Nu börjar Säpos hektiska vecka

Den 3 juli inleds årets Almedalsvecka och runt politikerna på färjan till Gotland finns ett stort antal livvakter från Säpo.

Almedalsveckan är nästan alltid årets största insats för personskyddet. Carl-Filip Henriksson, Säkerhetspolisens insatsledare för personskyddet under dagarna på Gotland, berättar varför:
– I princip alla de främsta skyddspersonerna förutom kungafamiljen befinner sig på samma plats samtidigt. 1 200 evenemang, tal och föreläsningar innebär dessutom att det händer mycket som vi måste ta med i beräkningarna.

På vilket sätt?

– Tillsammans med kriminalunderrättelsetjänsten ser våra analytiker över vilka grupperingar som finns på plats, och vilka konfrontationer det kan tänkas leda till. De studerar också seminarieprogrammet på jakt efter känsliga ämnen som har anknytning till våra skyddspersoner.

Vad innebär det att så många skyddspersoner befinner sig på samma plats?

– Att det blir ett otroligt pusslande för att få personalschemat att gå ihop. Utöver det så är själva Almedalsveckan faktiskt bara kulmen på ett långt förarbete som startade redan i november förra året, med hotellbokningar, rekognosering och otaliga planeringsmöten.

Almedalsveckan är känt som ett gytter av politik, manifestationer och regelrätta jippon. Hur viktig är livvakternas sociala kompetens för att säkerheten ska fungera friktionsfritt i sådana miljöer?

– Otroligt viktig. Att kunna smälta in och hitta rätt nivå är helt avgörande. I vissa fall ska livvakterna se men inte synas och då måste man till exempel kunna läsa av när det är dags att gå nära eller om det räcker med att bara finnas i rummet.

Vem passar som livvakt?

– Jag tycker att man ska ha varit polis i några år, och hittat sin roll där. Sedan är de redan nämnda sociala aspekterna väldigt viktiga. Det är även en fördel om man gillar att arbetsleda.

Antalet livvakter har ökat stadigt de senaste åren och nu rekryterar ni ännu fler. Hur kommer det sig?

– Arbetsbelastningen har blivit större. En av anledningarna är att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, med fler skyddspersoner som följd. Därför har vi just dragit igång en livvaktskurs och rekryterar till ytterligare en i höst. Troligtvis genomför vi en stor rekryteringssatsning 2012 också.

Varför ska man söka?

– Därför att personskyddet ofta är början på en annorlunda och spännande poliskarriär. Många går vidare härifrån till chefsroller, både inom Säpo och den öppna polisen, och innan dess hinner man uppleva platser och personer som de flesta andra aldrig kommer i närheten av.