En natt med krogsektionen

Utan uniformer och med låg profil närmar sig poliserna på Stockholms krogsektion de grovt kriminella i krogkön, vid bardisken och på uteställenas VIP-hyllor. Det förebygger brott och motiverar många att sluta med sitt drogmissbruk.

Mörkret har sänkt sig. En kille med kort, ljust hår och sportigt utseende kommer gående på Götgatan på Södermalm i Stockholm. 

– Hej! Läget? Daniel Pontéus, gruppchef på Stockholmspolisens krogsektion, hälsar lika glatt tillbaka och byter några ord. En kollega? Nej, killen vi mötte har kriminell bakgrund.

Efter fem år på krogsektionen har Daniel Pontéus bra koll på de kriminella som rör sig i Stockholms krogvärld, från Södermalm till Stureplan. Alla som börjar på krogsektionen får snabbt lära sig vilka kriminella som hänger med vem, hur de ser ut, var de bor, och vilken slags kriminalitet de sysslar med. 

– Vi finns där de kriminella vill vara och flasha med sina pengar, dricka dyra drinkar, visa upp sitt guld och sina bilar. Vi träffar dem personligen och återkommande, säger han.

Civilklädda spanare

Dunket från livemusik sipprar ut från entrén till ett populärt uteställe. Krogkön ringlar uppför trappan. På gatan står några personer utspridda. Uppdragna luvor, streetskor, säckiga jeans. Misstänkta? Nej, civilklädda poliser från krogsektionen. De står och spanar efter personer som bör kontrolleras.

Målet är att stoppa narkotika och vapen från att komma in på krogen, och i förlängningen förhindra våldsbrott. Ett par spanare ser två kända medlemmar från en supporterklubb och tar dem åt sidan för att prata och kroppsvisitera dem. 

– Har du något på dig? frågar spanaren.

Den ena killen plockar självmant fram en pepparspray och en påse med en tablett. Den täta kontakten ställer höga krav på polisernas bemötande när de konfronterar någon.

– Vi försöker alltid uppträda trevligt och korrekt, skaka hand och bemöta alla respektfullt, säger gruppchef Daniel Pontéus.

– Då upplevs vi inte som ett direkt hot, och det blir mindre bråk. Skulle vi uppträda mer taggat skulle situationen bara eskalera. Sedan kan vi självklart tempoväxla om det krävs.

Jobbar mot mc-gäng

Den här kvällen har ett tatueringsställe jubileumsfest och krogsektionen misstänker att det kommer att locka olika kriminella personer, från narkotikaförsäljare till medlemmar i mc-gäng. Därför genomför sektionen en särskild insats under kvällen.

Att jobba mot mc-gängen och andra kriminellas ökade närvaro på Södermalm är ett prioriterat uppdrag. Vid utsättningen på polisstationen på Torkel Knutssongatan någon timme tidigare måste extrastolar fällas ut för att alla ska få plats. Poliserna i krogsektionen får hjälp av kolleger från närpolisen, tunnelbanepolisen, supporterpolisen, kriminalunderrättelsetjänsten och piketen.

Planen är att börja med trafikkontroller på två strategiska ställen. Medarbetare från Kronofogden följer med för att kunna göra utmätningar på plats. Sedan ska kvällen fortsätta med spaning och personkontroller utanför krogen. Insatsledare Christoffer Bohman skissar en karta på whiteboarden.

– Djungeltrumman kommer att gå, men vi får nog mycket att göra ändå. Jobba offensivt med de tvångsmedel som går, säger han.

Konceptet låg svansföring

Snart är trafikkontrollerna i full gång på Götgatan. En polis från krogsektionen står och förvarnar om bilar och förare som är intressanta att stoppa. Uniformerad och civilklädd polis hjälps åt att vinka in dem och kontrollera uppgifter på alla i bilen. Daniel Pontéus sträcker in handen genom rutan på en av bilarna för att hälsa på föraren. 

Även om krogsektionen jobbar närgånget och det förekommer hot mot enskilda medarbetare, så tycker han att arbetssättet med ”låg svansföring” är ett vinnande koncept. 

– Vi är få personer som jobbar jämfört med andra polispatruller, men metoden gör att det funkar och är effektivt. När jag började beslagtog vi vapen inne på krogarna varje vecka, nu händer det väldigt sällan. Spanarna försöker vara så diskreta som möjligt. Är de bland folk visar de polislegitimationen och tar personen åt sidan utan att det väcker uppmärksamhet.

Knivskärning i närheten

Just ikväll har poliserna otur. Mitt under trafikkontrollen öppnas portarna från en teater intill, och massor av människor strömmar ut på trottoaren för att ta frisk luft eller röka i pausen. De följer nyfiket skådespelet på gatan där några poliser kroppsvisiterar en person och genomsöker bagageutrymmet på en bil med ficklampa.  Plötsligt kommer ett larm.

