Gaypolisföreningen har ny ordförande

Johan Uimonen, systemadministratör på Stockholmspolisen, är ny ordförande i Gaypolisföreningen.

Johan UimonenVad vill du göra som Gaypolisföreningens nya ordförande?

– Jag kommer att fokusera på polismyndigheterna, för det finns så mycket att jobba med internt. Vi vet att människor blir kränkta på grund av att de är homo- eller bisexuella.

Kan du ge exempel?

– Ja, så sent som igår berättade någon om ett stationsbefäl som förminskade ett vittnesmål från en man som blivit våldtagen av en annan man. Han sa att ”de är ju lite labila, sådana där”.

Vad ska man göra om man hör eller ser kränkningar?

– I det här fallet lyfte en kollega frågan till sin chef, och chefen tog det vidare. Det är helt rätt. Om du tvekar kan du vända dig till oss på Gaypolisföreningen för stöd och råd.

Hur jobbar Gaypolisföreningen?

– Vi har bidragit till polisens likabehandlingsplan och vi deltar på polisutbildningar runt om i landet. Vi är med vid olika evenemang som pridefestivaler och nyligen fick vi en förfrågan om att besöka Polismyndigheten i Värmland. Vi knyter kontakter med exempelvis transföreningar, för att försöka öka deras förtroende för polisen.

Vilken är er största utmaning?

– Att hinna med. Vi är en ideell förening och jag är beroende av att min chef låter mig avsätta arbetstid. Nu ser jag också en utmaning i att våra frågor bevakas efter 2015 i den nya polismyndigheten.

Hur ser intresset för HBTQ-frågor ut inom polisen?

– Det är nog personberoende. Ser man vikten av frågorna jobbar man för dem. HBTQ-personer är en målgrupp med en speciell problematik, som riskerar att utsättas för hatbrott och som inte alltid har en bra bild av polisen. Det har ett stort signalvärde att vi visar upp oss i sammanhang som Pride.

Vad är ditt mål?

– Att alla ska kunna gå till sin arbetsplats och må bra. Målet är att vi slutar kränka varandra. Vi som jobbar inom polisen, för svaga och utsatta, borde våga säga ifrån när en kollega säger något dumt.
 

Gaypolisföreningen

 
Ideell förening med cirka 100 medlemmar som bildades 2000.
 
Öppen för alla polisanställda. Övriga är välkomna som stödmedlemmar.
 
Arbetar för att ingen polisanställd ska kränka någon på grund av att den är homo-, bisexuell eller transperson.

.