Här slår polisen till mot dopning

Var fjärde gymbesökare i Stockholm har blivit erbjuden anabola androgena steroider. Gymmen har blivit en marknadsplats för illegala dopningspreparat. Vi följde med när Söderortspolisen slog till mot kärnan av den verksamheten.

Exempel på konstaterade biverkningar av anabola androgena steroider: aggressivitet, depressioner, håravfall, panikångest, akne, blodproppar, hjärtbesvär, potensproblem, förminskade testiklar, sömnrubbningar, hudbristningar och bröstkörtelförstoring.

– Och då pratar vi bara om bieffek-ter från de ämnen som brukarna vill att preparaten ska innehålla. Vid analyser av det som säljs illegalt på nätet har vi hittat allt från tungmetaller till bakterier. Det är helt vansinnigt att folk injicerar sådant här, säger Cecilia Fant på Rikskriminalpolisens dopningsgrupp.

Varför gör de det då?

– Makt, nyfikenhet, dåliga förebilder, märkliga kroppsideal. Unga killar ser det som en enkel genväg till de stora musklerna. Det är också vanligt att kriminella tar steroider för att bli avtrubbade när de ska begå brott.

– I andra fall ligger det nog en snedvriden självbild i botten.

Självkänslan är så dålig att de inte vågar sluta ta preparaten men ju större musklerna blir – desto sämre mår de.

Det problemet låter mer psykiskt än fysiskt.

– Det är nog egentligen inte mer komplicerat än att en del av de här grabbarna är stora på utsidan – och små på insidan.

14.00 Västberga polishus

Arbetsmodellen är till synes enkel: Rikskriminalpolisen utbildar narkotikaspanare om dopning. De genomför i sin tur gymtillslag inom de nästkommande 24 timmarna. Metoden användes vid en liknande insats för knappt ett år sedan och syftet var då liksom nu att slå till mot en av de främsta marknadsplatserna för dopning: gymmen.

– Vi har dessutom en stor och flera mindre spaningsinsatser att hoppas på i dag, säger insatsledaren Johan Gustavsson och sveper småstressad med blicken över de tio–femton civilklädda poliser som samlats på tionde våningen i Västberga polishus i södra Stockholm.

Härifrån utgår Söderortspolisens del i insatsen. Motsvarande möte hålls samtidigt i Södertörn, Södertälje och Nacka. I går fick personal från alla fyra distrikten utbildning av Cecilia Fant på Rikskriminalpolisen. Nu ska kunskapen omsättas i praktiken.

– Precis som förra gången gäller det att laga efter läge. Vi kollar upp tips och underrättelser fram till 17. Blir det inga träffar går vi direkt på gymmen, säger Johan Gustavsson.

– Men jag hoppas att det stora spaningsuppslaget håller. Vi är värda en jackpot.

16.10 Arresten

Luften är kvav. En solbränd ung man med boxarnäsa uppger sitt personnummer och registreras som misstänkt för grovt dopningsbrott. Gripandet gick lugnt till och trots att mannen försökte lura in gatulangningsgruppen i fel hyreshus tog det inte många minuter att hitta rätt lägenhetsdörr. Innanför den: narkotika, råsubstans för dopning, etikettskrivare och förpackningsmaterial. Misstänkt innehav och tillverkning.

Den gripne mannen kränger nu av sig ytterkläderna med dröjande rörelser. Ryggen är rak och innanför den tajta tröjan sväller tydligt definierade muskler. De få gånger blicken lämnar det blankslitna golvet ser ögonen trötta och medgörliga ut. Rösten bär inte. Händerna darrar.

Den normalbyggde arrestvakten har hälften så stora biceps men förmanar myndigt och rutinmässigt:

– Du får bara behålla t-shirten på överkroppen. Vad är det för snören kring fotleden på byxorna? Det går inte. Ta på dig de här istället, säger han och räcker över ett par av polismyndighetens gråbruna mjukisbyxor.

Fem personer tittar på när den vältränade unge mannen vänder ut och in på sina egna strumpor för att bevisa att ingenting finns gömt i dem.

19.05 Husrannsakan

Det går inte ta miste på upphetsningen i blicken på narkotikaspanaren Martin när han sveper förbi i loftgången till det slitna förortskomplexet i norra Stockholm.
Insatsledaren har redan konstaterat att ”gymmen får vänta – det blev träff i alla spaningsuppslag samtidigt”. Husrannsakningarna avlöser därför varandra och nu har turen slutligen kommit till fallet med störst potential. Upp till bevis för de dramatiska underrättelserna: spridda men initierade viskningar om en ovanligt stor laddning dopning som ska ha anlänt till Sverige med lastbil.

Det är därför vi småfryser i en ilsket gulfärgad trappuppgång. Söderortspolisens dolda spanare såg den misstänkte mannen komma ut från just den här dörren några timmar innan han greps med dopningspreparat på fickan. Nu är polisen tillbaka för att göra en husrannsakan.

Området är av typen där fem vaksamma män med hjälpligt dolda skyddsvästar sticker ut i mängden. Det blir inte bättre av att en upprörd kvinna visar sig vara hemma på den aktuella adressen.

Hennes högljudda motstånd spelar dock mindre roll. När den initiala kalabaliken väl lagt sig – "hon bet en av kollegorna rätt rejält i handen" – går det fort att hitta den röda resväskan. Jackpotväskan.

