Uppdrag: att lösa mordgåtan

Mobiltelefoner, dna-teknik, övervakningskameror och fler experter i utredningarna – sedan Palmemordet har ny teknik revolutionerat polisarbetet. Men ett spaningsmord är fortfarande, per definition, svårt att lösa.

De tre palmeutredarnaDe tre poliser som nu utreder mordet på Olof Palme när ett hopp om att fallet en dag ska lösas.

– Hoppet är det sista som överger människan, säger Per Karlsson med ett snett leende.

Varken han, Lennart Gustafsson eller Stig Edqvist har någon egen teori om vem som mördade Palme.

Helt ärligt?

– Ja, man måste hålla sig objektiv. Hela mitt vuxna liv har jag jobbat med spaningsmord och det är något man lär sig, att inte binda sig vid något, säger Stig Edqvist.

Visst har det funnits perioder under utredningen som de hoppats på en särskild lösning. Senast för tre år sedan steg spänningen. Mördaren lär ha lagt sin hand på Palmes axel och det skulle kunna finnas dna-spår på Palmes överrock som ligger i en frys på Statens kriminaltekniska laboratorium. Strax efter julledigheten i början av 2008 lyckades teknikerna ta fram en dna-profil. Den visade sig vara Palmes egen.

Det som skulle kunna få de tre erfarna, inom några år pensionsmogna utredarnas puls att stiga igen är antingen ett trovärdigt erkännande, eller ett vapen som kan knytas till kulorna från mordplatsen. I övrigt finns det inte mycket som pekar på en lösning. Bevisläget är dåligt.

– Det kan nog inte vara sämre, säger Stig Edqvist.

Många har erkänt

Vittnena var få. Belysningen var svag. Kronvittnet, Lisbeth Palme, är säker på att det var Christer Pettersson och han är död. Den tekniska bevisningen består krasst av två deformerade kulor, som slagit i asfalten och är svåra att spåra till rätt vapen. Långt mer än hundra personer har erkänt mordet, men ingen har så vitt polisen kunnat utreda, talat sanning.

Varför fortsätter utredningen?

– Det finns fortfarande uppslag som vi bearbetar och inte kan kommentera. Vi får fortfarande in tips. Och så måste någon hantera alla förfrågningar om att få se delar av utredningen, säger Per Karlsson.

Flera privatspanare

De första åren efter mordet krävde arbetet med att sekretesspröva och lämna ut handlingar en heltidstjänst på Rikskriminalpolisen. Under 2010, inför 25-årsdagen av mordet, har fler begärt ut handlingar igen.

– Det är en sak när någon vill ta del av enstaka handlingar, men vissa begär ut hundratals sidor i stöten. Det tar mycket tid att hitta dem och sedan sekretesspröva dem, säger Per Karlsson som under 2009 och 2010, tillsammans med Rikspolisstyrelsens arkivarier, organiserat hela Palmearkivet.

När Per Karlsson blev inkopplad i utredningen 1992 var cirka 20-25 privatspanare några av dem som ständigt återkom med frågor om handlingar. Idag uppskattar han att fyra eller fem av dem håller ångan uppe.

– Många fastnar i ett särskilt spår och försöker hålla det vid liv. Sedan skriver de en bok om det, säger Per Karlsson.

200 tips om året

Varken han eller Stig Edqvist kan minnas att privatspanare någon gång faktiskt löst ett fall. Samma sak säger de om siare.

– Jag har i alla fall aldrig varit med om att de visat sig ha rätt, säger Stig Edqvist.

De senaste fem åren har polisen fått in en handfull tips varje vecka, uppskattar Per Karlsson. Det rör sig om runt 200 tips per år, grovt räknat. Många tips handlar om att någon uttalat sig fientligt om Palme. Fortfarande är det en stor andel tips som handlar om att någon liknar fantombilden som publicerades en vecka efter mordet. Polisen tar också emot en del tips om vapen, och den sortens uppgifter är Per Karlsson tacksam för:

– Vapentips är alltid intressanta.

När Palmemordet blir omskrivet i medierna strömmar fler tips in. Därför förväntar sig utredarna ett ökat tipsinflöde nu när 25-årsdagen av mordet uppmärksammas.

Inga kameror

Under åren som gått har ny teknik påverkat polisens förutsättningar att utreda brott. Idag inleds ofta utredningsarbetet med att mobilmaster töms på information.

– Mobiltelefoner fanns 1986, men de var så här stora, säger Stig Edqvist och måttar upp ett par decimeter med händerna.

