Utredning pågår

Under våren får alla poliser i yttre tjänst ett nytt utredningsstöd förkortat Pust. Johan Martinsson och Rickard Johansson i Linköping har testat det sedan i november. Vi satt i baksätet för att få se hur det egentligen fungerar.

Foto: Emma MattssonPå helgnätter och kvällar är det stökigt på Ågatan i Linköping, där krogarna ligger tätt och det ofta blir bråk. Men klockan sju på fredagsmorgonen, när ordningspoliserna Johan Martinsson och Rickard Johansson går på sitt pass är det ovanligt stilla i landets femte största stad. Efter ett snabbt möte tar de en vända i bilen och träffar sedan turlaget över kaffe, smörgåsar och en pratstund på stationen.

– Det är viktigt att få träffa sina kolleger. Vi behöver också ha direktkontakt med stationsbefälen och ställa frågor om rutiner, då är den personliga kontakten väldigt viktig, säger Johan Martinsson, som jobbat drygt ett år som polis.

Testpiloter

Poliserna i Linköping är, liksom sina kolleger i resten av Östergötlands län, utsedda till testpiloter för det nya utredningsstödet med förkortningen Pust. Med det nya utredningsstödet ska vissa brott utredas direkt på plats.

− På sikt kommer vi att tjäna mycket tid och kraft. Men många gånger krävs det ändå att vi åker in, till exempel när vi behöver en tolk till ett förhör eller om tekniken strular, säger Johan Martinsson.

Syftet med pilotdriften i Östergötland är att testa både arbetssättet och tekniken.

– Det är meningen att vi ska upptäcka problemen, det får jag påminna mig om när jag blir frustrerad, säger Johan Martinsson.

Batterierna laddar ur för fort och det blir ofta problem med uppkopplingen. Just på platserna där utredningsstödet kan vara till nytta, i köpcentrum och på landsbygden till exempel, är täckningen ofta dålig.

Samlar synpunkter

Projektledarna på Rikspolisstyrelsen, RPS, samlar in polisernas synpunkter som kommer fram under pilotdriften och gör förändringar löpande. Till exempel kommer det att finnas laddningsstationer för batterierna när övriga polismyndigheter förses med det nya utredningsstödet och poliserna ska kunna ta med sig ett extra batteri ut. Dessutom ska RPS leverera batterier med bättre kapacitet.

Täckningen är svårare att lösa. Men snart ska polisen kunna koppla upp sig på flera olika sätt; genom vanligt trådbundet bredband, 3G och NMT 450-nätet.

Johan Martinsson och Rickard Johansson tar sista slurken ur kaffemuggarna stående. De verkar lite rastlösa. Vi knäpper jackorna upp till hakorna och ger oss ut i kylan. Rickard Johansson bär på en HP 2540, en av de fyra olika bärbara datorer som testas i pilotdriften. Det känns nog fortfarande en aning ovant att ha med sig datorn ut. Den har ännu ingen självklar plats i bilen.

"En jättevinst"

Polisbilarna utrustas under våren med en datorväska fäst i sparkskyddet mellan förar- och passagerarsätet, där datorn kan förvaras på ett säkert sätt.

– Ett mervärde av det nya utredningsstödet är att man får datorn med sig och har tillgång till flera register. Det är en jättevinst, säger Rickard Johansson.

Vi rullar förbi en parkerad BMW av äldre modell och efter några få knapptryckningar kan Rickard Johansson konstatera att den tillhör medlemmar av ett kriminellt ungdomsgäng.

– Ett av våra uppdrag är att göra det svårare för de här gängen att etablera sig. Det gör vi gärna, för det är fula saker de håller på med. Utpressning och narkotika, säger Johan Martinsson.

Skulle de ha frågat länskommunikationscentralen vems bil det var, hade svaret förmodligen dröjt, åtminstone några minuter. Via den bärbara datorn kan poliserna själva söka fram svaret på några få sekunder. Om de misstänker att någon har en falsk legitimation i krogkön är det också lätt att kolla upp. På ett ögonblick kan de frammana rätt passfoto på sin skärm.

Sparar tid

Idag är det anmärkningsvärt tyst på radion. Linköpingsborna verkar ligga lågt, sista fredagen innan lön.

– Annars är det mycket att göra. Det är en bra stad att göra sina första år i yttre tjänst i, eftersom vi får åka på allt, här finns inga special- eller insatsgrupper. Vi brukar ha fullt upp, försäkrar Johan Martinsson, som tycker att polisyrket överträffar hans höga förväntningar.

Vi köper med oss lunch och äter tillsammans med turlaget i polis-huset. Stationsbefälet Christer Wiktorsson kommer till lunchrummet med en rynka i pannan. Han funderar över hur ett misstänkt narkotikabrott, där den misstänkte visade sig vara oskyldig, ska hanteras i det nya utredningsstödet.

– Det är viktigt att alla får en grundlig utbildning i hur utredningsstödet ska användas, både poliser i yttre tjänst och förundersökningsledarna som ska besluta i alla ärenden, säger Johan Martinsson.

