Instagramupploppet gav polisen en tankeställare

Birgitta Dellenhed, chef för ungdomssektionen i Göteborg, hoppas efter utredningen av det så kallade Instagramupploppet att fler vågar anmäla liknande kränkningar.

Birgitta DellenhedBerätta om fallet.

- Två flickor, 15 och 16 år gamla, har åtalats, misstänkta för att ligga bakom det Instagramkonto som orsakade upplopp vid två gymnasieskolor i Göteborg*. Hundratals ungdomar hade hängts ut med kränkande kommentarer och vi har förhört 90 brottsoffer.

Ärendet har uppmärksammats mycket i media.

- Ja, journalisterna har följt utredningen intensivt, och tiden fram till åtalet har varit otroligt hektisk, på gott och ont. Jag hoppas att det här är startskottet på något nytt. Nätmobbning har funnits länge, men har inte debatterats på det här sättet tidigare.

Vad har ni lärt er?

- Vi poliser har fått oss en tankeställare över hur fort det går i sociala medier - både när det gäller spridningen på nätet och hur ungdomarna omedelbart mobiliserade sig.
- Det har hållits temadagar runt om på skolorna i Göteborg om hur vi förhåller oss till varandra på nätet. I grund och botten är det här en värdegrundsfråga som rör oss alla.

Hur gör ni i framtida liknande ärenden?

- Vi kommer att hantera ärendena som vi alltid har gjort, men jag tror att insikten om just snabbheten kommer att finnas med i polisens arbete även fortsättningsvis.
- Jag hoppas också att uppmärksamheten kring ärendet kommer få fler att våga anmäla. Många kanske skäms för att de har gått med på att bli fotograferade, och stoppar huvudet i sanden när bilderna sprids på nätet.

Vad händer nu?

- Åtalet gäller grovt förtal. Om de döms brukar påföljden för så unga personer bli någon form av vård inom socialtjänsten och dessutom att betala skadestånd. I tidigare domar har brottsoffer fått minst 10 000 kr för kränkning. Detta ärende innehåller 45 målsägande så eventuella skadestånden skulle bli väldigt stora. Samtidigt är processen viktig för att öka medvetenheten om att det här är ett brott, så att ungdomar förstår att deras handlande får konsekvenser.
- Polisen tar, tvärtemot kritiken, alltid den här typen av brott på allvar, och varje gång vi får in en anmälan gör vi en bedömning om den går att utreda. Det stora problemet är att vi sällan ser vem som har utfört brottet. Men även om inte en anmälan inte leder någonstans, så finns den dokumenterad, utifall något liknande skulle hända igen.

*”Instagramupproret”

Lördagen den 15 december 2012 skapades en grupp på Instagram där tjejer och killar hängdes ut med bilder och kränkande sexuella kommentarer. Ett par dagar senare samlades hundratals ungdomar i protest utanför två gymnasieskolor i Göteborg. Sten och snöbollar kastas mot polisen, och ett 40-tal unga omhändertogs.