Årets skrivtävling är avgjord!

”De skildrar delar av polisarbetet som allmänheten sällan ser.”

För nionde året i rad har Svensk Polis skrivtävling för polisanställda mynnat ut i mängder av välskrivna noveller. Temat var fritt och spännvidden i berättelserna stor. Vi har fått läsa allt från rörande kärleksnoveller till täta actionavsnitt. En enig jury utsåg årets förstapristagare, som skrivit en novell som berör det brännande ämnet övervåld.

– En vanlig uppfattning är att polisens övervåld sker på grund av avsiktlig illvillighet, men förstapristagaren vittnar om att det är mer komplext än så, säger journalisten och jurymedlemmen Lasse Wierup, som skrivit flera böcker om organiserad brottslighet.

Han skickade på redaktionens begäran med några skrivtips när tävlingen utlystes. Dessa rekommendationer överensstämmer med vad juryn letat efter när de utsett årets vinnare. Till exempel ska läsaren få en känsla av att vara en fluga på väggen. Språket ska vara dynamiskt, med både korta och långa meningar. Fackspråk bör undvikas och formuleringarna vara enkla och raka.

Årets vinnare klarade kriterierna med lätthet. Även andra- och tredje-pristagaren utsågs av en i stort sett samstämmig jury. Gemensamt för årets vinnande bidrag är att de handlar om svåra frågor.

– Det är lätt att tro att allt polisarbete är helt resultatinriktat och kan räknas i pinnar, men de här berättelserna visar att arbetet är mycket mer. De skildrar delar av polisarbetet som allmänheten sällan ser, säger Lasse Wierup.

Läs de vinnande bidragen:

1 Vardagens pris, av Anna-Lena Mann, polisassistent i Falköping.

2 Kaksmulor, av Caroline Lindström, polisassistent i Örebro.

3 Vanmakt, av Karin Westerlund, passkontrollant på Arlanda flygplats.