Sökes: fler fjällräddarhundar

Det tveklöst bästa sättet att hitta människor som begravts i snö är fortfarande att använda polisens lavinhundar, men de behöver förstärkning. Därför satsar Jämtlandspolisen nu på att rekrytera fler civila fjällräddarhundar.

Laviner kan rusa ned för fjället i över 200 kilometer i timmen – men är minst lika dödliga när de väl stannar. Efter en kvart lever 90 procent av dem som begravs i ett snöskred. Efter 45 minuter: 25 procent. Att snabbt få ut lavinhundar till olycksplatsen är med andra ord helt avgörande.

– Det finns fall där hundar hittat människokroppar så djupt som nio meter under snön, säger Maria Häggblom, hundförare och fjällräddare.

Foto: Casper HedbergHon släpper ut tiken Tekla ur hundlådan bak på skotern och knyter på sig snöskorna. Någonstans i sluttningen framför oss ligger en person nedgrävd. Tekla är ivrig och kastar sig framåt i den djupa snön. Det tar inte många minuter innan figuranten är lokaliserad och övningen avslutas.

– Jag har en äldre hund som varit med länge men det här är ett bra tillfälle att träna Tekla. Hon är bara 18 månader och blir fortfarande lite distraherad, säger Maria Häggblom.

Hon poängterar att det ibland finns en övertro på vad hundarna faktiskt kan uträtta men faktum kvarstår: Trots tekniska framsteg, försök med värmekameror och liknande, befinner sig lavinhundarna fortfarande i en klass för sig.

– De är inte maskiner utan individer med bra och dåliga dagar men de slår ändå ut alla andra sökmetoder. De är ofta så snabba att de ”förstör” övningarna genom att hitta figuranterna med en gång, säger Jörgen Modin, länshundbefäl i Jämtland.

Enligt honom är en bra lavinhund social och ”glad i människor”. Det är också viktigt med stor kamplust. När polisen letar kandidater tittar de till exempel på hur intensivt hunden orkar söka efter en gömd boll – som egentligen inte finns. De måste vara motiverade att fortsätta länge även om de inte hittar någonting.

Det faktum att arbetet ofta innebär djup snö och påfrestande väderförhållanden ställer också speciella krav på hundarna.

– De måste ha tillräckligt mycket päls för att klara kylan och ska man springa i meterdjup snö som är som socker så går det inte att vara för liten, säger Jörgen Modin.

Tanken är att alla polishundar i Jämtland ska kunna arbeta med eftersök vid laviner men de civila fjällräddarhundarna, som är fördelade över länets elva fjällräddningsenheter, kan ofta vara på plats tidigt. Därför inleddes nyligen en rekryteringsoffensiv.

– Det har varit lite dåligt med civila hundförare tidigare men nu har vi fått ett otroligt gensvar. 16–17 hundar har redan anmälts. Alla är inte intressanta för oss men vi har hittat flera riktiga guldkorn, säger Jörgen Modin.