Lokus är först på plats

Efter ett inbrott är målet att de ska vara på plats inom 24 timmar. Men vad gör en lokus egentligen? Vi följde med två av Norrmalmspolisens lokala brottsplatsundersökare i jakten på inbrottstjuvar, skospår och en lägenhetsinnehavare.

Innan Marie Källström klättrar in över balkongräcket tittar hon noga efter skospår.

– Många tjuvar använder Converse, säger hon.

Ficklampans ljuskägla sveper över den mörka balkongen, upp längs den krossade rutan och in i den till synes tomma lägenheten.

– Allra bäst är att vara först på plats. Ju fler som springer runt desto svårare är det att hitta bra spår, säger hon.

Det är snö ute, den gör det svårare att få bra skoavtryck. Det går inte att
gjuta av spåren helt exakt i snö.

– Att säkra spår utomhus är ändå inte det bästa, de bevisar ju inte att tjuven har varit inne, säger Marie Källström.

Hon arbetar som lokal brottsplatsundersökare, lokus, på Norrmalmspolisen i centrala Stockholm. Dagens kvällspass har just inletts med ett inbrott i en lägenhet en bit utanför stan. Tillsammans med kollegan Carl-Erik Floberg har Marie Källström i omålad polisbil trotsat rusningstrafiken för att avlösa den patrull som var först på plats.

Såg tjuven och larmade

Lägenhetsinnehavaren är ännu ovetande om att någon under eftermiddagen brutit sig in i hennes lägenhet. Någon annan såg tjuven ta sig in via den inglasade balkongen i markplan och larmade polisen. När hundpatrullen kom till platsen hade tjuven redan lämnat lägenheten samma väg som han kom.

Den inglasade balkongens dörrar var olåsta och öppna, balkongdörrens fönster krossat och trots att polishunden till en början fick upp ett tydligt spår är ingen gripen drygt tre timmar efter inbrottet.

– Tjuvar är nästan alltid stressade, de flesta stannar inte längre än ett par, tre minuter och de missar oftast mycket, säger Marie Källström medan hon fortsätter in i lägenheten.

Därinne ligger saker huller om buller, det mesta är nedrivet på golvet och tre vettskrämda katter hukar bakom vardagsrumssoffan.

Möter många människor

Marie Källström har arbetat som polis sedan 1979, bland annat som ridande polis och som utredare. De senaste tre åren har hon jobbat som lokus. Hon trivs.

– Det är kul att få möta en så bred del av allmänheten. Jag möter betydligt fler trevliga människor nu än när jag arbetade med utredningar, säger hon.

De stora vinsterna med lokusarbetet är de brottsofferstödjande, menar både Marie Källström och Carl-Erik Floberg. Ofta är det brottsoffret själv som larmar efter ett inbrott. Alla reagerar olika, några är oroliga medan andra gillar läget.

– Vissa vill inte alls gå in i sin lägenhet eller sitt hus när vi kommer, säger Marie Källström.

Lugnar och förklarar

Många funderar på om gärningsmannen är kvar, eller om han kommer tillbaka, varför han valde just deras bostad och varför just den dagen.

– Där kan vi verkligen göra stor nytta, lugna och förklara. Vi berättar hur vi kommer att gå till väga och vad som händer härnäst. Det lugnar de flesta, säger Marie Källström.

I Stockholm citys polismästardistrikt arbetar totalt 20 personer som lokus, tio på Södermalm och tio på Norrmalm. Marie Källström och hennes kolleger arbetar i skift för att finnas på plats mellan klockan sju och 22.

Deras uppgift är att göra brottsplatsundersökningar i alla bostäder där det varit inbrott. Privatbostäder är prioriterade och målet är att  vara på plats inom 24 timmar.

Kan ta en hel dag

De är ett rutinerat gäng med många år i yrket.

– Den yngsta av oss har 21 tjänsteår, säger Carl-Erik Floberg.
Han sätter på sig en pannlampa, tänder den och klättrar över balkongräcket in i lägenheten efter sin kollega.

En brottsplatsundersökning tar minst en, ofta flera timmar.

– En stor villa kan ta upp till en hel dag, sedan tillkommer avrapporteringen som ofta är omfattande, säger Marie Källström.