Han och Rickard Johansson tror att de flesta poliser känner att det är dags för ett nytt utredningsstöd. Det nya stödet ska på sikt ersätta de gamla systemen, både Rar och Dur-två.

– Bara en sådan sak som att slippa att skriva in samma uppgift flera gånger, det ska bli jätteskönt. Vi slipper onödigt arbete. Det sparar mycket tid, säger Rickard Johansson.

Även om det blir en del problem i en övergångsperiod tror de att det nya stödet kommer att vara lätt att lära sig.

– Det här är mer användarvänligt. Man kan ju inte ens använda musen när man jobbar i Rar, man måste använda scroll lock-tangenten. Det säger väl en hel del, säger Rickard Johansson och nickar menande.

Snatteri utreds

Efter lunch bär det av till Skäggetorp, ett område i utkanten av Linköping, med sociala problem och hög brottslighet. En butikskontrollant har ertappat en snattare i en mataffär. Snatteri är ett av de brott som går att utreda i nya utredningsstödet. Rickard Johansson bär med sig datorn i en väska genom köpcentret. Många blickar följer poliserna som går in i mataffären.

Vi går in på lagret där poliserna kan använda datorn och hålla förhör. I Linköping har polisen frågat de flesta stora butiker och köpcentrum om de kan hjälpa till med ett rum eller en plats där de kan arbeta ostört.

– Det är nog inte så bra för ryggen att jobba med datorn uppställd på en trave banankartonger som jag gjorde sist, säger Johan Martinsson.

Han förhör snattaren, en ung kvinna som proppat barnvagnen full med matvaror, och hans kollega pratar med butikskontrollanten. Kvinnan erkänner och Johan Martinsson skriver in förhöret på plats.

Klockan närmar sig tre på eftermiddagen och passet går mot sitt slut. Både Johan Martinsson och Rickard Johansson ska jobba i natt också, så nu ska de hem och vila upp sig. Nästa gång de knäpper jackan är nattlivet i full gång, Ågatan full av folk och det blir sannolikt mer att göra.

 

Så ska utredningsstödet fungera

 

1

På brottsplatsen. En snattare ertappas i en butik. Polisen kommer dit och håller förhör. Polisen kan göra slagningar för att se om den misstänkte är aktuell Gibson1i andra utredningar.

2

Utredning på plats. Förhören skrivs löpande in med hjälp av det inbyggda metodstödet i Pust. En av poliserna avslutar utredningen och båda kan vara kvar på plats.

3

Beslut. Polisen skickar utredningen direkt till en förundersökningsledare, som granskar, godkänner och fattar beslut. Utredningen skickas vidare till åklagare.

4

Till åklagare. Åklagarmyndigheten tar emot utredningen och informationen behöver inte skrivas in igen, vilket sparar tid och minskar risken för fel.

"Gör klart själv"

Ulf Sköld på RPS, som ansvarar för utvecklingen av det nya utredningsstödet har tagit emot många synpunkter under pilotdriften.

Dels har poliserna påpekat sådant som inte fungerat optimalt, dels har de kommit med förbättringsförslag.

Förändringar har skett löpande. Under den sex månader långa pilotdriften har tre versioner av utredningsstödet släppts, uppdaterade med nya funktioner varje gång. Under våren sprids utredningsstödet i hela landet i en fjärde version.

− Den stora utmaningen nu är att få alla att anamma det nya arbetssättet, att göra klart själv, säger Ulf Sköld.

Det nya utredningsstödet bygger på att var och en handlägger sin egen utredning och ansvarar för den tills den är klar. Förundersökningsledarna ska inte som tidigare bara granska anmälan, utan ansvarar för kvalitén av hela utredningen och ska redovisa den direkt till åklagare.

− Aven om det kan uppfattas som att det blir mer jobb ibland, vinner vi mycket tid i slutändan. Här gäller det att alla ser sin roll i helheten, säger Ulf Sköld.

Pust – ett mobilt utredningsstöd

Pust utvecklas och införs i etapper. Den första etappen som testades i Östergötland omfattar brottstyperna snatteri, brott mot knivlagen, olovlig körning, rattfylleri, drograttfylleri och ringa narkotikabrott. Alla polismyndigheter får tillgång till det nya utredningsstödet under våren 2011. Om några år ska utredningsstödet omfatta alla brott och ersätta de nuvarande systemen för avrapportering och utredning.

Målet med Pust är att alla poliser blir brottsutredare. Brott ska utredas direkt på plats med ökad synlighet och närvaro i samhället som resultat. Utredningarna kommer att gå snabbare och överlämningarna blir färre. Det blir mindre pappersarbete och högre kvalitet i utredningarna, eftersom informationen registreras direkt och inte måste återges flera gånger. Det enhetliga stödet och arbetssättet kan också underlätta samverkan mellan och inom polismyndigheterna.

Läs senaste nytt om Pust på intrapolis.polisen.se/pust