Så arbetar Malmöpolisen mot gatuvåldet

Malmöpolisen har vind i seglen. Operation Alfred och den massiva förstärkningen från hela Polissverige har gett resultat. Gatuvåldet har minskat och flera mord är uppklarade. Men det är inte lugnt i Malmö.

Under natten brann en restaurang i centrum. Det var skottlossning på Rosengård och på ett tak på Professorsgatan i Lindängen hittade polisen en cykelkorg fylld med gatsten, ämnad för dem själva.

Det är måndag eftermiddag några veckor före skolstart och gemensam utsättning för cirka 30 poliser. Tolv av dem ingår i operation Alfred, som förstärker den ordinarie styrkan i arbetet med att göra staden tryggare för de hederliga och obekvämare för de kriminella.

Cykelkorgen står på ett bord. Maceij som hittade den tar upp några av stenarna och väger dem i handen. De är stora och tunga. Dödliga om de kastas från hög höjd, vilket sannolikt var avsikten.

Det har varit oroligt på Professorsgatan ett bra tag. I veckan brann en bil och under gårdagen ringde en person som var rädd för brand i huset eftersom det sprang så mycket ungdomar i trapporna.

Storbråk på Rosengård

En fråga på utsättningen är om utgången till taket kan bommas igen. Man ska också se om den polishelikopter som finns i Malmö i dag kan skaffa en överblick innan poliserna kör in i området.

Från Rosengård rapporteras om ett storbråk, utlöst av en bilstöld. Det slutade med skottlossning och att den stulna bilen återfanns utbränd. Två av de inblandade greps, resten hann försvinna.

Efter flera källarbränder på Kantatgatan i Lindängen är fastighetsägarna oroliga. Tipsen tyder på att det är barn som tänt på. Poliserna ska ta kontakt med folk och ”glida in och lugna ner” på Ica Nära där butikspersonalen är orolig över ungdomar som stör.

Gatuvåldet minskar

Dagens två Alfredpatruller har en egen genomgång efter den gemensamma utsättningen. Biträdande polismästare Patric Heimbrand manar till uthållighet i kampen mot krogbråken:

– Det är slitigt att stå på torget på småtimmarna bland berusade människor. Men ert arbete där har varit riktigt bra och gett effekt. Våldsbrotten har minskat framför allt på de platserna och det är ni som bidragit till det. Så kämpa på och orka lyssna på de här människorna för det ger resultat och gör skillnad.

Adrian, som liksom de flesta andra inte vill ha sitt efternamn i tidningen, gillar att stå utanför krogarna.

– Rena semestern jämfört med Rosengård. De flesta är fulla men glada. Och de kastar inte sten på oss. Då får man vara nöjd.

Möter allmänheten

Vi följer med den patrull som i dag leds av Martin N, till vardags gruppchef på närpolisstationen i Rosengård. Den består av sju poliser som alla har sin bas på Rosengård. Deras främsta uppgift inom ramarna för operation Alfred är att arbeta trygghetsskapande: att vara på plats där det är oroligt, stå utanför krogarna, prata med folk, följa upp tips och hjälpa till om det händer något akut.

– Normalt möter vi människor som utsätts för brott eller som utsätter andra för brott. Nu kommer vi i kontakt med allmänheten på ett helt annat sätt. Ungdomar som inte gjort något träffar vi sällan annars, säger Anna.

– Dessutom är det roligt att få vara i alla delar av stan, inte bara på Rosengård.

Martin N instämmer:
– Bara detta att folk vill prata med oss. Rosengårdsborna är inte så kommunikativa. De som vill hjälpa oss kommer aldrig fram och pratar, de ringer istället. Om någon skulle se dem ta kontakt med oss skulle de kanske få en sten genom rutan.

Slagsmål i en källare

Att inte vara på hemmaplan ses samtidigt som den största nackdelen med operationen.

– Vi räcker inte till för både Alfred och närpolisarbetet, säger Fredrik.  Man har fått jobba i Alfred och göra en sorts närpolisarbete, fast inte i sitt eget område där man har personkännedom.

Vi rullar ut med Martin N och Olof och börjar med att hämta skottsäkra västar. Malmö må se fridfullt ut denna regniga sensommarmåndag men erfarenheten visar att det kan smälla till när som helst.

Vi åker till Rosengård och ser vad som hänt på Bennets väg vid korsningen där skottlossningen inträffade. I dag syns inte ett spår. Bara gott om tonårspojkar som rinner ut och in i butikerna och mellan husen.

Några timmar senare går larmet från Ramels väg. Någon har ringt om ett överfall eller slagsmål i en källare, flera personer mot en. Martin N kör i 120 med tjutande sirener rakt genom Malmö. När vi kommer fram är fem eller sex polisbilar redan på plats. Och ett stort antal barn.

Mord vid Möllevångstorget

Händelsen tycks det redan ha avbrutits. I nedgången till en källare hittas en rulle aluminiumfolie, kanske tänkt att användas för att röka heroin. Barnen noterar våra västar. En del av dem har äldre bröder som bär skottsäkra västar för att skydda sig.

Rosengård pekas ofta ut som en särskilt våldsam plats. Det är bara delvis sant. Våldet i Malmö känner inga gränser. När larmet gick befann vi oss utanför Chokladfabriken vid Möllevångstorget, Malmös hippa nöjeskvarter. På kort tid har två kvinnor mördats här. Båda av närstående män.

I det ena fallet greps gärningsmannen när han kom ut ur porten och bar på den döende kvinnan som han tänkte lasta in i en bil. De som fick fast honom kom just ut från svartklubben mitt emot.

