På patrull mot våldet

Sevedsplan i utkanten av centrala Malmö är ett av Skånes mest brottsbelastade områden. Men någonting har hänt. På ett år har våldet minskat med två tredjedelar. Vi följde med en av polisens specialinsatta fotpatruller för att ta reda på varför.

Polis i nedklottrad trappuppgångSnön ligger i drivor på gatorna, det är isande kallt och de flesta håller sig inomhus. Men killgänget hänger som vanligt i och utanför Ziyad livs på Rasmusgatan i Seved i södra innerstaden, ett av Malmös mest brottsbelastade områden.

Strax efter fyra på eftermiddagen kommer polisen till området som sedan några månader är föremål för en satsning som bland annat lett till att våldsbrotten minskat kraftigt.

Litet område

Linda, som liksom de andra poliserna i området inte vill lämna ut sitt efternamn, är en av de elva som under november hade Seved som enda uppgift. Gruppen blev tätt sammansvetsad och rörde sig på olika sätt i området. Ofta patrullerade de till fots och i uniform, men ibland arbetade de som civilklädda spanare, kanske förklädda till byggjobbare. I allmänhet var de där på kvällstid men ibland var det bättre att vara på plats vid andra tidpunkter, framför allt tidiga morgnar.

– På morgonen sover de flesta och det är lättare för oss att arbeta ostört. Då testade vi en kvinna som vi länge misstänkt för narkotika, fick positivt utslag och på grund av det tillstånd för husrannsakan. Då fann vi mer narkotika. Och två barn som levde i misär. Det var tungt att se.

Att området är så geografiskt litet, i princip bara fyra gator, gör det lätt att överblicka men samtidigt nästan omöjligt att inte bli upptäckt i.

– Jag kan ha en mörk jacka med uppdragen huva, ha ryggen vänd mot dem och ändå höra någon ropa ”hej Linda”. Ur vår synvinkel är det viktigaste att de här killarna inte känner sig säkra. Att bilen kört här-ifrån behöver inte betyda att polisen är borta.

"Kan vara farlig"

Insatsen baseras på amerikansk forskning om mikroplatser. Genom att fokusera på brottsintensiva men geografiskt avgränsade områden, ofta bara några gator, går det att både minska brottsligheten och öka tryggheten. Brottslighet är betydligt mer platsberoende än de flesta tror och försvinner den från ett område kommer den inte att flytta runt hörnet.

En av killarna i gänget flaxar runt utanför jourbutiken. Han vill inte vara med på bild men är ständigt framför kameran. Han rör sig med en missbrukares spattighet och pratar glatt med insatsledaren Fredrik som håller en vänlig ton men inte slappnar av.

– Han uppträder trevligt idag men bara för några dagar sedan var han så våldsam att jag fick brotta ner honom. Han kan vara farlig.

Trygghetsmätningar visar att de boende upplever att ungdomsgänget annekterat delar av Seved, bland annat Rasmusgatan. Under hela kvällen ser vi bara enstaka vuxna ute. Ett äldre par går förbi pojkarna som på grund av kylan ställt sig i deras port. Mannen förstår svenska dåligt men hustrun säger att hon är glad över att poliserna är där.

– Vi sover bättre på nätterna nu, säger hon och försvinner uppför trappan.

Några flickor ser vi inte. Det är det vanliga, säger poliserna. Gatan är pojkarnas rum.

– Flickorna kommer oftast med småsyskon i handen eller går bara snabbt in och handlar, säger Linda.

Elva flaskor starksprit

Polisen har även gjort insatser mot butiker i området där det bland annat fanns misstanke om försäljning av smuggelcigaretter.

– Vi funderade länge på hur vi skulle kunna ta reda på vad som
förekom i de aktuella butikerna, säger Fredrik.

– Tobakslagen visade sig vara vägen in. Det gav effekt. Vi hittade 2 800 paket tobak, 13 flak starköl och 11 flaskor starksprit.

Plötsligt stannar en bil utanför affären. Killarna jublar när en ung man hoppar ut, växlar några ord med dem och sedan fortsätter. Poliserna skakar på huvudet.

– Han släpptes ur häktet idag och de tar emot honom som en hjälte. Men det han är misstänkt för är grovt, riktigt grovt, säger Linda som knappt trodde sina ögon när hon fick syn honom.

– Men här är han en centralfigur som hänger med alla i Seved. De andra ser upp till honom.

Död snut

Malmös gator är till stor del oplogade denna snövinter men Linda klarar ändå bilen bra. Tills den plötsligt kör fast på gränsen till området, ett par hundra meter från jourbutiken. Vi försöker putta loss den. Då kommer två pojkar och hjälper till. Bilen lossnar, pojkarna skrattar och försvinner.

