Våldet bekämpas på Eskilstunas hot spots

Det finns platser där antalet våldsbrott är extra högt, kriminologerna kallar dem för hot spots. Svensk Polis har följt Eskilstunapoliser under ett lördagspass då de riktade in sig på tre utvalda ställen för att förebygga brott.

Eskilstunapolisens Hot Spots. 2013-05-25Lördagen har varit sommarhet fastän det bara är slutet på maj. Klockan sju på kvällen ligger värmen fortfarande som en ljummen filt över centrala Eskilstuna. Uteserveringarna och några av gästerna där är redan fulla.

Eskilstunas pridefestival går in på sitt sista dygn. Fler än vanligt äter ute. Det är löningshelg och risken för våld i offentlig miljö är förhöjd, speciellt på vissa platser - det är vetenskaplig bevisat.

– Vissa människor har lättare att hamna i slagsmål när de har druckit alkohol. De är inte så bra på att vända andra kinden till, konstaterar Staffan Grenehammar, biträdande chef på sörmlandspolisens brottsförebyggande avdelning.

Våldet har minskat

Han är införandeansvarig och den som sjösatt satsningen på hot spots vid sin egen hemmastation. Sedan det förebyggande projektet påbörjades för ett år sedan har anmälningarna av våld mot tjänsteman och våld i offentlig miljö minskat med 36 procent i Eskilstuna.

– Vi ska förvisso inte dra för stora växlar på den siffran, projektet är ungt och minskningen kan ha många fler skäl än detta. Men förmodligen är hot spots–arbetet en bidragande orsak, säger Staffan Grenehammar.

Peter Linde arbetar som yttre befäl ikväll. Klockan är åtta och han har just samlat kvällens arbetslag för utsättning i ett svettigt mötesrum på Eskilstuna polisstation. Totalt går åtta poliser på sina pass nu. Två av dem gör sitt andra helgpass i sträck. Eskilstunapolisen är underbemannad och har minst åtta vakanta tjänster.

Slagsmål utbröt

Gårdagskvällen var stökig, det vackra vädret och den nyanlända lönen lockade ut många på stan. En ny krog öppnade och drog fullt hus med låg åldersgräns. En hel del slagsmål utbröt och flera personer spenderade av olika alkoholrelaterade anledningar natten till lördagen i arresten.

– Förhoppningsvis stannar några av dem hemma ikväll, säger Peter Linde. 

Hot spots–projektet innehåller knappt något som är helt nytt för poliserna som ska ut och jobba ikväll. Det är helhetsgreppet som är nytt, fokuseringen på de tre platser som Brå för drygt ett år sedan konstaterade var extra hårt drabbade av våldsbrott; Järntorget, fristadstorget och krogtäta Nybrogatan mitt i city.

Peter Linde avsätter fyra poliser och en buss för det mobila poliskontor som förhoppningsvis ska stå parkerat på Nybrogatan inatt.

– Men ni åker på annat om det behövs såklart, förtydligar han innan alla lämnar det nästan helt lufttomma mötesrummet, klär på sig det sista och tar sig via garaget ut för ett kvällspass.

Det brinner i en lägenhet

Jenny Lindblom har knappt hunnit parkera bussen i änden av Nybrogatan förrän hon tvingas lägga i backen, slå på blåljusen och gasa ut mot ett bostadsområde utanför centrala Eskilstuna. Det brinner i en lägenhet på nionde våningen. Upprättandet av det mobila poliskontoret i city får vänta.

Räddningstjänsten är redan på plats. Det som från början verkar som en olyckshändelse visar sig snart vara en misstänkt mordbrand. Jenny och hennes tre kolleger, som planerat för en kväll i krogmiljöns tjänst, får nu ägna skiftets första timmar åt att lugna lägenhetsinnehavarna, ta upp vittnesmål och hålla trappuppgången fri från nyfikna åskådare.

– Något av det bästa med mitt jobb är faktiskt att jag aldrig vet från början hur en arbetsdag kommer att se ut. Det blir sällan som man tänkt sig, säger Robert Andersson när han och de rökdoftande kollegerna tre timmar senare åter styr mot centrum.

De delar upp sig i par och passar på att gå runt och prata lite med ordningsvakterna på barerna och klubbarna i kvarteret. Sedan hot spots-projektet påbörjades arbetar även vissa vakter i gula västar, för att både polis och allmänhet ska se dem lättare. 

Ordningsvaktsutsättning

De flesta ordningsvakter tror att lördagen kommer bli lugnare än gårdagen. En magkänsla bara, stämningen är vänligare idag menar flera. Samverkan med dörrvakterna är en viktig del av hot spots–projektet. De flesta vakterna på stadens krogar har någon gång varit med på en ordningsvaktsutsättning, ett fredagsmöte före löningshelgen där polis och ordningsvakter tillsammans kan förbereda sig.

