Östhammars klippa

Tjugo år ger perspektiv. Östhammars närpolischef Olle Rehn vet att trygghet är något man skapar tillsammans. Han basar för landets tryggaste kommun.

Olle Rehn
Olle Rehn

Han är en jordnära man med trädgårdsintresse, lågmält sätt, lokalt engagemang och vilja att stötta, lyssna och bygga goda relationer – med alla. Han kunde blivit bonde, säger han. Men blev polis. Det är rätt länge sedan nu, 36 år, som vågen vägde över från det ena till det andra yrkesvalet. Olle Rehn var taggad till tusen när Polishögskolan hägrade.

– Jag som tvingats komplettera med mina grundskolebetyg för att ta mig in, blev plötsligt jättemotiverad. Det var kul att plugga. Jag tog till och med en översiktskurs i juridik för att vara extra förberedd.

I polisyrket fanns den stimulans han sökte, ett arbete där ingen dag var den andra lik.

Yttre befäl på Södermalm i Stockholm

Som 28-åring, efter fem år som polis, befordrades Olle Rehn till yttre befäl.
– Jag var stolt över det, och så fick jag komma in till Södermalm i Stockholm – fortfarande en jättecharmig stadsdel då, 1982. Det tycker jag tyvärr inte att den är i dag.

Han reser sig och rundar skrivbordet. Han visar ett foto på sitt turlag, ett 30-tal står uppsträckta och uniformsklädda på ett gulbrunt pappersark. Det har en känsla av länge sedan, förstärkt av sepiatonens nostalgi. 
– Att leda arbetet, det gav en helt ny dimension.

Jobbet var mindre toppstyrt än i dag.
– Vi hade frihet att planera själva, med fasta inslag förstås, som vaktavlösningen vid slottet och att hålla koll när färjorna från Finland kom i hamn.

Det blir inte alltid som man tänkt sig

Fyra år senare sökte han sig till krimavdelningen.
– Jag ville till en spaningsrotel. Men det blev inte riktigt som jag tänkt. 1986, tätt inpå Palmemordet, fick vi ta hand om allt som inte Palmeutredarna hann med. Jag hade redan 80 ärenden i högarna på bordet den dagen någon kom på att det gick att lägga papper på stolen också, när jag inte satt på den.

Det var ingen kul sits. Olle Rehn bytte med en kollega på godsspan och fick vara med om att hitta en stulen Anders Zorn-målning, klubbad för tre miljoner på Beijers auktioner. 1989 köpte familjen ett hus i Snesslinge, utanför Östhammar.
– Vi hade ett modernt radhus i Haninge men ville ha lite mer kåk och tomt att bita i.

Det fick de. Huset, byggt 1856, ställde stora krav. Barnen var små. Pappa Olle pendlade 15 mil enkel resa hela första året. Längre höll det inte.

Målmedvetet arbete i Östhammar

– Jag insåg att jag måste göra något radikalt.
Via Tierp tog han sig in på den lokala kriminalavdelningen och kunde sedan flytta utredningsverksamheten till Östhammar i samma polisdistrikt. Här har han varit sedan 1991, med undantag av ett par år på spaningsroteln i Uppsala och som lärare på polisutbildningen i Umeå.

Bakom framgångarna ligger ett mycket målmedvetet arbete med att dels få ungdomsfylleriet under kontroll, dels bygga en tillitsfull relation med kommunens invånare.
– Sedan långt tillbaka har vi haft en trist alkoholkultur bland våra ungdomar, man har kort sagt krökat mera här än på andra håll. För bara ett par år sedan stack vår kommun ut i en enkät, där tjejerna i tvåan på gymnasiet drack mer än killarna – och mer än andra jämförbara grupper. 35 procent var berusade minst en gång i månaden.

Östhammarspolisen har jobbat enträget med Kronobergsmodellen: hällt ut spriten, ringt föräldrarna, kallat familjen till stationen och skrivit anmälan om langningsbrott. Tillsammans med andra av lokalsamhällets aktörer har man satsat på drogfria discon – med bussning från orter runt omkring, nattvandringar och information. Nu kan vinsten till sist kvitteras ut, i år är kommunens unga nere i en alkoholkonsumtion på rikssnittets nivå. 