I det andra fallet dödades en kvinna av sin man mitt på eftermiddagen. På uteserveringarna nedanför satt mängder med människor. Det var en Alfredpatrull som var först på plats, sparkade in dörren och hittade kvinnan.
Utanför porten ligger blommorna, breven och ljusen fortfarande kvar. Texten ”Nu har du äntligen frid” låter förstå att våldet inte var någon engångshändelse.

Förstärkningen avgörande 

Martin N och Olof, som nu patrullerar till fots, tittar in bakom en container. Ingenting där i dag men här, på en halvskyddad gård, sker en del av narkotikahandeln.

Regnet har upphört. På uteserveringarna är det åter fullt och Malmö visar sig från sin charmigaste sida. Under ytan lurar fortfarande våldet och kriminaliteten, men strategin att störa har lett till många gripanden, stora beslag av vapen och narkotika och drastiskt minskad våldsbrottslighet.

– Den nationella förstärkningsrörelsen har varit helt avgörande för att vi lyckats bryta trenden. Kollegerna som kommit från hela landet har haft skiftande bakgrund och erfarenhet men alla har varit otroligt engagerade, säger insatsledare Mattias Sigfridsson.

I början av sommaren trappades insatsen ner. Nu utgörs förstärkningen av 24 extra poliser; tolv från Polismyndigheten Skåne och tolv från andra polismyndigheter.

Att ta emot poliser från andra län och byta ut dem varannan vecka är en logistisk manöver som haft en del inkörsproblem, som krånglande datasystem, men i dag flyter det på. 

– Poliserna som kommer får en kort introduktion och är på språng från dag ett. Vi tar fram underrättelsematerial till dem så att de kan börja spana eller göra tillslag direkt, säger Stefan Wredenmark, normalt chef för Citypolisen, nu ansvarig för den trygghetsskapande delen av Alfred.

Kamp mot svarthandel

De övriga delarna av operationen handlar om insatser mot svartklubbar, svarttaxi och andra delar av den illegala ekonomin.

Målet är att störa och jaga de kriminella som i Malmö är betydligt lösare organiserade än i exempelvis Södertälje.

– Vårt fokus ligger på att komma åt fotfolket: utförare och experter i den undre världen. Vi jobbar mycket underrättelsebaserat och försöker få in det här sättet att arbeta i vår linjeverksamhet. Det innebär att vi kanske måste tänka om lite när det gäller hur vi styr våra styrkor. Och så visade utvärderingen från Rikspolisstyrelsen att vi inte klarat kommunikationen med allmänheten riktigt bra, säger Stefan Wredenmark.

Den allmänhet vi möter under passet med Alfredpatrullen är emellertid nöjd med den ökade synligheten. Även Lina, vars tidigare pojkvän är kriminell:

– Det är bra att polisen finns utanför krogarna. Jag känner mig tryggare när jag går ut, säger hon.

Lina sitter med några kompisar på en bänk bakom kiosken där Alfredpatrullen just nu utför en tobakskontroll. De förstår inte varför polisen ägnar sig åt det när det finns så mycket allvarligare brottslighet.

Tobakskontrollen bygger på ett tips. Någon har köpt cigaretter som inte smakade som de skulle. Innan polisen går in kontrollerar de bakdörren så att det inte går att smita ut den vägen. Olof går in. Han är en av få som har tobakskontrollutbildning och har med sig sin utrustning.  Mer än hälften av alla tobakskontroller ger utslag, men inte denna.

Försiktig optimism råder

Stefan Wredenmark är bestämd i sin uppfattning att tobakskontroller är viktiga. Det gäller att få varje Malmöbo att förstå sin del i den undre världen, vare sig det handlar om att köpa smuggelcigaretter, åka svarttaxi eller handla stöldgods.

Slaget om staden är långt ifrån vunnet, men försiktig optimism råder. Strax väntar nya hjälpmedel. Som det kameratillstånd man hoppas få för att sätta upp kameror vid krogarna och övervaka dem från ledningscentralen. Operation Alfred pågår året ut, men Malmö räknar med en fortsättning i minst ett år, kanske längre.

Den helt nya operationen Draupner, som sjösattes i början av augusti, fokuserar på en av de främsta inkomstkällorna för Skåneregionens kriminella gäng: bedrägerier i allmänhet – och bluffakturor i synnerhet. Polisens tryck på Malmös kriminella gäng byter delvis fokus – men består.

Alfred

 • Operation Alfred startade den 3 januari, då Alfred har namnsdag, efter en våg av ouppklarade mord i Malmö.
 • Målet är att störa den undre världen och lagföra så många yrkeskriminella som möjligt.
 • Genom samarbete med Malmö stad attackeras också bland annat svartklubbar och svarttaxi.
 • Att öka tryggheten genom ökad synlighet är en viktig del.
  Poliser från hela landet har hjälpt kollegerna i Malmö.

 

Selma

 • En parallell operation mot den grova organiserade brottsligheten, som bland annat bygger på ökat samarbete mellan ett antal myndigheter som Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Kronofogden och Försäkringskassan.

Resultat av Operation Alfred

3 januari–3 augusti

 • Antal personer som misstänks  för nya brott: 300, varav flera  misstänks för flera brott.
 • Antal husrannsakningar  i bostäder: 225.
 • Antal vapen i beslag: 50.
 • Mängd narkotika i beslag: 10 kilo. (Khat som väger mycket ingår ej.)
 • Avhopp: Cirka 30 kriminella som vill hoppa av har kontaktat Exitprogrammet.
 • Våld i offentlig miljö: 21 procent mindre jämfört med samma period 2011.
 • Omräknat i antal personer har 180 färre Malmöbor drabbats. Enligt Brå innebär det mer än 30 miljoner kronor i minskade kostnader för samhället.