Vad upplevde du i Egypten?

Christer Tessmann, förhandlarkoordinator på Nationella insatsstyrkan, är också med i den så kallade stödstyrkan, och skickades till Kairo för att göra hot- och riskbedömningar under krisen i Egypten.

Du var åtta dagar i Egypten under revolutionen. Vad gjorde du där?


– Jag och två kollegor som är med i stödstyrkan fick ett uppdrag från Utrikesdepartementet, UD, att göra en hot- och riskbedömning av situationen i Kairo. Bland annat såg vi över ambassadpersonalens säkerhet och samarbetade med övriga ambassader i området. Vi turades om att dygnet runt vara på flygplatsen för att informera svenskar om läget under revolutionen. Vi tog också fram krisplaner för att kunna evakuera svenskar i Kairoområdet, om läget skulle förvärras.   

Berätta om stödstyrkan.


– Vi är fjorton personer från Nationella insatsstyrkan och Rikskrim samt ett stort antal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen. Vi finns för att hjälpa UD vid vissa krishändelser som drabbar svenska medborgare utomlands. Gruppen bildades efter tsunamin i Sydostasien 2004.

Vad upplevde du i Egypten?


–  Kort innan vi kom till Kairo hade polisen gått under jorden när demonstrationerna blev våldsamma. Vi såg en del stenkastning på Tahirtorget och en hel del utbrända bilar. För att försvara sina affärer och bostäder stod civila i varje gathörn beväpnade med vapen, spikklubbor och käppar. Några av dem ville bjuda oss på te. 

Vad fick du för kontakt med lokalbefolkningen?


– Många egyptier bad om ursäkt för vad vi fick se. Upplopp var inte den bild de ville förmedla av sitt land.

Hur tränade ni inför uppdraget?


– Vi fick uppdraget på söndag eftermiddag och efter att vi träffat UD och fått våra visum satt vi på planet på måndag eftermiddag. Så det fanns inte mycket tid till annat än att göra sig i ordning.

Samarbetade ni med den egyptiska polisen?


– Nej, inte alls. Polisen syntes först sista dagen när vi var där och då
i begränsad omfattning. Vi samarbetade främst med andra ambassader
i området, de nordiska, baltiska, tyska och engelska till exempel.

Träffade ni den svenske journalisten Bert Sundström som överfölls i Egypten?

 
– Jag följde med ambassadören för att stötta i kontakten med sjukhuspersonalen. Då träffade jag Bert Sundström. Han var klart medtagen men förflyttades till ett bättre sjukhus och hämtade sig snart.

Nu när du kommit hem, hur upplevde du uppdraget?


– Man lär sig oerhört mycket, inte minst tålamod. Det är allt. Har man inte tålamod kommer man ingenstans.

Vad säger din familj om att du åkte iväg?


– Det är klart att det fanns en viss oro, eftersom man inte vet exakt vad man kommer att hamna i. Men jag hade daglig kontakt med familjen och de som arbetar i stödstyrkan är trygga och stabila personer som sprider lugn och förtroende.

Vad gör du till vardags?


– Jag arbetar som nationell förhandlingskoordinator i Nationella insatsstyrkan och förhandlar i allt från kidnappningar till situationer när personer försöker ta sitt liv.