Håller dagens poliser formen?

4 000 personer gör fystesterna för att komma in på polisutbildningen varje år. Idrottskonsulenten Lars Strömberg träffar dem alla.

I femton års tid har du testat nästan 4 000 personers fysik årligen i samband med rekryteringen till polisutbildningen. Hur har folkhälsan utvecklats?

– Tjejerna har blivit mycket starkare och har bättre teknik i styrketestet. Det beror på att många tränar på gym nu. För femton år sedan klarade knappt hälften av tjejerna av att lyfta dockan vi använder i testerna. De flesta klarar lyftet nu. Samtidigt har tjejernas uthållighet blivit sämre – de har sämre kondition.

– Men överlag är människor mer medvetna idag och håller sig i bättre form än vad folk gjorde förr.

Hur har de fysiska testerna utvecklats?

– Jag var med och tog fram de centraliserade tester vi gör idag. Sedan 1996 har vi testat uthållighet, styrka, smidighet, koordination och simkunnighet, utifrån att resultaten ska vara lätta att jämföra och att övningarna ska vara relaterade till polisarbetet.

Hur skiljer sig dagens kandidater från dem som sökte polisutbildningen för femton år sedan?

– De är äldre och har ofta högre akademisk utbildning.

Vilket testmoment är det svåraste?

– Löpningen, utan tvekan. En del tror att det räcker att träna spinning för att klara löpningen, men för att klara löptestet måste man träna på att springa, inte cykla. En del dyker upp helt otränade.

Hur lägger ni upp testerna?

– Simprovet gör man i förväg. En badvakt eller simlärare ska ge ett skriftligt intyg på att man klarar våra krav. Men vi gör stickprover och det är förvånansvärt många som måste ha fuskat och inte klarar simningen.

– Övriga tester gör man under en och samma dag. Alla som ska testas är fruktansvärt nervösa. Vi som leder testerna försöker skapa en bra stämning. Vårt mål är att de känner sig väl emottagna och har fått en positiv bild av polisen när de är klara, oavsett om de blev godkända eller inte.

Varför är det så viktigt att klara de fysiska testerna om man vill bli polis?

– I polisyrket kommer du att ställas inför situationer som är jobbiga både mentalt och fysiskt. Du kommer att ha ansvar för dig själv, din kollega och för allmänhetens säkerhet. God fysik är en förutsättning för att klara av jobbet. Poliserna måste ju för sjutton våga kliva ur bilarna!

Vad ger du för träningstips till den som vill bli godkänd?

– Ut och spring. Träna styrka med hjälp av din egen kroppsbelastning. Man behöver inte gå på gym för att bli antagen till polisutbildningen.

Håller dagens poliser formen?

– Många skulle inte klara fystesterna! Att hamna på krim är särskilt förödande. Jag tycker att det borde finnas en kravspecifikation för poliserna i yttre tjänst, någon form av fysisk lägsta nivå.

För att bli antagen till polisutbildningen måste du …

… simma 150 meter bröstsim, 25 meter ryggsim utan armtag, hämta en docka från 1,5 meters djup och bogsera den 10 meter.
… klara Harres test, ett koordinationstest på en hinderbana. Män ska klara banan på max 15 sekunder, kvinnor på 16.
… lyfta en docka som väger 77 kilo tekniskt rätt och sedan släpa den 15 meter, utan tidsbegränsning.
… springa 2 000 meter på max 9 minuter och 30 sekunder om du är man och 10 minuter om du är kvinna.