Gotlandspolisen finns på Facebook

Hallå där Tryggve Karlsson, närpolis på Gotland, som var först ut med att starta en svensk polisiär sida på Facebook.

Varför finns ni på Facebook?

– Det började med att jag registrerade ett privat konto. Eftersom jag varit kvarterspolis här i 20 år började folk höra av sig med sina polisfrågor. Det märktes att det fanns ett behov.

– För ungefär ett år sedan fick jag därför tillåtelse att starta en specifik sida för närpolisen på Gotland, där folk kunde maila och ha direktkontakt med oss. Det har vuxit explosionsartat sedan dess.

Vad får ni för reaktioner?

– Det är mycket funderingar, till exempel oroliga föräldrar som undrar vad de ska göra om de ser sina barn narkotikapåverkade, men även en hel del tips till polisen.

Kan du ge exempel på hur ni använder Facebook i vardagen?

– Inför nyårsafton annonserades ”årets största fyllefest” i Slite. Nästan 400 tonåringar hade anmält sig. Då skrev jag på Facebook att det förmodligen skulle bli fest och att vi ville ha så många föräldrar som möjligt på plats. När vi åkte dit på nyårsafton kryllade det av vuxna och festen var hur lugn som helst.

– Ett annat exempel är att jag då och då hjälper kriminalunderrättelsetjänsten med information. Lite nätverksspaning helt enkelt.

Ser du några risker med att finnas på Facebook?

– Egentligen inte. Det fanns farhågor om att vi skulle bli nedlusade med olämpliga kommentarer men det har inte kommit någonting sådant. Ungarna förstår att det är polisens sida, och beter sig därefter.

Vad händer framöver?

– Det här kommer att fortsätta växa. Vi funderar till exempel på att annonsera i lokalpressen om specifika öppettider då man kan chatta med polisen på Facebook. Jag har testat att slå på den funktionen några gånger och då kommer det genast många frågor från ungdomar.