Han utrustar många låtsaspoliser

Det är svårt att låtsas vara polis. Kriminalinspektör Lars Richter hjälper de skådespelare och regissörer som ändå vill försöka.

Lars Richter
Lars Richter

Det är ingen slump att polischefer på film har kontor som är översållade med polismuggar, polisaffischer, poliströjor och polismössor.
– Så ser det ju sällan ut i verkligheten men många civila har nog en felaktig bild av hur det är på en polisstation. De tror att det är mer polisigt, säger Lars Richter och fortsätter roat:
– Regissören Lasse Hallström vill till exempel komma hit för att ”känna in stämningen” inför en filminspelning. Då får man säga att, visst får du göra det men stora delar av polishuset ser ju ut som vilket kontorslandskap som helst.

Sedan mitten av 80-talet är det Lars Richter som bistår de regissörer och skådespelare som kontaktar Stockholmspolisen. Han och de andra på uniformsförrådet lånar ut flera hundra uniformer varje år, som används i allt från internationella Hollywoodproduktioner till ambitiösa högstadiefilmer.
– Jag har dessutom ett rum fullt med polisprylar. RPS-muggar, SPIF-tröjor, gamla nummer av Svensk Polis, Polistidningen och Stockholmspolisens tidning Sambandet.

Det finns en rad restriktioner för verksamheten. Polismyndigheten säger till exempel konsekvent nej till svensexor, maskerader, pornografi, blåsningar och liknande. Missbruk är ovanligt.

– Speciellt ungdomar sköter sig exemplariskt. De är ofta otroligt tacksamma och skickar tackbrev med kopior på färdiga alster av varierande kvalitet, säger Lars Richter.

Genom åren har en lång radda skådespelare och regissörer passerat hans kontor på Kungsholmen i Stockholm.
– Vissa har jag följt genom karriären. Kjell Sundvall, som nyligen regisserade Jägarna 2, har återkommit så många gånger att vi blivit vänner. Gösta Ekman var också här ofta på den tiden då han spelade Martin Beck.

Filmerna upptar bara en mindre del av uniformsförrådets arbetsbörda men enligt Lars Richter råder det inga tvivel om att tjänsten fortfarande behövs.
– Det är bra pr och goodwill för polisen, och ett enkelt sätt att se till att folk inte syr upp egna uniformer. Lånar de av oss så har vi kontroll över situationen.