Hur jobbar han? Hur tar man sig till toppen av trygghetsligan?
– Jag tror att det allra viktigaste är att vara synlig ute i lokalsamhället, att vi går att nå när någon vill ha fatt i oss och att folk får ett bra svar när de ringer hit.

Olle Rehn är ingen vän av 114 14.
– Vi har klart färre kontakter med allmänheten sedan växelnumret infördes.
Men han går andra vägar. Genom närpolisrutan i det lokala annonsbladet och under händelserapporteringen på polisens webbplats skapar han en relation till kommunens invånare.
– Jag vill att de verkligen ska uppfatta oss som sin polis och jag är inte heller rädd för att tala om när vi har lyckats. Har vi rett ut ett brott ska det stå där, det blir läsarens kvitto på att polisen gör sitt jobb.

Bra på att lyssna

Får han påringningar om sådant som inte hör till polisarbetet tar han sig tid att lyssna, så långt det går. Östhammarspolisen lägger sig vinn om att åka mycket bil i sitt distrikt, med veckovisa ortsbesök ute i periferin. Det senaste decenniet har antalet kända kriminella minskat från ett 90-tal till bara 10–15 personer. Det ska vara obekvämt att vara kriminell i Östhammars kommun.

Goda kontakter gör sitt till, poliser som bor i närområdet har egna nätverk och deltar i föreningslivet. Och i sig själv, hur trygg är Olle Rehn? Finns det något han är rädd för?
– Nja, flyga är väl ingen höjdare. Helst vill jag ha en äldre flygvärdinna med ombord, en mogen kvinna som jag kan få tro har full kontroll. 

Olles tre tips för en tryggare kommun

  1. Skapa en bra relation, till alla inklusive dina kriminella. Du får ett bättre arbetsklimat.
  2. Se till att vara tillgänglig, ha ringklocka på dörren och öppna även efter stängningsdags.
  3. Visa dina resultat. Har du gripit en gärningsman, låt folk få veta det.

 

Optimist och odlare


Namn: Olle Rehn.
Ålder: 57 år.
Jobbar som: Närpolischef.
Arbetsuppgifter: Ledning av lokalt polisarbete i Östhammar, personalansvar för 20 medarbetare.
Bor: Gammalt hus på landet, byggt 1856, ett sådant som har både kakelugnar och vedspis kvar.
Familj: Fru Agnetha och tre utflugna barn, 31, 28 och 22 år.
Förebilder: Hans Blix, som har gjort stora insatser internationellt. Och alla ideellt arbetande idrottsledare i landet.
Tror på: Positiv livssyn.
Gillar inte: Översitteri.
En plats jag tycker om: Vår trädgård.
Gör gärna när jag är ledig: Påtar i jorden, snickrar.
Kom till mig om: Du behöver någon som är bra på att lyssna.
Mitt filmtips: Slumdog millionaire.
Mitt boktips: Någon av Sjöwall/Wahlöös gamla böcker om Martin Beck.
Motto: Njut av vardagen. Du vet inte vad som väntar runt hörnet.

Östhammar upplevs som tryggast i landet

I augusti 2011 genomfördes en trygghetsundersökning i Uppsala län på uppdrag av länsstyrelsen, polisen och Tryggare Uppsala län. 3 600 personer fick en enkät med frågor som rörde utemiljön, missbruksproblematik, ordningsstörningar, trafikproblem, om de utsatts för brott, allmän oro för brott, konkret otrygghet samt polisens agerande i bostadsområdena.

Frågorna har tidigare besvarats av mer än 700 000 personer i Sverige och metoden är den mest använda i landet. Östhammars värde på 0,82 för generellt trygghetsindex är det lägsta som uppmätts i Sverige sedan mätningarna startade 1997 och indikerar en stor trygghet i kommunen.