Barnsexturism - den yttersta formen av utnyttjande

Lisbeth Tolfes utreder barnsexturism  på Rikskriminalpolisen.

Vad är barnsexturism?

 – Jag gillar inte det ordet. ”Turism” låter för positivt. Vad det egentligen handlar om är män som tar med sig sina västerländska pengar till de fattigaste områdena i de fattigaste städerna i de fattigaste länderna, för att få tillfredsställelse. Det är verkligen den yttersta formen av utnyttjande.

Hur stort är problemet?

– Min känsla är att det växer. Jag och en kollega projektanställdes på Rikskriminalpolisen 2009 för att arbeta heltid med de här utredningarna. Sedan dess har vi fått mer och mer att göra.

Vad tror du det beror på?

– Numera får sexuella övergrepp mot barn väldigt mycket uppmärksamhet i Sverige. Skolor och förskolor vågar anmäla sina misstankar på ett helt annat sätt än för bara några år sedan. Min teori är att det börjar brännas för pedofilerna här hemma. Och vad gör man då? Jo, man åker utomlands istället.

Vart?

– Thailand, Filippinerna, Sydamerika, Kambodja, Sri Lanka, de forna Sovjetstaterna. I dessa regioner pågår handeln med barn hela tiden. På vissa platser till och med helt öppet. Inte på de upplysta turisthotellen förstås, men de här männen vet vilka stränder och gatustråk som gäller.

– De utnyttjar att människovärdet är lågt i många av de här länderna. Det händer till exempel att de fattigaste familjerna säljer ett av sina barn för att försörja de andra.

Hur hittar ni de svenska pedofilerna?

– Vi är i princip helt beroende av tips. Dels från turister och resebyråer, men framför allt från både svenska och internationella polismyndigheter.

Vad kan en vanlig svensk turist göra?

– Höra av sig till oss om man ser någonting misstänkt under sin utlandssemester. Många tycker det är obehagligt att ta det steget men risken att man såg fel vägs upp av möjligheten att rädda ett barn som far illa.

Vad kan en vanlig svensk polis göra?

– Vår grundinställning är alltid att den som begår brott mot barn i Sverige mycket väl kan göra det utomlands. Barnutredare måste med andra ord ha de misstänktas semestrar i bakhuvudet också. Fråga vad de brukar göra när de är lediga och vart de tycker om att resa.

– En annan viktig riktlinje är att alltid göra husrannsakan i sådana här ärenden. Det är då man kan hitta handlingar eller fotografier som tyder på att personen rest mycket till exempelvis Filippinerna eller Thailand. Då ska man kontakta oss. Ju förr desto bättre.

Tipsa polisen


Har du sett misstänkta kontakter mellan barn och vuxna utomlands? Läs mer och tipsa polisen här