Så utvecklas en ny polisuniform

Bordet är dukat i ett konferensrum på Rikspolisstyrelsen. Det finns ostfrallor, kaffe, skyddsutrustning, en jacka, ett par byxor och en hjälm. Här ska en ny polisuniform fulländas.

När det behövs nya plagg till polisuniformen utvecklas de på Rikspolisstyrelsen, RPS, med hjälp av poliser från olika delar av landet. Ett av de pågående uppdragen är att ta fram en uniform som passar när polisen jobbar vid demonstrationer, fotbollsmatcher och andra stora händelser. Då måste poliserna bära skrymmande skyddsutrustning, som inte får plats under de vanliga uniformsjackorna.

– Byxorna är för korta, deklarerar Ulrika Tonring, som till vardags jobbar på utryckningen i Botkyrka söder om Stockholm.

Det är Erik Lorinder, som arbetar med särskild polistaktik på RPS, som redan några minuter efter mötets början krängt på sig full skyddsutrustning och de nya kläderna. Han ler bakom hjälmens visir.

– Så där kan han inte se ut, framhärdar Ulrika Tonring.

Det är referensexemplaren av en ny jacka och nya byxor som Erik Lorinder prövar. RPS har utvecklat dem, utifrån vad de och utrustningsgruppen för särskild polistaktik kommit fram till i sina tidigare möten. Redan i slutet av 2007 började de arbetet. Men SPT-uniformen hamnade i malpåse, då RPS beslutade om att först titta närmare på vilken typ av skydd poliserna behövde. Men nu är alltså arbetet i full gång igen.

I gruppen ingår fem poliser som arbetar i yttre tjänst i olika län och är handledare i särskild polistaktik, SPT. De har utsetts av sina chefer för att representera sina kolleger och föra sin polismyndighets och sitt samverkansområdes talan i uniforms- och utrustningsfrågor.

Sara Strömberg och Marta Sehn är de som tagit fram referensexemplaren som nu synas i sömmarna. De arbetar med polisuniformer på RPS polistekniksektion och för dem är det inte bara ett jobb, utan en livsstil. Vart de än går ser de uniformer och dess olika delar, urtvättade tröjor och oputsade kängor. Nu avbryter Sara Strömberg diskussionen om byxlängden och påpekar att Erik borde fått pröva en större storlek.

Jackan visar sig också vara för kort i ärmarna. Skyddsutrustningen under jackan lyfter upp hela plagget och därför har de gjort jackärmarna längre än normalt – men kanske inte tillräckligt långa. Åsikterna från de sju närvarande i arbetsgruppen haglar, på vitt skilda dialekter. De fyller på kaffemuggarna och bestämmer sig för att börja uppifrån och arbeta sig nedåt. Jackkragens dragskoband blir nästa fokus. Samtalet växlar snabbt från det lilla perspektivet till det stora:

– Kanske ska jackan vara helt gul, säger Sara Strömberg.

De som ansvarar för och utvecklar uniformsplagg på RPS får ta emot många synpunkter och förslag om hur polisuniformen kan förbättras och arbetet pågår löpande. En utmaning ligger i att begränsa antalet plagg och hitta plagg som passar många.

– Regnbyxorna har vi lyckats med, eftersom resåren i midjan gör att de passar de flesta, säger Sara Strömberg.

Nyligen har de decimerat alla de olika nyanser av blått som cirkulerade på jackor, byxor och tröjor. Nu har alla plagg samma mörkblå ton. Endast skjortan är ljusblå.

Diskussionerna i konferensrummet pågår hela dagen. Till slut enas gruppen om att Magnus Bergle, fackligt ombud från Klara närpolis i Stockholm, ska få pröva uniformen under en vecka när han går en SPT-utbildning.

När en vecka passerat kommer Magnus Bergle med idel goda omdömen:

– Uniformen klarade Livgardets stridshinderbana med bravur!

Jämförd med den gamla SPT-uniformen har det nya provexemplaret bättre passform och fler funktioner, enligt Magnus Bergle. Den har fler fickor, många fästen för exempelvis radioutrustning och dragkedjor på sidorna av byxorna som underlättar toalettbesöken.

Mötet och prövoveckan resulterade i ett par små ändringar av referensexemplaret. Sedan är allt klart för att RPS ska kunna utlysa en upphandling. RPS räknar med att den nya SPT-uniformen finns att beställa från och med våren 2012.

Så utvecklas en ny polisuniform

1 Ett nytt uniformsplagg ska utvecklas. Uppdraget kan också vara att justera eller vidareutveckla ett plagg som redan finns.

2 Handläggarna på RPS planerar vilka aktiviteter som krävs för att ta fram det nya plagget. De undersöker vilka liknande plagg som redan finns, hur det ser ut i andra länder och på marknaden överlag. Om det krävs utses en arbetsgrupp, oftast inom ramarna för RPS metod- och utrustningsråd, med representanter från olika län och från facken.

3 Med hjälp av arbetsgruppen tar de reda på vilka behov poliserna har och vilka funktioner det nya plagget ska ha. Ofta utgår man ifrån ett plagg som redan finns och funderar kring vad som borde förändras.

4 RPS tar fram ett referensexemplar. Arbetsgruppen provar och granskar plagget och tittar på funktioner och passform.

5 RPS sammanställer en rapport utifrån arbetsgruppens synpunkter och beslutar sedan om man ska göra en upphandling. Inför upphandlingen specificeras alla krav man har på det nya plagget och sedan är det upp till leverantörerna som lämnar anbud att uppfylla dem.

6 Förhoppningsvis konkurrerar många leverantörer om att få ramavtal med Polisen. Den leverantör som bäst uppfyller kraven, får ramavtal och ska leverera plagget till det centrala uniformslagret.

7 Polismyndigheterna kan beställa det nya plagget från centrallagret, eller ibland direkt från leverantören.