Hon fortsätter ringa för att nå lägenhetsinnehavaren och går samtidigt försiktigt igenom lägenheten rum för rum. Hon antecknar och fotograferar allt hon ser. Tillbaka på stationen kommer hon att göra en tilläggsanmälan, skriva ett tekniskt protokoll och sedan skriva in och paketera spåren.

Nya lokusar utbildas

Både Marie Källström och Carl-Erik Floberg är utbildade av fältgruppen på tekniska roteln i Stockholm. Men sedan november 2012 utbildas alla nya lokuspoliser via Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Den nationella grundutbildningen för lokala brottsplatsundersökare har tillkommit som ett led i arbetet med att jobba mer effektivt mot mängdbrott.

Carl-Erik Floberg samlar in glasprov vid balkongdörren.

– Glasmassan i varje ruta är unik. Om rester av glaskrosset hittas i exempelvis tjuvens kläder kan det matchas mot vårt prov.

Just idag finns inga verktygsspår att gjuta av, inga brytmärken eller andra spår av tillhyggen. De är annars en viktig del av brottsplatsundersökningen.

– Tjuvarna grips ofta med verktyg på sig och de flesta använder samma verktyg vid varje inbrott, säger Carl-Erik Floberg.

Verktygsspåren viktiga

Ett verktygsspår från ett inbrott används i utredningen på samma sätt som ballistik vid vapenbrott, en och samma gärningsman kan via specifika verktygsspår kopplas till flera inbrott.

– Det finns de som kunnat bindas till flera inbrott tack vare våra verktygsavgjutningar, säger Carl-Erik Floberg.

Korkmattan i lägenheten är av det lite ”bubbligare” slaget.

– Det blir odugliga skospår på sådana här mattor, muttrar Marie Källström och konstaterar att just den här brottsplatsundersökningen inte inbringar så många säkrade spår som hon hade önskat.

Gärningsmannen har förmodligen använt handskar och inte lämnat några uppenbara fingeravtryck.

En lap-top saknas

Äntligen får hon tag på målsäganden via telefon och förklarar lugnt vad som hänt. Reaktionen är ovanlig.

– Jag har ändå inget av värde, det är bara saker, konstaterar kvinnan.

Marie lovar att återkomma per telefon senare under kvällen för att ge lägenhetsinnehavaren mer information. Hon ber kvinnan att gå igenom sina ägodelar noga när hon kommer hem, för att se om något blivit stulet. Just nu verkar en laptop vara det enda som saknas.

I bilen på väg tillbaka till polishuset sammanfattar Marie Källström dagens första larm.

– En ganska stillsam utryckning, men inte mindre viktig för det.

  • Lokus står för lokal brottsplatsundersökare.

Inbrott vi minns


Marie Källström och Carl-Erik Floberg listar inbrott som fastnat lite extra i minnet:

Damen med de g(l)ömda  tillgångarna

En äldre kvinna gömde pengar och smycken på olika platser i sin lägenhet för att lura eventuella tjuvar. Sedan hade hon inbrott av en tjuv som uppenbarligen var stressad, för när lokus kom till lägenheten hittade hon värdeföremål som hon själv glömt att hon gömt. Hon blev upprymd över allt som fanns i lägenheten och var nästan gladare, och rikare, efter inbrottet än före.

Pardörrsmannen

En inbrottstjuv hade specialiserat sig på gamla pardörrar, av den typ som är vanliga i sekelskifteslägenheter. Han åkte fast delvis tack vare de speciella verktygsspår han lämnade efter sig och det tillvägagångssätt han använde sig av som lokus kunnat dokumentera vid flera inbrott.

Fasadklättraren

En inbrottstjuv klättrade upp via stuprör och tog sig in genom öppna fönster på natten, när folk var hemma. Han åkte fast under ett pågående inbrott när ett brottsoffer fångade honom i flykten och tillkallade polis.

Återvändarna

Två inbrottstjuvar gjorde en andra vända till en stor våning som de trodde stod semestertom. Våningen hade en hiss som gick hela vägen upp i lägenheten och när tjuvarna var på väg upp fanns lokus redan på plats, eftersom en granne just gjort en anmälan om misstänkt inbrott. Tjuvarna tryckte snabbt ner hissen när de upptäckte poliserna, men fångades när hissen kommit ner på bottenvåningen.