Svenska hundförare vid Spaniens gränser

För första gången har svenska polishundförare deltagit i ett Frontexuppdrag. Roberto Eid Forrest, hundförare i Örebro, var en av dem.

Vad innebar uppdraget? 

– Att söka efter människor som illegalt försöker ta sig in i Spanien. Vi kontrollerade all tung trafik vid gränskontrollen i Algeciras, en av Spaniens yttre gränser. Från Sverige var det jag och Magnus Wikström i Uppsala som deltog i insatsen, Operation Minerva, som genomförs varje år under ramadan. 

Varför just under ramadan? 

– Många yngre män som bor i Marocko försöker ta sig in i Europa under den tiden eftersom flödet av människor över gränsen är väldigt stort då och trafiken ökar. 

Hur gömde de sig? 

– Man trodde inte sina ögon – vanligast var att de gömde sig under själva släpet, mellan hjulen, på lastbilar. En elvaårig pojke hade gömt sig i hjulhuset i en lastbil. 

Händer det att flyktingarna ramlar av och skadar sig?

  – Jag ställde frågan till mina spanska kolleger, men de kände inte till att det hade hänt. 

Vad händer med dem som upptäcks?

  – Ungdomar får stanna i landet på flyktingmottagningar tills de fyller 18 år och sedan kan de söka uppehållstillstånd.  

Hur arbetade ni?

  – Vi var fyra team med två till fyra hundförare i varje. De andra hundförarna som skickats dit via Frontex kom från bland annat Schweiz, Belgien och Portugal. Eftersom jag pratar flytande spanska fick jag arbeta i ett spanskt lokalt turlag. 

Hur var arbetet? 

 – Enformigt och tungt. Vi stod vid en gränskontroll, hade svenska polisuniformer och kängor på oss i 40-45 graders värme i skuggan, med avgaser från tunga lastbilar och båtar. Vi spolade med jämna mellan-rum den heta asfalten med vatten för att hundarna inte skulle bränna tassarna. 

Vad blev resultatet av de två månadernas förstärkning?

– Vi upptäckte över 500 personer, varav de flesta var män mellan 15 och 25 år från Marocko. Över 80 procent av dem hittades av hundarna. Dessutom upptäckte vi sammanlagt fem ton narkotika. I en lastbilstank hittade vi 1,3 ton hasch. 

Vill du åka iväg igen?

– Ja. Det var tungt och slitigt men det har gett mig mycket. Jag har fått ett kontaktnät med hundförare i Europa som jag kan utbyta idéer med. Dessutom har jag fått chansen att praktisera mitt modersmål, spanskan. 

  •  Frontex är EU:s gemensamma gränskontrollbyrå.