På spaning efter stöldgods

I Uppsala anmäls cirka 2 400 cyklar stulna varje år. Godsspanarna Per-Arne Gelin och Per Carlsson kan lämna tillbaka en femtedel av dem till deras ägare.

Godsspaning guldEn mulen onsdagseftermiddag får en juvelerare i centrala Uppsala ett oväntat besök. Två civilklädda poliser kliver fram till disken i den välbesökta smyckesaffären. De presenterar sig och blir hjärtligt välkomnade in i det lilla rummet bakom kassan. Här förvarar juveleraren sina pärmar, kvitton och inköpsnotor. Det är dessa papper som poliserna vill titta närmare på.

− Men vad är det här? De här kvittona skulle du ha skickat in till polisen för flera veckor sedan, utbrister godsspanaren Per-Arne Gelin och ger juveleraren en sträng blick över glasögonskalmarna.

− Jag har inte hunnit. Jag håller på och startar flera nya företag och har så mycket att göra. Måste jag verkligen skicka in kvittona till er varje vecka? kontrar juveleraren.

Inköpsnotor kontrolleras

Skyndsamt, står det i lagen om handel med begagnade varor, den lag som Per-Arne Gelins arbete utgår ifrån. Han läxar upp mannen för de bristande rutinerna och plockar med de små gula lapparna som ska föreställa inköpsnotor för de guldsmycken han köpt in. Datumen är sedan länge passerade och han kommer förmodligen att få böter.

När polisen får in inköpsnotorna från guldhandlare, som visar vad de köpt, av vem och när, kontrollerar polisen smyckenas gravyrer mot sina register för att utesluta att guldet är stulet. Det måste de hinna göra innan en månad passerat och guldhandlaren har rätt att smälta ner guldet eller sälja det vidare. Därför är det viktigt att guldhandlarna löpande skickar in sina inköpsnotor till polisen. Ett par–tre gånger om året hittar de stöldgods den vägen.

Cyklar lämnas tillbaka

Resultaten är bättre i jakten på stulna cyklar. Godsspanarna hittar flera varje månad och förra året kunde de lämna tillbaka nästan 500 cyklar till sina rätta ägare.
 
CyklarNågra av Uppsalas cykelhandlare får också besök av polisen idag. Även pantbanker och auktionskammare finns med på godsspanarnas lista. Alla som handlar med begagnade varor ska vara registrerade hos polisen, och alla som är registrerade får förr eller senare besök av Per-Arne Gelin och hans kollega Per Carlsson. Då måste de kunna visa vilka affärer de gjort och med vem. De måste anteckna säljarnas namn, personnummer och adress. Även de som säljer exempelvis cyklar på nätet, som på Blocket, kan få en påhälsning av godsspanarna. 

− Vi samarbetar med Blocket och om någon säljer flera cyklar under en begränsad tid på nätet ska han eller hon också vara registrerad som handlare. Då åker jag dit och knackar på. Vi kan göra besök utan brottsmisstanke, för det är tillsyn vi ägnar oss åt, säger Per-Arne Gelin.

En medelålders man som säljer begagnade cyklar i direkt anslutning till sin lägenhet – han har dem parkerade i cykelstället utanför – öppnar dörren iklädd träningsoverall och toppluva. Per-Arne Gelin och Per Carlsson har med sig en cykel som han ska få tillbaka. De kunde inte slå fast att cykeln var stulen och därmed får upphittaren den tillbaka.

− Fast den här mannen frestar på mitt tålamod, säger Per-Arne Gelin.

Affärer måste bokföras

Godsspanarna registrerade honom som cykelhandlare 2002 och har sagt till honom att bokföra sina affärer ”minst sjutton gånger”. Han brukar säga att han hittat cyklarna som han säljer, men hittar man en cykel ska man lämna in den till polisen och inte behålla den själv, suckar Per-Arne Gelin.

De tre männen pratar en stund på innergården utanför lägenheten, om väder, semesterplaner och om lagarna som gäller vid handel med begagnade varor. 

− Du måste vara försiktig så att du inte säljer några stulna cyklar förstår du, säger Per-Arne Gelin, som är beredd att ta det hela från början om det behövs. Uthålligheten har han byggt upp under sina 43 år som polis.

Trots att Per-Arne Gelins pension hägrar kan inte Uppsalas tjuvar vänta någon respit. Kollegan Per Carlsson kommer att ta vid och upprätthålla kontrollerna. Deras arbete gör det svårt att omsätta stöldgods i Uppsala län. Godsspanarna har gjort sina kontroller sedan 2005 och nu är det ingen som försöker sälja stöldgods på marknaderna på Vaksala torg längre.

− Man kan ju önska att kontrollerna fungerade i hela landet. Annars riskerar vi att tjuvarna säljer sitt stöldgods någon annan stans, säger Per-Arne Gelin.