Här finns polisens första terapihund

India är Sveriges första polishund med uppdrag att trösta. För fyra år sedan hittades hon och hennes syster övergivna. Nu har hon fått ”anställning” som terapihund i Kronoberg och Kalmar.

Figuranten Olivia Lindqvist Elovsson och India.
Figuranten Olivia Lindqvist Elovsson
och India.

Det pågår ett simulerat förhör med ett barn i videorummet på polishuset i Växjö när vi första gången träffar blandrastiken India och hennes matte, LKC-operatören Jane Gullberg.

Kriminalinspektör Mathias Borg, samordnare för barnutredarna i Kronoberg, ska ställa några frågor till 14-åriga Olivia Lindqvist Elovsson. Hon hinner knappt sätta sig innan India hoppar upp i hennes knä.

– India har en förmåga att utstråla en positiv anda som får alla omkring henne att må bra, säger Jane Gullberg om sin fyraåriga tik.

– Hon kan känna om någon i ett sällskap behöver extra stöd och går då och lägger sig hos denne.

Videorummet och barnutredarnas avdelning på polishuset i Växjö är en van miljö för India. Det är här hon har sin arbetsplats som svensk polis första godkända terapihund. Visserligen är hon forfarande under utbildning, men mot slutet av sommaren ska hon och hennes matte avlägga slutprovet på Svenska terapihundskolan i Kalmar.

– Därefter kommer både jag och India att vara tillgängliga dygnet runt vid behov av en terapihund i Kronoberg och Kalmar län, säger Jane Gullberg.

Under utbildningen har samspelet mellan India och hennes matte finslipats under åtskilliga träningstimmar. Det märks under det simulerade förhöret. Det räcker med en blick eller en gest från Jane Gullberg för att India ska förstå om hon ska lägga  sig i Olivias knä eller sätta sig på en stol bredvid henne. 

Barnutredarna har också märkt att hundens närvaro avdramatiserar barnets möte med okända vuxna som ställer en massa frågor.

– Om India är med under själva förhöret kan man be barnet berätta vad som hänt för hunden i stället för en utredare, säger Jane Gullberg. Mathias Borg är mycket positiv till att de har tillgång till en terapihund i just hans län och tror att det finns många situationer där hunden kan komma till användning.

– Men nu i början är vi försiktiga med att låta henne vara med vid själva förhöret eftersom en advokat vid rättegången kanske kan hävda att hundens närvaro påverkat förhöret, säger han.

Indias främsta insatser hittills har varit som tröst och stöd åt barn före och efter att de förhörs. En annan av hennes uppgifter är att vara en tröst för barn vars föräldrar gripits av polisen.

Idén att använda terapi-hundar inom polisen kommer från USA. Där har man sedan 2003 använt ”courthouse dogs” som gett stöd åt sexuellt utnyttjade barn.

– Där är hundarna med genom hela processen. Från första förhöret till domstolsförhandlingarna och fällande dom. Jag hoppas att det kan bli så i Sverige också, säger Jane Gullberg. 

Indias historia inom polisen började mitt under kommenderingen i samband med EU:s ministermöte i Växjö i september 2009 när hon och hennes kullsyster hittades övergivna i ett bostadsområde.

– Eftersom de hittades under EU-kommenderingen döptes de till India och Delta — två av polisavdelningens kommenderingsnamn, berättar Jane Gullberg, som var en av de första  som kom i kontakt med valparna.

Som den stora djurvän hon är förmådde hon inte att sätta valparna i en bur på polisstationen.

– Jag tog med dem hem i väntan på att vi skulle få tag i deras ägare, men ingen hörde av sig. Till slut bestämde myndigheten att jag och en kollega skulle få ta hand om hundarna, berättar Jane Gullberg.

India, som är en blandning mellan dvärgpinscher, chihuahua och ytterligare någon ras, anpassade sig snabbt i sitt nya hem och där kunde den lilla tikens tid inom polisen ha varit över, om det inte varit för att hennes nya matte upptäckte att hon besitter oanade kvalifikationer. 

Det var när Jane Gullberg tog med sig India till yngsta sonens skola som hon verkligen upptäckte hur bra hunden fungerar tillsammans med barn.

– Hon växte enormt när alla barnen stod samlade runt henne. Där var hon i sin rätta miljö.

Tjänstehund som används inom vård, skola och omsorg

Terapihund är en typ av tjänstehund som tillsammans med sin förare ger stöd åt människor inom vård, skola och omsorg. Därför kallas de ibland också för rehabhundar och det finns dessutom specialutbildade traumahundar.

  • Skillnaden mot assistanshundar är att terapihundar arbetar med många olika vårdtagare medan de förstnämnda bara arbetar åt en person – sin förare.
  • En terapihund arbetar för att öka vårdtagarnas eller elevernas motivation, välbefinnande och hälsa. De används för terapeutiska besök hos människor på sjukhus, vårdhem, fängelser eller psykiatriska institutioner.
  • Terapihundar utbildas bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skellefteå och Kalmar.