Götblad sticker ut hakan

Klara de första sex månaderna. Det var Carin Götblads första mål som nybliven länspolismästare i Stockholm. Hon blev kvar i nio år.

Länspolismästare Carin Götblad200 journalister ockuperar polishuset på Kungsholmen i centrala Stockholm.
Några timmar tidigare har statsminister Göran Persson bekräftat att utrikesministern avlidit efter föregående dags knivattack på varuhuset NK. Nu klättrar reportrar och fotografer på varandra i Stockholmspolisens bågnande hörsal för att krama detaljer som inte finns ur en förundersökning som knappt hunnit inledas.

På podiet framför dem, där Hans Holmér 17 år tidigare uppdaterade den samlade världspressen om jakten på Olof Palmes mördare, trängs en allvarlig kvartett: Rikspolischef Sten Heckscher, överåklagare Agneta Blidberg, kommenderingschef Leif Jennekvist och Carin Götblad, som vid det här laget varit Stockholms länspolismästare i fyra sommarmånader.

Hon lutar sig fram över skogen av mikrofoner och konstaterar att Stockholmspolisen nu ”ska arbeta mycket offensivt i nära samarbete med Säpo och Rikskriminalen” och ”behöver hjälp från allmänheten”.

Modetips och personangrepp

De efterföljande dygnen kommer det in 4 000 samtal till myndighetens tipstelefon och antalet poliser som dagligen arbetar heltid med fallet understiger aldrig 80.

Trycket utifrån är stort, och det fortsätter öka. Det finns inte utrymme för ytterligare ett ouppklarat ministermord i Sverige. Politikerna, allmänheten, journalisterna, världssamfundet – alla kräver att gärningsmannen grips omgående.

Efter flera dygn i mediefokus överöses Carin Götblad dessutom med kommentarer om sitt utseende. Allt från missriktade modetips till grova personangrepp. Som om mordet inte vore nog.

Is i magen

Nästan nio år senare sveper Carin Götblad in på sitt storvulna kontor i ena änden av Stockholms drygt hundra år gamla polishus. De guldinramade porträtten av hennes företrädare tycks följa en med blicken när man passerar genom den pampiga och byggnadsminnesförklarade länspolismästarkorridoren. Idel bistra män. Kontrasten kunde inte vara större.

– Jag hade precis barnbarnen på besök, det är därför leksakerna står framme, säger Carin Götblad och syftar på de prydnadsigelkottar
och färgglada trähästar som står uppställda i formation på det mörka skrivbordet.

– En farmor, det är den nya tidens polischef det.

För nya tider blev det. Carin Götblad höll sig kvar på en av landets mest utsatta chefspositioner även efter den dramatiska sensommaren 2003. Men det tog lång tid innan hon slutade dela in yrkeslivet i intervaller.

– De första åren hände det ohyggliga saker under varje halvårsperiod. Men som polischef måsta man vara uthållig och ha is i magen.

Världens bästa poliskår

Kylan i maggropen är ett av många särdrag som utmärker Carin Götblads tid som länspolismästare. Röda trådar som inte sällan går att spåra tillbaka till den 11 september 2003.

Hon återkommer till exempel ständigt till sin myndighets operativa
duglighet – ”vi löste mordet på Anna Lindh snabbt och skickligt” – och blir personligt förorättad om någon säger emot henne på den punkten.

– Vi har en av världens bästa poliskårer. Den är välutbildad, icke-korrupt och har högt förtroende hos allmänheten. Jag ställer inte upp ett dugg på den senaste tidens debatt, om att vi åker på för få larm och så vidare. Det stämmer inte.

Vilket för oss in på nästa röda tråd: den komplicerade medierelationen.

Aktivt i media

– Vi har ju självklart stor nytta av medias intresse för vår verksamhet också men det görs nästan aldrig någon fördjupad analys längre. Det finns inte tid för det tyvärr. Istället är det en yta som dras till slutsatser och blir sanningar som bara lever vidare. Det där kan göra mig galen ibland.

Å andra sidan är det få poliser, om någon, som förekommer så ofta i media som just Carin Götblad. Hon prånglar ut sin verksamhet i debatt- och nyhetsinslag men åker också på råttspaning i Vasaparken tillsammans med Sveriges Radio, och ställer upp på många mer personligt hållna intervjuer. Som den här.

– För mig är det självklart att använda min person. Jag har en hög position för att regeringen har förtroende för mig och mitt sätt att leda. Då är det klart att jag inte ska sitta här gömd i tapeten och förvalta. Det vore idiotiskt.

