En svensk klippa i Kabul

Sedan drygt ett år tillbaka leds EU:s polisinsats i Afghanistan av en svensk, Åke Roghe. Uppdraget är att få den inhemska poliskåren på fötter, en kår där närmare 300 poliser per månad dödas, enligt Roghe.

Ake Roghe, inastschef EUPOL i Afghanistan, pÃ¥ sitt kontor i Kabul.Åke Roghe ser ut att må bra. Vältränad, solbränd och med den grånade kalufsen i en oklanderlig kort frisyr. Han har precis återvänt till Kabul efter en längre ledighet. En ledighet som han ägnat åt sin favoritsyssla – kajakpaddling i Ryggen, Dalarna.

Med trettio år på ledande befattningar inom polisen, varav tio år i utlandstjänst i bland annat Darfur, södra Sudan och senast som chef för EU:s polisinsats i Kosovo, hade Åke Roghe massor av erfarenhet att luta sig mot när han i augusti förra året började ett av de mest utmanande jobb en polis kan ha.

Som Head of Mission för Eupol leder han en styrka på 600 kvinnor och män från 24 länder. Budgeten för de kommande 1,5 åren är på hisnande 108 miljoner Euro, drygt en miljard kronor. Pengar han är personligt ansvarig för inför EU-kommissionen.

Måltavla för terrorister

Och uppdraget? Att få en av världens lägst utbildade och mest korrumperade poliskårer, i ett av världens fattigaste och farligaste länder, på fötter.

– Jag har varit i Afrika två gånger tidigare, bland annat i södra Sudan efter inbördeskriget, så jag hade hyfsad koll på vad arbetet innebar när jag åkte hit. Samtidigt, om man jämför med Sudan, så är Afghanistan betydligt farligare. Här är den internationella polisen en måltavla för terrorister, det var vi inte i Darfur, förklarar Åke Roghe.

Det senaste året har attackerna mot politiska och militära mål ökat markant i Afghanistan. Nästan dagligen rapporteras det om nya självmordsattentat. Inte minst antalet green-on-blue-attacker, där talibaner infiltrerar polisen och militären, har skjutit i höjden.

Välkomnar förändringen

Det ökade våldet har dels med de internationella säkerhetsstyrkornas reträtt nästa år att göra, dels med det stundande presidentvalet. Alla vill vara med och slåss om det maktvakuum som förväntas uppstå.

I takt med att militären drar sig tillbaka läggs ett tyngre ansvar på det civila samhället. Inte minst polisen. Det är en förändring som Åke Roghe välkomnar.

– Många är oroliga och hävdar att det är ett problem att de internationella trupperna nu drar sig tillbaka. Jag skulle vilja säga att det är tvärtom. Det är bevis på att de afghanska säkerhetsstyrkorna klarar sig själva. Det är först nu som den civila utvecklingen kan börja.

Världens farligaste jobb

Dagen innan vi träffar Åke Roghe utför talibanerna en attack mot polisen i provinsen Uruzgan. Tolv poliser får sätta livet till. I stort sett varje vecka kommer liknande rapporter.

– Att vara polis i Afghanistan är ett utsatt jobb. Förmodligen ett av de farligaste i världen. Vi räknar med att 200–300 afghanska poliser per månad mister livet.

En anledning är att poliser används för militära insatser, trots att de varken är utrustade eller tränade för detta. En annan anledning är att polisen enligt den afghanska konstitutionen ska användas för terroristbekämpning, det vill säga bekämpa talibanerna. Det gör dem väldigt sårbara.

Maximal säkerhetsnivå

För egen del känner han sig dock trygg.

– Våra direktiv säger att vi ska ligga på maximal säkerhetsnivå. Det innebär bland annat att vi inte rör oss utanför högkvarteret om något konkret hot föreligger. Vi har en stor underrättelseverksamhet och analyserar säkerhetsläget hela dagarna. Själv har jag fyra livvakter som alltid följer mig, säger Åke Roghe.

Eupol spenderar närmare 300 miljoner om året på den egna säkerheten. En ansenlig summa som också ger en fingervisning om hur allvarlig situationen är i landet. Åke Roghe sticker inte under stol med att resultatet av arbetet riskerar att bli lidande när den egna säkerheten alltid kommer i första hand.

Fortsatt stöd till Afghanistan

EUPOL:s nuvarande mandat sträcker sig fram till den sista januari 2014. Vad som händer sedan är inte klart, men medlemsländerna är eniga om att ge fortsatt stöd till Afghanistan. Åke Roghes kontrakt löper parallellt med det nuvarande mandatet. Drygt halvvägs in i missionen tycker han att resultaten varit goda. Utvecklingen går åt rätt håll.

– Vår viktigaste uppgift så här långt har varit att stödja övergången från en paramilitär till en civil polisverksamhet. Det tycker jag att vi har lyckats med, naturligtvis i samarbete med andra organisationer, inte minst Nato. Det vi kunnat bidra med är bland annat förbättrad ledning och styrning, ökat samarbete mellan polis och åklagare samt implementering av civila polismetoder. Det är vi jäkligt nöjda med.

Lokalt förankrat polisarbete

Åke Roghe tar närpolisverksamheten som ett exempel. Att utveckla
denna har varit ett prioriterat arbete. Nu är man, efter en relativt kort tid, på god väg att lyckas.

– Grundläggande för att kunna bekämpa talibanerna är att det finns en effektiv underrättelseverksamhet, vilket i sin tur kräver stark lokal förankring. Det har den afghanska polisen förstått. Så borde vi se det i Sverige också, den lokala förankringen är nyckeln till att bekämpa kriminalitet.

Som Head of Mission är Åke Roghes viktigaste uppgift att se till att insatsen är så effektiv som möjligt. Afghanistan står högt upp på EU-ländernas agenda och de satsar mycket pengar i landet. Då är det också självklart att de vill se resultat, konstaterar han.

– Jag kan bara jämföra med mina tidigare missioner i Afrika, och då tycker jag att det går betydligt bättre här. Det handlar om kultur och tradition, vi ska inte glömma bort att Afghanistan var ganska välutvecklat på 1970-talet. Det finns en ambition och en vilja hos afghanerna att göra samhället bättre.

Vad är det då som driver Åke Roghe att gång på gång lämna familjen, tryggheten där hemma och jobbet som polismästare i Gävleborg?

– Miljön. Det är otroligt stimulerande att delta i en så omfattande mission. Det är också inspirerande att jobba med den lokala polisen, och se vad jag – efter 30 år i svenska statens tjänst – kan bidra med i ett sammanhang som detta. 

Åke Roghe


Ålder: 59.
Jobbar som: Head of Mission för EU:s polisinsats i Afghanistan, Eupol. Tjänstledig från jobbet som polismästare i Gävleborg.
Om jobbet: Intressant, stimulerande och lärorikt.
Bor: Gävle och Kabul.
Familj: Hustru och två vuxna barn.
Boktips: Henning Mankells Brandvägg. ”För de roliga karaktärernas skull.”
Filmtips: Entrapment med Sean Connery.
Gillar inte: Orättvisor.
Plats jag tycker om: Ryggen i Dalarna. Där byggde mina föräldrar en enkel sommarstuga 1958. Så fort jag får tid åker jag dit och paddlar.
Gör när jag är ledig: Tränar, åker skidor, paddlar kajak.
Kom till mig: Om du behöver en mentor i managementfrågor.
Motto: Ta vara på den här dagen, den kommer aldrig igen.