Han räddade "snömannen"

Det blev en världsnyhet när Torbjörn Lundgren, trafikpolis i Umeå, och hans kollega Andreas Gidlund tog fram en man som varit två månader i en översnöad bil utanför Umeå.

Torbjörn Lundgren Foto: Patrick TrägårdhHur många gånger blev du intervjuad?

– Jag har tappat räkningen. De har till och med ringt från Moskva. Det positiva med att det blev så stort i media är kunskapen om att någon kan leva länge även i ett svårt läge, så man ska inte ge upp sökandet för tidigt.

Hur kändes uppståndelsen?

– Fel på något sätt, det var ju normalt polisarbete. Men det är en mental kick när man kan rädda liv. Det som också gläder mig är att samarbetet med brandkår och ambulans fungerade så bra.

Berätta vad som hände.

– Vi fick larm om en översnöad bil i slutet av en skogsbilväg. En person som varit fram med terrängskoter hade hört att någon var i bilen, men det fanns inga fotspår utanför den. Jag förstod att det skulle vara svårt att ta sig fram med terrängskoter för att rädda liv, det behövdes en bandvagn. Brandkåren har en sådan så jag ringde brandchefen som sa ”klart att vi ställer upp” och såg till att både vagn och sjukvårdspersonal kom fram.

Vad hände när ni kom fram?

 – Vi var försiktiga, vi visste ju inte hur personens mentala och fysiska tillstånd var. Via höger framdörr fick vi kontakt med mannen som låg i en sovsäck i kombibilens bakre del. Vi bad honom försöka krypa fram och sedan hjälptes han ner på båren. Han berättade hur länge han varit i bilen och att han bara haft mat med sig för en enda dag. Han var utmärglad och svag och kördes direkt till sjukhus.

Du går i pension inom kort, hur känns det?

– Jag hade gärna fortsatt på halvtid ett tag till, jag trivs så bra. Men jag har inget val – Reinfeldts förslag kom för sent.

Vad ska du göra som pensionär?

 – Det blir nog friluftsliv med jakt och fiske. Ibland tänker jag att jag skulle skriva en bok. Jag har jobbat så många år som polis och upplevt så mycket.

Berätta något udda du varit med om.

 – I början av 1970-talet jobbade jag i Solna som ordningspolis och vi skulle bevaka en konsert med Rolling Stones på Råsunda. Publiken som satt på läktaren stormade planen och vi poliser bildade en kedja på scenen framför bandet. Jag tror att ljudet var 72 000 watt och öronproppar var inte uppfunna då. Det pep i öronen i flera dagar efteråt. En kollega ramlade ner på publiken. De stod så tätt att han var tvungen att ”simma” på deras huvuden för att kunna ta sig tillbaka upp på scenen.  

Torbjörn Lundgren


Ålder: Snart 67.
Aktuell: Med i teamet som räddade insnöade mannen som
suttit två
månader i en bil utanför Umeå.
Blev polis: 1968 med inriktning på att bli MC-polis, började som trafikpolis 1974.