Fråga & svar med Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson är internationell terroristjägare på jobbet och deckarförfattare på fritiden.

Vad gör du i Wien?

– Jag arbetar som counter terrorist officer för Osse, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Jag ska arbeta här året ut och har då varit här i ett år.

Vad går jobbet ut på?

– Osse hette tidigare Europeiska säkerhetskonferensen och bildades under kalla kriget som ett dialogforum mellan öst och väst. Jag jobbar på en enhet som heter Action against terrorism units som sysslar med uppgifter som till exempel hur man ska skydda kritisk samhälls-infrastruktur som energiförsörjning från terrorattentat. Vad skulle hända om terrorister slog till mot ett kärnkraftverk? It-skydd finns också med och hur man motverkar radikalisering av vissa grupper. Vi arbetar också delvis med gränssäkerhet, bland annat när det gäller resehandlingar.

Vilka är medlemmar?

– Samtliga europeiska länder, de tidigare sovjetiska staterna i Kaukasus och Centralasien samt USA och Kanada. Totalt 56 länder.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är en otrolig utmaning att få verka i en så internationell miljö och ha kollegor från många olika länder. Tjänsten medför många tjänsteresor till länder som jag annars inte skulle få se, som till exempel Tadjikistan.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har studerat statsvetenskap i Göteborg och Uppsala, praktiserat och vikarierat på UD, varit analytiker på Försvarshögskolan och jobbat på Säpo i fem år.

Vad gjorde du på Säpo?

– Jag hamnade där då de gick ut med en öppen rekrytering 2005 och jobbade som analytiker, men är alltså inte polis från början. Vad jag exakt sysslade med kan jag inte berätta.

Vad ligger bakom ditt yrkesval?

– Det är något som följt mig ända sedan tonåren. När jag gick i sjunde klass gav vår lärare oss i uppdrag att skriva ett brev till oss själv om vår framtid. I nionde klass fick vi tillbaka breven. Jag hade skrivit att jag ville bli CIA-agent och författare. Ha, ha!

Du skriver deckare också, om en civilanställd analytiker på polisen – det låter misstänkt likt dig själv.

– Jag har använt mig själv som förebild. Det skulle vara svårt att skriva en bok utan att lägga in något av sin personlighet i den. Min romanhjälte var mer lik mig i början – nu har hon gift sig och fått barn, till skillnad från mig.

Men hur hinner du med dina båda roller, terroristbekämpare och författare?

– Jag är effektiv. Men visst har jag fått använda många semester- och kompdagar för att åka runt och prata om min bok.

Du ska alltså vara i Wien under ett års tid. Vad händer sedan?

– Jag är tjänstledig från jobbet på Säpo så förmodligen återvänder jag dit, men det kan bli något annat. Jag är rätt sugen på att börja studera igen. Kanske blir jag journalist till slut. Givet min bakgrund skulle jag nog kunna tillföra en del om jag fick skriva om säkerhetspolitik och internationella relationer.