Vi fortsätter mot en av de förfallna fastigheterna. Det tar bara någon sekund så är killarna runt oss igen. De visar runt bland osannolikt nedklottrade trapphus. Ytterdörren mot gården är borta, ur en sönderslagen vägg tittar rör och isoleringsmaterial fram.

Pojkarna vill prata, vill imponera. "Vet du vad 187 betyder?" frågar en av dem, pekar mot väggen och svarar själv, ”död snut”. En annan undrar vad straffet för ”en gubbe” heroin är. Han har själv åkt fast för narkotikainnehav men var för ung för fängelse. En tredje förklarar att hans familj flyttat ifrån området men att han själv har sina kompisar kvar. Och att ingen berättar något för polisen. En kvinna gjorde det, hon fick fönsterrutorna krossade gång på gång. Nu har hon flyttat.

Få bilar

Normalt befinner sig mellan åtta och femton poliser, varav hälften är under utbildning, i området varje dag. Men idag fick fem åka iväg på ett annat uppdrag. Förutom Linda och Fredrik är en buss med fyra poliser på plats. Sedan den speciella satsningen upphörde i december kvarstår bevakningen men det är inte längre en fast grupp som sköter den. Johannes och hans namne Johannes, Thomas och Linus gick alla ut Polishögskolan i våras och för dem är det första kvällen här.

– Det är bra att alla får tillfälle att lära känna området, men självklart känner inte vi killarna lika bra, säger Johannes.

När just inget händer passar de på att göra trafikkontroller. Förra veckan hittades en efterlyst person. Men ikväll är få bilar ute. Klockan är åtta och hungern börjar göra sig påmind. Det är bara Thomas som har matlåda på stationen, de andra köper thaimat. På stationen vid Davidhallstorg står en håglös och släckt plastgran. En förbipasserande kollega hittar kontakten och tänder ljusen. De äter fort.

– Man vet aldrig när man måste ge sig iväg, det är surt att inte ha hunnit äta, säger Johannes som ändå tycker han valt världens bästa jobb. Inte minst nu när det tycks som om serieskytten som satte skräck i Malmö under hösten är gripen.

Hot mot förskola

Tillbaka i Seved, killarna är kvar utomhus. En av dem nynnar på rap-låten ”187 on an undercover cop”. En annan, i skor som är alldeles för tunna, försäkrar att Seved är ett fint område som han aldrig vill flytta ifrån. Planer för framtiden? Nej, han vet inte.

Killen ser trött och pårökt ut. Men han är en av få som testat negativt för narkotika.

– När vi var ensamma berättade han att han skulle vilja dansa men att det inte är något som de andra får veta, säger Fredrik.

– Jag har tipsat fältassistenten. Kanske finns det ett dansgymnasium som han kan gå på.

Vi går förbi huset som för inte så länge sedan rymde förskolan Äpplet. Den stängde i våras eftersom personalen utsattes för hot av killgänget. Nästa dag kontaktar vi områdeskoordinatorn Hjalmar Falk som suckar och säger att han hoppas att det snart ska öppna en förskola igen. Det behövs.

– Här bor ju familjer med många barn, säger han och ger en eloge till polisen som han tycker varit lyhörd och bra att samarbeta med.

– Jag tror faktiskt att man i alla fall delvis lyckats splittra gängen, säger han.

"Många oseriösa"

Fredrik säger att samarbete mellan myndigheter är en förutsättning. Det går inte att lösa problemen i ett sådant här område med enbart polisiära insatser. Under en platsbesiktning med polisen, gatukontoret, räddningstjänsten och områdeskoordinatorn fann man 17–18 punkter som behövde åtgärdas. Det var allt från bättre och starkare belysning till nedklippta buskar och bättre trafikreglering. Vid stormöten har de boende fått säga sitt.

– En gång kom 150 personer som bland annat klagade på det eftersatta underhållet. Här finns 25 olika fastighetsägare och många är oseriösa, säger Fredrik.

– Vid senaste mötet kom bara hälften så många, vilket jag tolkar som ett mått på framsteg. Efteråt fick jag flera väldigt bra tips och ett antal portkoder som varit till stor nytta. Det känns som om vi ändå uppnått något.

Fakta – Seved

  • Kvarteren runt Sevedsplan i södra innerstaden i Malmö har 4 451 invånare. 61 procent har utländsk bakgrund, en ökning med 16 procentenheter sedan 2008. Området är barnrikt och många bor trångt i nedgångna lägenheter. Bara 30 procent av barnen klarar matten
    i årskurs fem, snittet i Malmö är 72 procent.
  • Satsningen på Sevedsplan är ett pilotprojekt som fortsätter men i delvis andra former.Resultaten visar att våldet minskat med två tredjedelar och att fler gripits för narkotikabrott som går bra.

 

Anmälda brott i Seved 1–23 november:

 

Narkotikabrott
2009     3
2010   28

Skadegörelse
2009   42
2010   31

Våld
2009   26
2010     9

Trafikbrott
2009     4
2010   14