Brottsförebyggande arbete i vardagen

Det kostar inget extra, men det skapar trygghet och förebygger brott. Poliser som joggar, patrullerar och rastar hunden slår två flugor i en smäll.

Polisen joggar med medborgarna i Älvsjö

 

Poliserna motionerar samtidigt som de får värdefulla kontakter. Och allmänheten kan träna tryggt. I Älvsjö i södra Stockholm kan vem som helst jogga med polisen. 

 

Polisbussen rullar sakta in på Älvsjö idrottsplats och parkerar framför elljusspåret. Trots hällregnet är det fullt med folk. Barnen i scoutkåren värmer sig genom att leka kull innan de ger sig ut i skogen. Ikväll är det Anna Wolter, chef för poliskontoret i Älvsjö, och kollegan Lars Lind som ska jogga tillsammans med dem som kommer.

– Ni ställer väl inte in idag? säger Lena Wåkerås som är en av stammisarna som aldrig missar en polisjogg.

– Nej nej, idag är det tuffingarna som kör, säger Anna Wolter. 

Poliserna i Älvsjö turas om att springa under de fem torsdagskvällar som är inbokade i anslutning till arbetsdagens slut. Joggen sker på arbetstid, är frivillig och ersätter inte friskvårdstimmen.

Det händer att oroliga människor ringer till poliskontoret och undrar om man måste vara jättesnabb för att hänga med men de får lugnande besked. Tempot anpassas efter gruppen och Anna Wolter tar sig an de som vill springa medelsnabbt, en äldre kollega kör stavgång medan polisen Lars Lind gärna öser på för fullt. 

På andra ställen i Sverige anordnar den lokala polisen trygghetsjoggar men Älvsjöskogen är inget brottsbelastat område. Det största problemet här har varit lösspringande hundar.

Syftet är inte heller att utöka den enda träningstimme som poliserna har i veckan, utan löpningen är ett sätt att marknadsföra sig, knyta kontakter och skapa förtroende. Det blir minst lika mycket snack som spring i spåret. Tonårsmammor frågar om narkotika på skolan, unga killar om träning och äldre damer om vad som helst. 

– En kille som ville söka till Polishögskolan var så frågvis att jag till slut blev helt andfådd, säger polisen Carina Lindström.  Joggen har väckt mycket uppmärksamhet och blivit en snackis både bland politiker och i grannskapet, även bland dem som inte är med och springer. De flesta är positiva, andra tycker att det är trams.

– Men det kräver så lite resurser och ger så mycket. Om vi inte hade gjort det här, kanske vi hade kört omkring i bilen en timme istället, säger Anna Wolter. Poliserna springer i sina egna träningskläder och reflexväst medan uniformerade kolleger sitter och väntar i bussen.  

 

Polisen håller koll på tomma villor – året runt

Ökningen av villainbrott oroade Härnösandspolisen. Nu erbjuder de villatillsyn, oavsett årstid, för bortresta Härnösandsbor.


Villaägare i kommunen erbjuds i mån av tid att få sin bostad kontrollerad av polisen, samtidigt som de själva förbinder sig att vidta ett antal brottsförebyggande åtgärder, som att ha godkända lås, att posten tas omhand av grannar samt att smycken och värdesaker märks och förvaras säkert.

Bakgrunden är en ökning av villainbrotten under de tre första kvartalen 2011.

Villatillsynen innebär att polisen utökar bilpatrulleringen i bostadsområdena med flera bortresta och gör utvändiga kontroller av fastigheterna och letar efter tecken på inbrott.

– Det är ett arbetssätt som vi upplever som väl investerad tid och som kommit för att stanna, säger närpolischefen Thomas Nyberg. 

Han upplever inte att arbetssättet tar resurser från andra viktiga områden.

– Det innebär inget större merarbete för oss. Vi ska ju ändå patrullera och det är en enkel sak att lägga om vår linjeverksamhet utifrån vilka villaägare som anmält sig bortresta. Villatillsynen ger en rad positiva effekter. 

– I första hand är det förstås ett verktyg för att stävja inbrott, där vi även får en möjlighet att avgränsa när ett inbrott ägt rum genom de anteckningar som vi gör när vi varit på plats. Men lika viktig är den förtroendeskapande effekten, säger Thomas Nyberg.

Satsningen har tagits emot positivt av allmänheten. Det fungerar kontaktskapande genom att polisen träffar fler människor ute i bostadsområdena och får tips och råd. Tidigare har Härnösandspolisen erbjudit villatillsyn enbart under sommarmånaderna, men eftersom intresset har varit så stort arbetar de numera enligt samma rutiner året runt.