Testpatrull bedömer polismuseets barnutställning

Polismuseet har invigt en ny utställning för barn. Svensk Polis skickade dit en testpatrull med 13 barn mellan 3 och 9 år.

 Polis, polis –Trafikpoliser!
– Poliser som rider på hästar!
– Grönsakspoliser!

Museipedagogen Rikard Borg har just frågat barnen vilka olika typer av poliser som finns och vad de gör, men vad en grönsakspolis är får vi tyvärr aldrig veta.

Visningen har just börjat, på det som kallas polistorget. Det är en liten ministad med modeller av hyreshus och ett torg. Barnen sitter på kuddar på golvet.

– Vad vill polisen egentligen? frågar Rikard Borg.
– Fånga tjuvar! ropar sexårige Erik.
– Nej, egentligen vill inte polisen fånga tjuvar, svarar Rikard Borg.

Barnen ser förbryllade ut.

– Det polisen egentligen vill är att tjuvarna inte ska vilja vara tjuvar längre. De vill minska brottsligheten. En sak till vill polisen, de vill att människor i Sverige ska kunna känna sig trygga.

– Och ha det trevligt! Ingen ska göra något dumt tycker jag, inflikar Erik.

Rikard Borg berättar om ordningspoliser och vad de har för verktyg. Han plockar fram ett polisbälte, tar loss en sak i taget och förklarar vad det är. Först ut är en ficklampa, följd av handbojor, pepparspray, batong och till sist en pistolatrapp i plast.

– Många säger att det här är polisens viktigaste verktyg men jag håller inte med. Många poliser jobbar hela livet utan att använda sin pistol, säger Rikard Borg.

Efter genomgången delas barnen in i två grupper: de över sju år och de under. De äldre barnen går in i ett rum där de kan titta på olika filmer.

De mindre barnen får leka i ministaden, med vägbanor, hus och polisbilar. 
Efter en stund blåser Rikard Borg i sin visselpipa och samlar ihop alla barnen. Nu ska de till polisstationen. De mindre barnen går till hittegodsavdelningen, ett litet trähus. De ska leta efter försvunna saker, som var och en har sin speciella plats i det lilla huset.

Barnen rusar iväg och kommer tillbaka med mobiltelefoner och
mössor, som de lägger på hyllorna och hänger på krokarna i det lilla huset.
Under tiden får de äldre barnen lösa ett brottsfall. Ledtrådar får de från en film.

Fyraåriga Moa går in och ut ur häktet, en liten cell med galler av tjocka gummiband. Hon säger att i fängelse får man sitta när man har blivit fångad, för det har hon sett i Pippi Långstrump.

– En gång såg jag Pippi och då satt Dunderkarlsson och Blom i fängelse, för Kling och Klang hade fångat dom.

Till sist är det dags att besöka trafikrummet. Där finns en äkta polisbil och en riktig polismotorcykel. Den som vill får provsitta. Det vill alla. Samtidigt har många av barnen satt på sig museets minipolisuniformer, så det vimlar av småpoliser som hoppar i och ur polisbilen, upp och ner på motorcykeln.

En kort rundfrågning visar att alla barnen i gruppen tycker att det var kul på Polismuseet.

– Jag vill gå hit igen, för det var så roligt, säger Simon, 6 år. 

Barnutställningen

 Här kan barnen bland annat leta hittegods, leka polis, lösa en polisgåta och hamna i häktet. De får provsitta en riktig polisbil och en riktig polismotorcykel. I filmrummet visas filmer och utomhus kan man hyra trampbilar och köra på en trafiklekplats.

Lördagar och söndagar är det guidade visningar klockan 12 och 15, som pågår under cirka 30 minuter.

Läs mer på www.polismuseet.se