– Det här beslaget är stort. Jäkligt stort.

20.30 Gymmen

Ungefär samtidigt som Martin och de andra i hans grupp banar sig fram genom kvällstrafiken med en röd plastväska fylld med dopningspreparat i bagageluckan, anländer deras kolleger till ett kommunalt gym i södra Stockholm. Här har de haft så stora problem att vissa i personalen är uppriktigt rädda för att gå till jobbet.

– Det är inte lätt att begära av en timanställd ung vikarie att han eller hon ska gå fram till ett gäng upppumpade män som härjar runt bland frivikterna och säga att, "nu får ni faktiskt dämpa er lite", säger en av spanarna.

Cecilia Fant från Rikskriminalpolisen ansluter, med smått nedslående nyheter.

– Djungeltelegrafen går redan på högvarv. Information om insatsen ligger ute på internet. Vi betalar priset för att det gick så bra med tipsen i början av kvällen. Det är det å andra sidan värt, säger hon och rycker på axlarna.

– Dessutom ska man inte underskatta den preventiva effekten av ett besök från polisen. Bara att vi visar oss här skickar en tydlig signal: den som säljer, köper eller använder dopning på gymmet går aldrig säker.

De två anställda på gymmet ser märkbart nöjda ut när spanarna legitimerar sig och långsamt börjar skanna av den slitna källarlokalen.

– Personalen har som sagt haft problem med bråk och vill att vi ska vara här.

Annat är det på nästa gym.

21.30 Pistolen

Lokalen ligger avsides i ett industriområde. Fyra män med karaktäristiskt stora kappmuskler tas åt sidan i ett hörn av det bryskt upplysta gymmet. Stämningen blir först hätsk men inom några minuter lugnar den muskulösa kvartetten ned sig skapligt.

Efter visst logistiskt strul tas de med till polishuset för kroppsbesiktning, skäligen misstänkta för dopningsbrott.

Ett kallt regn hänger i luften ovanför den asfalterade parkeringsplatsen när polisen gör husrannsakan i en bil som en av de misstänkta lämnat kvar.

– Vilken svinstia, säger en spanare och vräker ut ett nedslitet dubbdäck ur bagageutrymmet.

Sätena är översållande med skräp. Halväten mat, smutstvätt, oöppnad post, och de redan nämnda dubbdäcken.

– Jag skulle gissa att han bor i den här bilen emellanåt. Det är tragiskt.

Tillslaget drar ut på tiden och när lokalen bommats igen är klockan över tio. Cecilia Fant ser trött ut. Hon och de andra i gruppen har mer arbete framför sig. Orsaken är högst konkret:

– Vi hittade en pistol i ett av omklädningsrummen.

23.15 Tillbaka i polishuset

– Det ligger säkert tjugo fängelseår på golvet här inne, säger insatsledaren Johan Gustavsson mellan tuggorna på sin nattmacka.

Stora mängder dopning, narkotika och illegal medicin som i förmiddags fanns tillgängliga på olika håll i Stockholm, ligger nu uppstaplad mellan fötterna på de poliser som deltagit i insatsen.

Klockan börjar närma sig midnatt och industriområdet som omgärdar Västberga polishus ligger öde, men innanför gallerstängslet är stämningen upprymd.

– Jag vågar nog påstå att det blev jackpot. Vi sprängde gömman och hittade dessutom 150 000 kronor i samma lägenhet, säger Johan Gustavsson och ser nöjd ut.

– Dolda spanare såg den misstänkte lämna lägenheten – gatulangningsgruppen hämtade in honom och den röda väskan. Både konfrontativt och förtäckt. Precis så ska den dynamiska spaningen fungera.

Husrannsakan på det sista gymmet tog dessutom en helt ny vändning när pistolen upptäcktes bland kläderna i ett av omklädningsrummen.

Två poliser arbetar nu koncentrerat med att plocka isär vapnet samtidigt som en tredje triumferande håller upp ett papper från påsen som hittades i samma skåp.

– Här står både namn och adress. Det blir en husrannsakan till, säger han till ingen särskild och tittar sig leende omkring i det överbelamrade rummet.

– Vi blir nog kvar här hela natten.

Resultatet av dopningsinsatsen: Tre personer greps för grovt dopningsbrott i två olika ärenden. En person greps för grovt vapenbrott och överträdelse av besöksförbud. Stora mängder dopningspreparat, narkotika och illegala mediciner samt 150 000 kronor i kontanter beslagtogs. Åtta personer medtogs för kroppsbesiktning, misstänkta för dopningsbrott. Elva husrannsakningar genomfördes, med beslag i samtliga fall.

 

Fakta – utbildning och tillslag

Modellen för dopningstillslag togs fram i samarbete med Rikskriminalpolisen och har hittills använts vid två tillfällen i södra Stockholm.

Poliserna som ska delta i tillslaget får först utbildning om dopning. Föredraget tar bland annat upp klassiska dopningskännetecken, biverkningar, medicinsk fakta och aktuell lagstiftning.

Andra dagen omsätter poliserna kunskapen i praktiken. Tillslag genomförs på lokala gym samt mot misstänkta adresser och personer.

Med hjälp av pengar från Folkhälsoinstitutet, FHI, kan utbildningsmodellen nu användas i fler polismyndigheter.

Cecilia Fant är kontaktperson på Rikskriminalpolisen.