– Har någon eller några varit extra stökiga den senaste tiden? Finns andra konflikter att ta hänsyn till? Ordningsvaktsutsättningarna är ett bra tillfälle för oss att utbyta information och samtidigt skapa ett bättre samarbetsklimat, menar Staffan Grenehammar.

Klockan har blivit tolv och Jenny Lindblom och Robert Andersson gör sitt bästa för att höja promillehalten i stadens brunnar. Kvällens ligamatch är slut, tv-sändningen är över och allt fler människor traskar nu ned på stan, många med en färdknäpp i näven. När de ser lagens väktare i de gula västarna räcker de utan protester över sina ölflaskor.

Rörliga livebilder

Martin Gunnarsson är kvällens vakande öga. Från en dator på länskommunikationscentralen håller han koll på totalt elva kameror som visar rörliga livebilder från centrala Eskilstuna. Bildkvaliteten  varierar, några kameror är mer ljuskänsliga än andra. Men med inzoomning syns det mesta hyfsat tydligt. Allt han tittar på bandas. Om något ser misstänkt ut underrättar han sina fotpatrullerande kolleger.

I ena ögonvrån ser Robert Andersson hur en av stans mer ökända bråkstakar närmar sig från ena hållet. Han har sedan tidigare noterat att ännu en av de något stökigare Eskilstunaborna redan befinner sig på en av uteserveringarna.

Om dessa unga tu skulle mötas i lördagsvimlet så är risken stor att handgemäng kommer uppstå. Vänligt men bestämt närmar sig Robert Andersson  därför bråkstake nummer ett, hälsar med ett leende. De pratar en stund och sedan vänder killen på klacken. Uppenbarligen är han med på noterna, inget bråk ikväll. Han kan lika gärna gå till ett annat ställe, eller åtminstone ta en annan väg runt stan. ”Det är lugnt.”

Fotpatrullerar på kroggatan

Det mobila poliskontoret som stått parkerat några timmar får återigen lämna området, fler poliser och ett större fordon behövs för ett larm utanför stan. Jenny lämnar också centrum, för att inne på stationen avrapportera kvällens brand.

Robert Andersson  stannar kvar på stan där mörkret nu lagt sig. Han får förstärkning av Robert Andersson  Persson och de fortsätter fotpatrullera på kroggatan, tar täta varv utanför entrén på den nyöppnade krogen. Allt är fortsatt lugnt fastän många vimlar runt bland krogarna.

– Jag vet att folk kan bli provocerade av att se oss bara stå här, det ser ut som om vi gör ”ingenting” och vissa tycker kanske inte att vi gör någon nytta då, säger Robert Andersson.

– Men vår närvaro har en lugnande effekt. Om vi lämnar för att åka på larm utanför stan kan man ju räkna kallt med att det blir mer stök här inne ganska snart.

Klockan tre är innerstan tom, sånär som på några avslagna partydjur, mängder av fimpar och en hög med skräp utanför Mac donalds. Ett par bråk har avstyrts av vakter och polis under kvällen. I arresten sover fem personer ruset av sig. Om en timme lämnar Eskilstunapolisens nattarbetare över till nästa skift. Stadens hot spots svalnar något i väntan på nästa festkväll.
 

Det här är Hot spots


Begreppet används inom kriminologin för att beskriva avgränsade områden eller platser med mycket hög grad av kriminalitet. Under 90-talet fick teorier kring detta fenomen ett forskningsmässigt uppsving när den tekniska utvecklingen av datorer och programvara gjorde det möjligt att analysera större mängder data. USA är ledande i forskningen kring hot spots.

 

Brå om svenska hot spots

  • Under 2011 analyserade Brottsförebyggande rådet den polisanmälda brottsligheten mellan 2007 – 2010 i sex svenska städer. Förutom Eskilstuna studerades Helsingborg, Göteborg, Luleå, Stockholm och Umeå. utöver misshandelsfall analyserades anmälda personrån, bostadsinbrott, källar- och vindsinbrott och egendomsbrott.
  • Brå drog slutsatsen att det finns hot spots i alla dessa städer och konstaterade i sin rapport att ”det även i Sverige finns förutsättningar att arbeta med platsbaserat polisarbete.” Men alla städer uppfyllde inte kriterierna för att ett sådant arbete skulle vara meningsfullt.
  • Eskilstuna var en av städerna där Brå, utifrån vetenskapligt grundade fakta, såg det meningsfullt att arbeta med hot spots. Eskilstuna har sedan dess valt att aktivt använda platserna som utgångspunkt för flera förebyggande insatser.