishund, han kan allt som en patrullhund ska kunna, och är dessutom specialtränad för att söka efter blod, sperma, likvätska och kroppsdelar. Han arbetar tillsammans med Mats Thomasson i både inom- och utomhusmiljöer, även på sjön.

– Dodge och våra andra kriminalsökhundar är redskap för teknikerna, säger Mats Thomasson.

– Men det är inte alla inom kåren som vet att vi finns och vad vi kan hjälpa till med.

Tidigare under dagen har vi varit på Polishögskolan i Solna, där Mats Thomasson visat hur Dodge arbetar. Först ska flytvästen på. Oavsett var Dodge jobbar har han den gula västen på sig när nosen ska tjänstgöra aktivt.

Donerad sperma

Dodge ålar tjänstvilligt in i västen så fort husse tar ut den ur bakluckan. Arbetsmoralen är det inget fel på, trots att Dodge på grund av sin ålder snart ska gå i pension.

I ett skogsparti bakom Polishögskolan har Mats Thomasson några dagar tidigare lagt ut ett spår, en skvätt donerad sperma.

– Jag tror det är äggviteämnet i sperman som Dodge känner av, men jag kan inte svära på det. Vi vet väldigt lite om vad våra hundar egentligen upplever med hjälp av sina nosar. Det finns inte så mycket forskning om det ännu, säger han och ger Dodge kommandot att börja söka.

Med snabba, korta sniffningar och nosen en millimeter ovanför marken ger sig Dodge iväg. Han finkammar stigen framför husse i stora slalomsvängar. 220 miljoner luktsinnesceller i hundens nos ger honom mängder av information. Svansen viftar som en metronom i tangotakt.

Saktar ner på tempot

Med hjälp av en lång bambupinne kan Mats Thomasson förstärka hundens intresse på vissa platser. Han pekar med pinnen och Dodge börjar omedelbart sniffa tätare i det området.

– Det är ett bra sätt för mig att hålla kontakten med honom när vi jobbar, och det gör det lättare för mig att kommendera in honom även i tätare buskage eller under träd, hus och bråte där jag vill att han ska leta, förklarar Mats Thomasson.

När Dodge plötsligt känner doften av den utlagda gömman saktar han ner på tempot, han nästan smyger i allt tätare cirklar runt ett speciellt område. Så lägger han sig hastigt ned. Framtassarna ramar in platsen där han hittat något, nosen pekar rakt mot det men han rör det inte. Svansen viftar snabbare och Dodge kastar blickar mot husse: Kom, jag har hittat något här!

Alla lämnar inte spår

Om detta hade varit en verklig brottsplats hade Mats Thomasson noterat området, berömt hunden och kallat in honom innan han gett teknikerna upplysningar om var det förmodligen finns biologiska spår som kan binda gärningsmannen till platsen.

Det är inte alla våldtäktsmän som lämnar spår av sperma efter sig, men det förekommer. Mats Thomasson har varit med om att Dodge hittat använda kondomer i anslutning till brottsplatsen, fyllda med gärningsmannens DNA. Det har också hänt att hunden markerat för sperma på andra ställen, där gärningsmannen exempelvis torkat bort synliga fläckar efter våldtäkten. Blodspår kan också förekomma, i synnerhet om brottsoffret gjort fysiskt motstånd.

– Ibland finns inga kroppsvätskor på platsen, men jag ser ändå att hunden visar ett starkt intresse vid vissa områden, säger Mats Thomasson.

Visar att något avviker

Vid en överfallsvåldtäkt kan det uppstå tumult. Hunden kan notera skrapmärken, ovanliga avtryck och annat som sticker ut från det normala. 

– Jag ser ofta på Dodge att här har det hänt något. Han blir mer vaksam, stannar upp, noterar mer. Han visar med ett förhöjt intresse att här är något annorlunda, jag antar att det luktar annat just där, säger Mats Thomasson.

Precis så blir det den här dagen, när Dodge får söka av brottsplatsen i skogen där den våldtagna kvinnan vaknat upp några timmar tidigare. Han hittar inga rester av kroppsvätskor och det stämmer väl med kvinnas beskrivning av det hon tror har hänt. Hon har bara vaga minnen.
Men hunden är extra intresserad vid ett specifikt skogsområde.

– Jag visade platsen för teknikerna och de kommer börja söka av just det området, förklarar Mats Thomasson på telefon när han kommit hem från brottsplatsen.

Kan göra större nytta

UV-lamporna visar teknikerna var det finns organiskt material. Har våldtäkten eller överfallet skett inomhus syns det relativt tydligt i UV-ljuset om blod eller andra kroppsvätskor finns i rummet.

– Men skogen är full av just organiskt material och därför kan Dodges nos hjälpa till att hitta rätt snabbare utomhus, säger Mats Thomasson.

Förra året anmäldes drygt 130 utomhusvåldtäkter i Stockholmsområdet. Mats Thomasson och hans kolleger med kriminalsöksutbildade hundar blev inringda i 15 av fallen.

– Det är för lite tycker jag. Vi kan göra större nytta än så men då krävs det att våra kolleger känner till att vi finns och vad vi kan hjälpa till med, säger Mats Thomasson.

Samlar in bevis

Han hoppas på ett ännu större samarbete mellan hundenheten och länets tekniker framöver. Han vill på intet sätt konkurrera med teknikerna, snarare tvärtom. I den bästa av polisvärldar ses kriminalsökhundarna och deras förare som ett verktyg för att samla in bevismaterial.

– Vi ingår som ett led i att uttömma alla möjligheter till att säkra spår, säger Mats Thomasson.

– Och det är ju alltid teknikerna som äger brottsplatsen.

Nosen – en säker källa


Hundens nos har cirka 220 miljoner luktsinnesceller, en mänsklig näsa har cirka 5 miljoner. Man brukar säga att om en människa har ett luktsinne stort som ett frimärke, så har hunden en fotbollsplan att lukta med.
Specialtränade hundar används inom en lång rad områden. Diabeteshundar kan lukta sig till blodsockerfall, epilepsihundar kan känna av ett anfall upp till 40 minuter i förväg, och cancerhundar kan lukta sig till olika sorters cancer i utandningsluft, urin eller vävnadsprov.
Så kallade besiktningshundar används för att hitta till exempel mögel, kvicksilver och PCB.

20

Så många kriminalsökhundar finns det totalt i Sverige. I Stockholms län finns sex kriminalsökhundar, alla med kompetens att också arbeta som patrullhundar.