När analysen blir avgörande

När erfarna utredare kört fast, har Rikskriminalpolisens operativa analytiker hjälpt dem loss. Gruppen har bidragit till lösningarna av många grova brott. Bland annat visade de var polisen skulle leta efter serievåldtäktsmannen i Örebro.

Analytikerna Jocke Hildeby och Tess MagnellEtt av de första stegen i stora polisutredningar idag är att tömma basstationer på information om mobilsamtal i ett aktuellt område. På Rikskriminalpolisen finns en grupp analytiker som är specialister på att bryta ner och tolka de långa samtalslistor som blir resultatet. De går under namnet Noagruppen – nationella operativa analysgruppen.

Helikopterrånarna i Stockholm, den misstänkte serieskytten i Malmö och serievåldtäktsmannen i Örebro hittades till stor del tack vare de operativa analytikernas arbete. Deras kompetens i att strukturera och analysera stora mängder information, inte bara samtalslistor, blir allt mer efterfrågad.

Om det krävs programmerar de egna lösningar för ändamålen. I Noagruppen ingår systemvetare, en officer, en ingenjör, en jurist och flera poliser. Sammanlagt är de nio personer och snart blir de förmodligen fler. En av poliserna är Jocke Hildeby – Skandinaviens mest erfarne geografiske profilerare.

– Med hjälp av en geografisk analys kan man slå fast inom vilket område en gärningsman sannolikt har sin fasta punkt. Området kan prioriteras vid till exempel topsning, inre spaning eller andra utredningsåtgärder, säger Jocke Hildeby.

"Oerhört viktigt"

När Örebro nyligen drabbades av en serie våldtäkter prickade den geografiska analysen rätt i sitt försök att avgränsa gärningsmannens hemmakvarter. De geografiska analyserna baseras på antaganden om att människor rör sig i områden de känner till, och är bekväma till sin natur.

– Analytikernas arbete blev oerhört vikigt i vårt fall. De ledde oss snabbt fram till gärningsmannen, säger Mikael Nyqvist, spaningsledare vid Örebropolisen.

I första hand bistår de operativa analytikerna sina kolleger på Rikskriminalpolisen i stora brottsutredningar. Sedan årsskiftet hjälper de också till i underrättelseärenden. Samtidigt får de ofta i uppdrag att stötta polismyndigheterna. De bidrog till exempel med avgörande pusselbitar i utredningen av helikopterrånet i Västberga förra året.

– Då kunde vi ganska snart se att en viss telefon sannolikt använts vid rånet. Utifrån den kunde vi sedan hitta en sluten krets av telefoner där de som ringt samtalen haft olika funktioner och samverkat för att genomföra rånet, säger Teresa Maric, som leder gruppens arbete.

300 000 samtal

Analytikerna kunde sedan jämföra var telefonerna befunnit sig och hur de som ringt samtalen förflyttat sig. Några av dem som använt de så kallade rånlurarna hade samtidigt använt andra mobiltelefoner. På så vis kunde polisen identifiera flera gärningsmän.

– Vår uppgift var att hitta de misstag som rånarna gjort, bland tusentals ringda samtal. Jag gissar att vi använde en promille av cirka 300 000 samtal på olika samtalslistor i det här ärendet, säger Teresa Maric.

Logiskt tänkande

Sven-Olof Söderberg, utredare i Fagersta, fick också avgörande hjälp av de operativa analytikerna i en mordutredning i fjol:

– De tar fram väldigt mycket ny information via samtalslistorna och kan tyda den. I nästa steg gör de sina analyser begripliga för andra, så att rätten förstår vad det handlar om.

De operativa analytikerna måste vara noggranna, stresståliga och tänka analytiskt och matematiskt. De tar hjälp av dataprogram, men måste ha kompetens att ställa rätt frågor. Med stora informationsmängder framför sig bygger de olika hypoteser, som de sedan testar. Ett exempel på en hypotes utifrån en samtalslista kan vara att gärningsmän använde namnlösa kontantkort i sina mobiltelefoner, att de hade kontakt en viss tid och befann sig på en viss plats. Teresa Maric förklarar det enkelt:

– Man tittar på listorna hundra gånger och till slut ser man bara något som man måste kolla upp. Alla är väldigt logiskt tänkande i den här gruppen.

Olika former av analyser

En analys

Av grekiska analysis, upplösning. En uppdelning av något i dess olika beståndsdelar – en grundlig, uppdelande undersökning (Källa: NE).

Geografisk analys

Tas fram med hjälp av en rad manuella tekniker baserade på forskning om mänskligt beteende eller med en mjukvara som räknar ut var en gärningsman sannolikt håller till. Till grund ligger antaganden om att de flesta håller sig till en miljö de känner till, och anstränger sig så lite som möjligt.

Kommunikationsanalyser

Kartläggningar, analyser och sammanställningar av mobil- och datortrafik.

Transaktionsanalyser

Penningflöden och finansiella beteenden.

Textanalys

Ett sätt att strukturera och analysera de stora textmängder som genereras i förhör och annat utredningsarbete, samtal, mejl och sociala medier.