Olivolja ledde till stort beslag

57 fällande domar, 30 000 sidor förundersökning och dopningsbeslag som fyllde ett bergrum. Operation Liquid är en av de största utredningarna i svensk polishistoria. Det började med sju flaskor olivolja.

Det var i början av maj 2009 som en uppmärksam tulltjänsteman på Arlanda fattade misstankar kring en försändelse från Spanska solkusten. Olivoljeflaskorna luktade konstigt och vid analys visade det sig vara syntetiskt framställda anabola steroider. Spåren ledde till en man i Ångermanland.

Henrik Blusi vid Polismyndigheten i Västernorrland hade just avslutat vad som då ansågs vara en riktigt stor dopningshärva med 600 000 enheter tagna i beslag. Därför föll det sig naturligt att han fick titta närmare på uppgifterna från Arlanda.

– Adressaten verkade i stort sett vara en vanlig Svenssonkille som inte hade begått några allvarliga brott tidigare. Men ju mer vi trängde in i ärendet, desto fler trådar kom fram. När vi började med hemlig telefonavlyssning någon vecka senare uppstod snabbt misstankar mot flera personer, säger Henrik Blusi.

Utredningen växte snabbt. Beslag av dopningspreparat, sex miljoner enheter, fyllde ett helt bergrum och flera förråd. I drygt ett år, fram till rättegången i november 2010, ledde Henrik Blusi utredningen med ett 40-tal poliser vid nio myndigheter, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

– Det har varit ett komplicerat ärende där tekniska analyser och förhör tagit enormt mycket tid. Om man jämför med narkotikamål, så är det definitivt svårare att få information från förhör när det gäller dopningsbrott. De flesta kriminella tycker att dopning är fusk och någonting man skäms för att hålla på med. Därför vill de inte gärna erkänna.

Kartläggningen av dopningspreparatens väg till Sverige och inom landet beskrivs av Henrik Blusi som ett tidskrävande informationspussel.

– Vi jobbade mot en organisation som varit mycket professionellt uppbyggd i olika celler och med högt säkerhetstänkande. Men telefonavlyssningen gav bra information, och ett väl fungerande samarbete med Posten och andra transportföretag gjorde att vi inte upptäcktes.

– Vid en mängd tillfällen öppnade vi försändelser i smyg, registrerade innehållet och lät paketen fortsätta till adressaten. Enligt advokaterna borde det ses som en form av brottsprovokation, men tingsrätten bedömde det som reglerade och godkända bevisprovokationer.

Morgonen den 9 december 2009 genomfördes det stora tillslaget mot ett 40-tal adresser i landet. Mekanisk inbrytning användes för att kunna säkra värdefull datainformation. Runt 350 poliser deltog och ett 50-tal personer greps.

– En sak som vi verkligen lyckades med var att klara ett högt säkerhetstänkande och ändå bedriva en så stor utredning effektivt. Inför tillslaget hade vi exempelvis förberett Kriminalvården på behovet av häktesplatser för att ha närhet mellan utredare och misstänkta. Även SKL hade förvarnats om att det skulle behövas extraordinära analysresurser.

Tillslaget hemlighölls så effektivt att det krävdes ett pressmeddelande för att media skulle upptäcka operationen.

– Jag ser samarbetet med andra myndigheter och det faktum att vi lyckades skapa ett bra klimat mellan operativ personal vid olika polismyndigheter som viktiga framgångsfaktorer. Det främjade ett tänkande där vi alltid var extremt noggranna, säger Henrik Blusi, som önskar att polismyndigheten utvärderar polisutredningen och tar vara på de lokala utredarnas kunskap.

Huvudförhandlingen avslutades vid Sundsvalls tingsrätt i juni i år och sammanlagt utdömdes fängelsedomar på 70 år, varav några domar på 6–7 år för grova dopningsoch smugglingsbrott. Men ärendet är långt ifrån avslutat eftersom en mängd åtal för bruk av dop-ningspreparat väntar runtom i landet.

– Vi kan känna oss nöjda med att budskapet nått fram till de här miljöerna: Polisen kan upptäcka dig – det är inte riskfritt att hålla på med dopning.

Fakta – Operation Liquid

57 fällande domar hittills.

30 000 sidor förundersökning.

Sex miljoner dopningsenheter.

Sysselsatte 40 poliser från nio polismyndigheter.