Följ med mängd- och seriebrottsstyrkan till Åre

När häxorna reser till Blåkulla reser norrmännen till Åre. Sex poliser från Västkusten är också på besök i år. De ingår i mängd- och seriebrottsstyrkan och antar den lokala polisens ständiga utmaning – att få fyllecellerna att räcka till.

Över 30 000 turister. 110 serveringstillstånd. Två fylleceller. Och lördag är det hela veckan. Åre-polisen har fått lära sig att tala folk till rätta.

– Poliserna här är otroligt tålmodiga, säger närpolischefen Eva Helin.

De sex poliser från mängd- och seriebrottsstyrkan som kom till Åre i förrgår kommer att få pröva sitt tålamod i natt, natten till långfredagen. De har redan fått en hel del träning, förstås.

Andreas Welin, som till vardags arbetar som ingripandepolis i Göteborgs city, har fyra och ett halvt års erfarenhet. För honom handlar insatsen i seriebrottsstyrkan om en möjlighet till ett avbräck – ett sätt att orka vara kvar i ingripandeverksamheten på längre sikt.

Defensivt polisarbete

Andreas Welin ser stora skillnader mellan hur polisen jobbar i Åre och i Göteborg. Hemma har de tillgång till ett 20-tal fylleceller, i Åre finns två. Behöver en patrull förstärkning i Åre kan den vara elva mil bort, i Göteborg ett knapptryck.

– De jobbar mer defensivt här. Man får vara lite mer tolerant.
Ibland skjutsar polisen hem folk istället för att ta in dem, säger Andreas Welin.

Han berättar att på Avenyn i Göteborg finns människor som kommit dit enbart för att slåss eller begå brott. De som rör sig mellan krogarna i Åre verkar vara där bara för att ha kul.

– Folk är glada. En norrman som vi bötfällde för offentlig urinering tyckte det var roligt, och att det var billigt, bara 800 kronor.

Hindrade kaoset vid Systemet

Redan vid tvåtiden på dagen ligger basgångarna från bilhögtalarna som en ljudmatta över Åre torg. Norskregistrerade gamla Volvobilar rullar sakta fram på de små gatorna, rutorna är nedvevade den yrande snön till trots och i baksätet flinar ungdomar upprymt. De har som regel en nykter chaufför och rattfylla är inte problemet. Det handlar snarare om bråk på after-skin, utanför krogarna och på parkeringsplatsen utanför Systembolaget.

– Vi hann före norrmännen till Systemet i dag. Vi var där och spärrade av och kunde hindra kaoset som brukar bli. Det får vi ta med oss till nästa år, säger Eva Helin.

Skoterövervakning behövs

Klockan är 18, och hon håller i utsättningen i Årepolisens fullsatta lilla fikarum, när mängd- och seriebrottsstyrkan går på sitt arbetspass. Eva Helin önskar att de kunde få dylik förstärkning varje år. Då kan den ordinarie personalen jobba mer dagtid, ägna sig åt välbehövlig trafik- och skoterövervakning och visa sig ute i byarna.

Hon ger ordet till Andreas Welin som utsetts till gruppchef för de andra fem poliserna i styrkan.

– Vi ska synas, verka och skapa trygghet i Åre by. Ta kontakt med ordningsvakterna och visa er för kroggästerna. Kan vi skriva o-bot på nedskräpning och offentlig urinering så gör vi det. Rast och vila tar vi vid behov, efter vad tjänsten medger.

Fram till midnatt är det lugnt. Henrik Sekund, Helena Silverlund, Martin Sundén och Andreas Welin kör runt med polisbussen, pratar med några barn, handlar lite dricka på en bensinmack och hamburgare på Max på Åre torg. Maten tar de med sig tillbaka till stationen, där de får trängas med de två arrestvakterna och flera andra poliser som jobbar natt.

Lär av varandra

Den största behållningen med att ingå i mängd- och seriebrottsstyrkan är att träffa poliser från andra län, i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter, tycker Andreas Welin.

– Vi har jättemycket att lära av varandra. Varje grupp skapar en egen liten subkultur och det är nyttigt att få distans till den.

Medan poliserna laddar med mat inne i fikarummet, verkar alkoholen där utanför i kylan. När de sitter i bussen igen berättar radiooperatörerna om ungdomar som vinglar omkring. En kille i 20-årsåldern har försvunnit ut i mörkret utan ytterkläder och skor. När molnen skingras på natthimlen tittar en blek måne fram över fjälltopparna. Helena Silverlund ropar till:

– Fullmåne! Självklart. Folk blir som galna då! Det händer alltid konstiga grejor när det är fullmåne, jag lovar.

Henrik Sekund nickar instämmande. Det är visst inte skrock, om man ska tro honom.

Ordningsvakterna en livlina

Utanför krogen Bygget, är det rörigt och folk faller som furor på den isiga gatan. Tjejer i tunna, genomskinliga strumpbyxor och högklackat lyckas märkligt nog hålla balansen. Killar i vinterkängor halkar omkull.

Polisen i Åre samarbetar intensivt med de lokala ordningsvakterna. Eva Helin kallar dem polisens livlina. En av dem bekräftar nästan genast polisernas föraningar. Han säger att det är helt galet där inne och pekar sedan menande på fullmånen.

Andreas Welin ber honom och hans kolleger att ta ut dem som bråkar. Poliserna tar emot utanför avspärrningen. Det ena arga biet efter det andra blir således utkört av vakterna.

Samma diskussion uppstår gång på gång:

– Släpp mig! Jag har inte gjort något! Var är min jacka?
– Vänta här så hämtar vakterna din jacka.
– Var är min jacka? Släpp mig då!

Snart är fyllecellerna fullbelagda, med flera personer i varje cell. Vid tvåtiden dyker killen utan skor upp, vimmelkantig men på gott humör, utanför Bygget.
Helena Silverlund och Andreas Welin förmår honom att sätta sig i en trappa i väntan på polisbussen. Hans strumpor har fått sulor av smutsig is. De kommer att få tina i en fyllecell i Järpen, tre mil bort.   

 

Mängd- och seriebrottsstyrkan


Ordningshållning i Åre i två veckor över påsk var styrkans första planerade insats.
 
Styrkan utgörs av 112 poliser, varav sex skickades till Åre. Malmöpolisen har fått förstärkning med 24 poliser ur styrkan.
 
Varje samverkansområde bidrar med två grupper var.
 
Styrkan kompletteras av spaningsgrupper från Rikskriminalpolisen och de tre storstadsmyndigheterna.