— Avbryt! Knivskärning i Söderhallarna!

Poliserna vid trafikkontrollen har bara några hundra meter till brottsplatsen och skyndar dit. Längst ner, bakom biografen i gallerian har en missbrukare blivit attackerad på en toalett. Daniel Pontéus och kollegerna hjälper till att spärra av och tar uppgifter från några vittnen. Den svårt skadade mannen hämtas av ambulanspersonal. Strax kommer en ordinarie patrull som tar över.

Samarbetar med krögare

Det börjar bli tid för insläpp på krogen. Insatsledare Christoffer Bohman står utanför en skåpbil som fungerar som sambandscentral och pratar med krogägaren. Ikväll tänker de inte släppa in några med ”färger”, synliga loggor för mc-gäng.

– Idag har ni bra uppbackning. Det är ett bra tillfälle att göra ett statement, säger Christoffer Bohman.

Daniel Pontéus följer med krögaren in på ett kort möte med krogpersonal och dörrvakter. Samarbetet med krogpersonalen är viktigt. 

– Vi visar att vi jobbar med dem, inte mot. Då är de inte rädda för att erkänna brister. Vi ger dem ett journummer de kan ringa för att nå oss och lämna tips.

Generellt är det ett problem att krogar låter bli att anmäla bråk eller droger för att deras namn inte ska kopplas till något negativt. Snart vimlar festlokalen av kroggäster. Daniel Pontéus betraktar myllret från en loftgång. En sångare uppträder på scenen. Längs väggarna löper en vip-hylla där det går att beställa drinkbord för ett antal tusenlappar om man vill synas lite extra. Några bås gapar tomma trots att de var bokade. Kanske har polisinsatsen haft en avskräckande effekt. 

– Mycket av vårt arbete handlar om att vara på plats och visa att vi
har koll. Om ett mc-gäng är på ett uteställe tycker de inte det är lika roligt när vi står bredvid, säger Daniel Pontéus.

Bryter narkotikamissbruk

Efter att ha fått upp värmen i krogvimlet studsar Daniel Pontéus uppför trapporna och ut på den kyliga gatan igen. Vanliga helgkvällar tillbringar krogsektionens spanare mer tid inne på dansställena och restaurangerna. De letar efter misstänkta beteenden hos alla slags besökare för att upptäcka narkotikabrott.  Men jobbet på krogsektionen handlar inte bara om att göra urinprover.  

– Det är väldigt omväxlande. Vi jobbar till exempel aktivt med att motivera folk att söka hjälp för sitt narkotikamissbruk och slussar dem vidare till en mottagning. Vi gör regelbundna trafikinsatser, jobbar med dold spaning, tar emot andra polismyndigheter på besök och håller i narkotikautbildningar för krogpersonal och ordningsvakter, säger Daniel Pontéus.

En av utbildarna, Daniel Knudtzon, står vid ett hörn och håller en vaksam blick på passerande.  Förutom krogpersonal utbildar han också poliser från hela landet i narkotikatecken, och sitter i styrelsen för Krogar mot knark. Också han lyfter fram alla fördelar med krogsektionens förhållningssätt, att uppträda korrekt.

– Vissa kriminella träffar vi kanske 20 gånger per år, de kommer ihåg om du har varit pissig mot dem. Vårt sätt att jobba gör dessutom att vi kan bidra med mycket underrättelser, säger han.

På andra sidan gatan höjs tonläget. En kille får sin bil genomsökt och är upprörd.

– Driver ni med mig? Va? skriker han.

– Nej, vi misstänker att det finns narkotika, säger poliserna bestämt.

Det närmar sig stängning. Tillbaka i skåpbilen sitter Christoffer Bohman med motorn på. Han tycker att insatsen har lyckats väl med sitt brottsförebyggande syfte. Inga våldsbrott utöver knivskärningen på Söderhallarna har rapporterats. En drograttfylla har stoppats. Narkotika och vapen har beslagtagits – jointar, tabletter, mattknivar, pepparspray och en yxa. Vakter och krögare är nöjda. Eller, som han skriver i sin överlämning: Det hela slutar 1-0 till polisen.   

Kom till efter Stureplansskjutningen

  •  Krogsektionen består av ungefär 35 personer, varav ett tjugotal spanare och femton utredare.
  • De jobbar mot våld och narkotika på allmän plats. De ingriper aktivt mot kriminella personer för att försvåra för dem att verka i krogmiljön och för att minska nyrekryteringen.
  • Sektionen samarbetar sedan flera år med en livsstilsmottagning och använder motiverande samtal (MI) som arbetsredskap.
  • Den första kroggruppen bildades i slutet på 1990-talet efter Stureplansskjutningen och andra uppmärksammade våldsbrott i Stockholm. Polisen såg ett behov av att öka närvaron i krogmiljön. 
  • Sektionen blev permanent 2007.

.