Rikspolischef Bengt Svenson: Fokus på kärnuppdraget

Trots att jag arbetat så länge inom Polisen, upphör jag aldrig att fascineras över hur mycket kompetens och hur många arbetsuppgifter det finns inom vår organisation.

Rikspolischef Bengt SvensonBara under de senaste veckorna har jag bland annat träffat trafikpoliser från Jönköping som särskilt jobbar mot grövre brottslighet, på en brottsplats i Kallinge har jag sett den specialtränade hunden Cox tillsammans med sin förare söka efter dna-spår, i Uppsala har jag mött en grupp som jobbar med hitresta inbrottsligor och i Kalmar har jag följt hur operatörer vid kommunikationscentralen väglett en patrull i jakten på en förövare.

I Karlshamn har jag träffat medarbetare som utför det svåra arbetet att tala  med våldtäktsoffer och barn som råkat  illa ut. I samma stad mötte jag civila  utredare och fick höra dem och deras  kollegor som är poliser berätta om sitt goda samarbete. På flera håll i landet har jag diskuterat med utredare av många olika sorters brott och träffat poliser i yttre tjänst som jobbar i mycket varierande miljöer.  

Nyligen var jag på ett stort evenemang med tusentals dataintresserade ungdomar och där fanns det poliser som twittrade och därmed lyckades att vara närvarande både fysiskt och på nätet samtidigt. Ett av många bra exempel på hur vi inom Polisen under senare tid blivit aktiva i sociala medier. Hundratusentals människor läser vad vi skriver, vilket är ett bra sätt att sprida brottsförebyggande information och efterlysa tips.

Jag ser också fram mot att snart få träffa den polispersonal som gjorde en stark insats när de i vintras letade efter spår av det plan som krossades mot Kebnekaise.

Ja, det är verkligen imponerade så mycket arbete av skiftande slag som utförs inom Polisen. Våra förutsättningar att göra ett bra jobb kommer dessutom snart att öka. Vi kommer allt närmare att bli en myndighet.

Regeringen har pekat ut Thomas Rolén som den utredare som ska förbereda och genomföra omorganisationen. Snart väntas också riksdagsbeslutet om att vi ska bli en myndighet. Under nästa år och året därpå ska vi genomföra denna historiska förändring. Jag är övertygad om att det kommer att ge oss en tydligare organisation och underlätta vårt arbete. 

Samtidigt som vi genomför omorganisationen, ska vi fortsätta att göra allt det dagliga jobbet och utveckla våra rutiner och arbetsätt. Vi måste förbättra vårt utredningsresultat när det gäller mängdbrott.

Vi ska inspireras av hur vi utvecklat arbetet mot grov brottslighet i Malmö och Södertälje. Vi har blivit mer synliga i yttre tjänst, men en sak som slår mig vid besök på en del håll är att fler borde medverka i passen på kvällar och helger. Inte minst borde fler chefer snöra på sig kängorna och vara ute i verksamheten med den personal de leder. Nyligen var jag i Uppsala och där är många chefer schemalagda på helger och så tycker jag det borde vara överallt.  

När vi nu börjar förbereda oss för ett nytt år ska vi ha som riktlinje att tydligt fokusera på kärnuppdraget. När vi planerar och prioriterar ska vi alltid ställa oss frågan om vi verkligen optimerar våra resurser mot ordningsverksamhet och mot att klara upp fler brott. Samma fråga ska vi ställa oss innan vi startar nya projekt och verksamheter. Det som inte direkt riktar in sig på kärnuppdraget ska vi välja bort.

Avslutningsvis vill jag, eftersom detta är den sista ledaren i år, önska alla en God Jul och ett Gott Nytt år.