– Så jag bestämde mig tidigt för att arbeta aktivt med media för att få ut all god polisverksamhet mellan dreven och försöka sätta agendan själv ibland. Jag tänker alltid: Kan jag föra ut ett budskap som är bra för polisen i den här intervjun? Blir svaret ja, så försöker jag ställa upp.

Olikhetens lov

Trots de talrika framträdandena är relationen till media alltså dubbel. Ett försök att beskriva den som ”hat-kärlek” viftas till exempel undan med en grimas – ”inte kärlek, aldrig kärlek” – och på frågan om vad som är jobbigast med att vara länspolismästare, blir svaret tveklöst medierna.

– Vi hade till exempel ett narkotikaärende på Gotland för några år sedan där det var fullkomligt omöjligt att komma ut med fakta. Det spelade ingen roll hur många gånger Riksåklagaren tittade på ärendet, säger Carin Götblad.

Exponeringen har gjort henne plågsamt medveten om att människor som reser sig ovanför mängden är utmärkta måltavlor. Den som sticker ut får stryk, på klassiskt högstadiemanér.

– En av mina största styrkor är att jag hittar bra människor överallt och verkligen tror på goda krafters förmåga att försätta berg. Men misstänksamheten har tyvärr blivit direkt nödvändig.

Därmed inte sagt att Carin Götblad är strykrädd. Snarare tvärtom. Hon fortsätter konsekvent att sticka ut hakan och klampa på ömma tår.

– Är man annorlunda så är det ingen idé att försöka göra om sig. Det är bättre att vara sig själv, och är man ängslig så går det lika bra att ta ett steg framåt istället för bakåt.

Hon återkommer ofta till olikhetens lov; till vikten av brokighet. Inte minst inom polisen, och på den punkten är hon sin filosofis främsta företrädare. Carin Götblad liknar nämligen ingen annan.

Fler kvinnliga chefer

Hon är förskolläraren som blev en av Sveriges högsta polischefer. Miljö-
aktivisten som blev toppjurist. Den ensamstående tonårsmamman från Upplands Väsby som klättrade högt upp i en mansdominerad hierarki. Med den livsresan i bagaget kan man inte göra annat än poängtera vikten av att vända upp och ner på vedertagna konventioner.

– Vi behöver ännu mer olika människor. De gör att vi får nya perspektiv på gamla problem. Jag är till exempel väldigt stolt över att andelen kvinnliga chefer har ökat från 14 till 30 procent inom Stockholmspolisen under min tid här, säger Carin Götblad och fingrar på traven med kom-ihåg-lappar hon har framför sig under hela intervjun.

– Men vi behöver många fler män på traditionellt kvinnliga positioner. Män som arbetar med etik och jämställdhet, som utreder familjevåld och övergrepp mot barn. Där går det trögare, men ändå framåt.

Det finns fler saker som Carin Götblad inte anser sig vara färdig med. Gamla skötebarn behöver förvaltas. Nya utvecklingssatsningar står och stampar i tamburen. Men i maj är det plötsligt slut. Då går förordnandet ut. Hon måste lämna ifrån sig länspolismästarskapet, vilket uppenbarligen svider.

– Men det är naturligtvis rätt. Om det inte fanns en maxtid skulle jag vara en
sådan där som de fick bända loss från skrivbordet och bära ut.

Varför?

– Att arbeta i polisverksamhet är bland det mest meningsfulla som finns. Tänk så många katastrofer som undviks varje dag genom allt gott polisarbete.

Men nu måste någon annan ändå ta över. Vad blir svårast med att efterträda dig?

– Det blir nog inte så svårt. Stockholmspolisen är en fantastisk myndighet. Jag kände mig verkligen välkommen direkt här, säger Carin Götblad och suckar.

– Det är mig det är synd om, som ska lämna alltihop. Jag kommer sakna mina medarbetare väldigt mycket. Men jag säger som Arnold: I’ll be back.

Carin Götblad


Ålder: 56 år.
Bor: Stockholm och Visby.
Familj: Sambo, vuxna barn och barnbarn.
Förebild: Absolut inte. Jag tycker inte om förebilder. Människor ska vara sig själva.
Tror på: Hårda tag och mjuka nypor.
Gillar inte: Lättkränkta gnällspikar. Dem har jag inte tid med.
Plats jag tycker om: Gotland.
Gör gärna när jag är ledig: Jag är bara ledig på lördagarna, och då är jag ute med mina barnbarn.
Kom till mig om: Du behöver gaskas upp.
Motto: På dem bara!