Hon har svart bälte i Google

När man ska redovisa en it-brottsutredning i rätten är det viktigt att inte vara en datanörd. Carina Berghök kan förklara it-brott så att alla förstår. Privat släpper hon fram nörden inom sig – fast bara i ateljén på vinden.

Carina BerghökHon är just klar med ett fildelningsärende som är större än Pirate Bay. Mycket större. Carina Berghök lutar sig fram över skrivbordet och säger spänt: 

– Jag går igång på det här. Att lägga pussel.  

Hon är anställd som civil it-brottsutredare och sitter i ett eget rum i en korridor i den grå betongkloss som är polishuset i Västerås. Genom fönstret ser man ut över hustak och innergårdar. På väggen hänger ett inramat foto från skogen utanför hennes lantställe i Jämtland. Tät barrskog, höga stammar och mörkgrön mossa suger in betraktaren i bilden. Carina Berghök tittar in i ramen när hon behöver varva ner. 

Utreder rena it-brott

I att-göra-lådan kan det ligga allt ifrån bedrägerier till mordutredningar. Carina Berghök hjälper till med IP-spårningar, kartläggning av sociala nätverk, och sökningar efter misstänkta eller vittnen i andra brottsutredningar. Men framför allt handlar hennes jobb om att utreda rena it-brott, som förskottsbedrägerier, dataintrång, fildelning och gromning. Dessutom håller hon utbildningar i att utreda it-brott.

– Det är svårt, för folk har väldigt olika förkunskaper. De yngre poliserna fick it-kunskaperna med modersmjölken. Det är grundnivån bland utredare som behöver höjas överlag, säger Carina Berghök.

Själv förvärvade hon grundkunskaperna på sin förra arbetsplats, Telia. Där arbetade hon med ”allt inom mjukvara”. Bland annat var hon med och utvecklade de så kallade smartcarden – de små chippen som sitter på många id- och betalkort idag. Carina Berghök är också utbildad it-forensiker. 

– Jag vet hur det funkar rent tekniskt och kan därför ställa de rätta frågorna i ett förhör.  

It-brott en färskvara

Hon har alltid varit nyfiken på ny teknik och håller sig uppdaterad genom att läsa rapporter från anti-virusföretag, och artiklar i olika teknik- och datatidningar. 

– It-brott är färskvara, och jag känner att polisen ligger ett par steg efter. Men vi har blivit betydligt bättre sedan jag började 2007. 

Över tusen personer sökte när Polismyndigheten i Västmanlands län utlyste fem civila utredartjänster. För Carina Berghök var det en enorm egokick att få jobbet. Hon har drömt om att bli polis sedan hon var liten. Nu är hon inte just polis, men har en tjänst som passar henne perfekt. 

– Allt jag är bra på kommer till sin rätt i det här jobbet. 

Ordning och reda

Hon beskriver sig själv som rättskaffens. Hennes man uttrycker det i simplare ordalag: ”Hon går fan inte ens mot röd gubbe.” Det har alltid varit ordning och reda kring Carina Berghök. Ordningssinnet är användbart i stora brottsutredningar, som till exempel bedrägeriutredningar med många målsägare och pengar som flyttats mellan många olika konton.

Som utredare måste hon se till att andra kan ta till sig fakta i målet och hon gillar utmaningen i att göra utredningen visuell och lättbegriplig. 

Ur en liten låda bakom skrivbordet märkt med skylten ”Carinas kortmakeri” sticker färgglada sidenband och pappersflikar upp. Presentationsmaterial till nästa rättegång?

– Nej, ha, ha, jag gör hälsningskort som hobby! Det är min terapi, som jag pysslar med på fritiden, uppe på vinden där hemma. Jag samlar på knappar, vackra papper, sidenband till korten … jag blir lite halvnördig när jag håller på med det där. 

Svart bälte

Carina Berghöks väg till drömjobbet var inte spikrak. Sammanlagt har hon haft runt tio yrken innan hon kom till polisen, till exempel servitris, ekonomiassistent och läkarsekreterare. Hon tror att det beror på att hon är så nyfiken. En av de vanligaste arbetsuppgifterna nu är att söka på nätet.

– Jag har svart bälte i Google.  

Hon är väl medveten om hur djupa spår var och en lämnar efter sig på internet. Även raderad information är lätt att återskapa. Hon visar internetsidan ”gnuheter” som löpande sammanställer alla sidor som polisanställda besöker. Själv är hon inte med i Facebook eller sociala medier över huvud taget. Sökträffarna på ”Carina Berghök” är ytterst få och visar inte mycket information. 

– Att lägga ut information om sig själv eller sina åsikter är samma sak som att sätta upp skyltar på stan. Det är bäst att vara försiktig, att tänka på att allt jag lägger ut kommer alltid att finnas kvar. Däremot använder hon Facebook frekvent i jobbet.

– Facebook är en guldgruva för att kartlägga nätverk. Man kan också se om folk är hemma eller inte. Om någon är svår att få tag på eller påstår att han eller hon är utomlands, är det ganska lätt att undersöka via deras statusuppdateringar. 

Spelmissbruk ökar

Utöver säkerhetstänkandet har Carina Berghök fått en större ödmjukhet inför människor sedan hon blev polisanställd. Hon träffar många som hamnat ”på fel sida om hennes skrivbord” i förhör, på grund av felaktiga beslut. Framför allt ser hon en ökning av unga kvinnor med spelmissbruk. En del försöker täcka sina skulder genom så kallade förskottsbedrägerier, som är att lura pengar av folk via köp- och säljsajter.  

Carina Berghök ser sig själv som lyckligt lottad. Hon njuter av livet med familj, vänner, fritidsintressen och brinner för sitt jobb. Efter många år med olika yrken bakom sig kan hon nu nöjt konstatera att hon nog finns kvar på samma arbetsplats om tio år.

– Jag har hittat mitt drömjobb.   

Carinas nybörjartips vid it-brottsutredningar

1. Spara viktig information, som du hittar på nätet, i Word eller skriv ut den. Gör minnesanteckningar om hur du hittade informationen. I nästa minut kan den vara borta. 
2. Använd sökmotorer som till exempel Google och Bing.
3. Sök och sök igen. Nätet fylls hela tiden på med nya uppgifter.
4. Ifrågasätt alltid syftet med slagningen. Leder den utredningen vidare?
5. Om du ska beställa information från utlandet, till exempel från spelsajter, Facebook, Gmail eller Google – se till att dina brev har en officiell stämpel och helst en åklagares underskrift. Då prioriteras din förfrågan. 
6. Ställ frågor till Ipo på Rikskriminalpolisen för att komma i kontakt med Interpol, Europol och med polisen i andra länder.