Det fanns däremot inga övervakningskameror. Vid tiden för Palmemordet fick polisen förlita sig på bankomater för att få information om vem som varit i ett område, det vill säga vem som tagit ut pengar där. Dna-tekniken var i sin linda. Polisen i Sverige använde inte dna i brottsutredningar förrän i början av 1990-talet.

Svårt att utreda

Idag finns också fler specialister än på 1980-talet. Strategiska och operativa analytiker, underrättelseavdelningar och en hel arbetsgrupp som gör gärningsmannaprofileringar är några av dem som utredarna räknar upp.

– Men grunden är den samma. Spaningsmord utreds på samma sätt som alltid. Vi har bara blivit fler som ägnar oss åt det, säger Stig Edqvist.

Är det relevant att göra en jämförelse mellan Lindhutredningen och Palmeutredningen?

– Ja, hon gick utan livvakt hon också. Det var i huvudsak övervakningskamerorna som bidrog till lösningen. Trots att Anna Lindh mördades mitt på dagen, med många vittnen runt omkring, var det ändå ingen enkel sak för polisen att hitta mördaren, säger Stig Edqvist.

Vad betyder det? Att polisen inte har lärt sig något?

– Nej, det betyder att den här typen av mord är svåra att utreda, säger Stig Edqvist.

 

Palmeutredningen år för år

1986

Fredagen den 28 februari klockan 23:21. Olof Palme dödas med ett skott i ryggen i korsningen av Sveavägen och Tunnelgatan. Mördaren avlossar ytterligare ett skott som snuddar vid Lisbeth Palmes rygg. Han försvinner in på Tunnelgatan.

Lördagen den 1 mars. Extrainsatta nyhetssändningar berättar om mordet redan tidigt
på morgonen.

Den 6 mars. En fantombild publiceras, som kommer att generera tusentals tips.

Den 7 mars. PKK-spåret börjar utredas. Regeringen hade tidigare förklarat det kurdiska arbetarpartiet PKK som terrororganisation och flera PKK-medlemmar hade dömts till kommunarrest. Det anses kunna vara motiv till mordet.

Den 8 mars. Den så kallade 33-åringen förhörs för första gången. Han släpps i april.

Den 24 mars. Ytterligare en fantombild publiceras.

Den 28 maj. Christer Pettersson förhörs för första gången.

1987

Januari. 20 kurder, varav 12 var PKK-anhängare, förhörs. Samtliga släpps.

Februari. Juristkommissionen kritiserar Palmeutredningen. Hans Holmér avträder sin post som spaningsledare och efterträds av Ulf Karlsson.

1988

Februari. Hans Ölvebro tar över som spaningsledare.

Maj. Ebbe Carlssons privatspaning och hans rekommendationsbrev från Anna-Greta Leijon avslöjas.

September. Nils Erik Åhmansson avgår, efter ett knappt år som rikspolischef, eftersom han var inblandad i den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

1989

Juli. Christer Pettersson döms i tingsrätten till livstids fängelse.

November. Hovrätten friar Christer Pettersson.

1992

Februari. Ebbe Carlsson döms av hovrätten för anstiftan till varusmugg-ling och försök till varu-smuggling (av olaglig avlyssningsutrustning).

1996

Sydafrikaspåret börjar utredas.

Teorin är att mordet skett på uppdrag av den sydafrikanska säkerhetstjänsten och motivet skulle ha varit Palmes engagemang mot apartheid.

1997

Mars. Christer Pettersson pekas ut som mördaren i sin vän Lars Tingströms testamente.

November. Stig Edqvist tar över ansvaret för Palmeutredningen.

December. Riksåklagaren Klas Bergenstrand lämnar in en resningsansökan mot Christer Pettersson till Högsta domstolen.

1998

Maj. Högsta domstolen avslår resningsansökan mot Christer Pettersson.

2001

April. Den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan förhörs, men det leder ingenstans.

Oktober. Christer Pettersson erkänner mordet för journalisten Gert Fylking, men drar tillbaka erkännandet.

2002

En revolver som hittas i en lägenhet i Årsta i södra Stockholm undersöks, men kan inte knytas till mordet.

2005

Palmeutredarna arbetar med tsunamin i Thailand och utredningen ligger på is.

2006

Oktober. Dykare hittar en revolver i Mockfjärdssjön i Dalarna, men utredarna kan inte dra några slutsatser av provskjutningarna.

2008

Kriminaltekniker identifierar en dna-profil efter spår på Palmes överrock, men den visar sig vara Palmes egen.

2010

Preskriptionstiden för mord tas bort, vilket innebär att Palmeutredningen fortsätter.